Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Θανάσης Μποζιάρης: Επιστολή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νερόμυλο Ρογοζίου


Δημοσιοποιώ (4-11-2013) μία από τις επιστολές (συμπληρωμένη και με στοιχεία των υπολοίπων) της αλληλογραφίας προς τον κ. Δήμαρχο Πωγωνίου σχετικές με το Νερόμυλο Ρογοζίου επισημαίνοντας το γεγονός ότι παρεμβαίνει στο πρόβλημα και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση:



Ιωάννινα 6-6-2013
κ. Δήμαρχε,
Επανέρχομαι στην από 3-12-2011 επιστολή μου προς εσάς την σχετική με το Νερόμυλο Ρογοζίου που και σ’ αυτήν απαξιώσατε να απαντήσετε…
Μετά την 1-1-2011 που αναλάβατε την ευθύνη του Δήμου, ο Νερόμυλος Ρογοζίου έχει εγκαταλειφθεί προκλητικά από τη δημοτική σας αρχή. 
Φώτο 1: Ο νερόμυλος την 16-05-2010
Φώτο 2: Ο νερόμυλος την 20-08-2013
Δεν κάνατε ούτε το ελάχιστο όχι μόνο για μια στοιχειώδη λειτουργία του αλλά ούτε καν για τη συντήρηση και τη φύλαξή του παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει ο Δήμος ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του έργου (υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας του κοινά αποδεκτός και συμφωνημένος μεταξύ Δήμου και Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Αυτά, δυστυχώς για σας, σας ήταν και γνωστά αφού τα είχα επισημάνει και στην άνω επιστολή μου.
Και όμως ο Δήμος είχε τη δυνατότητα να τον διατηρεί σε καλή κατάσταση και μάλιστα με μηδαμινό κόστος.
Το έργο αξιοποιούμενο ως Μουσείο Υδροκίνησης (γι’ αυτό κατασκευάστηκε) θα μπορούσε να συμβάλει και στην επιζητούμενη ανάδειξη-ανάπτυξη όλης της περιοχής μας.
Να σημειωθεί ότι το έργο κατασκευαστικά ήταν ένα κόσμημα το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε από την Ε.Ε. ως τουριστικός προορισμός αριστείας στην Ελλάδα με θέμα: «Υδάτινος Τουρισμός στην Ευρώπη». Τώρα όμως η εικόνα της εγκατάλειψης και της απαράδεκτης – αλήθεια, μήπως και σκόπιμης; - απαξίωσης του έργου είναι αποκρουστική πέραν του ότι έχουν ήδη καταστραφεί ή κλαπεί υλικά του.
Μετά, λοιπόν, εκείνο το γιατί η παρούσα δημ. αρχή κατάργησε την εκδήλωση της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου έρχεται τώρα να προστεθεί ένα νέο γιατί να απαξιώνεται ένα τέτοιο έργο;
Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί και άλλο αυτή η συμπεριφορά του Δήμου απέναντι στο έργο, σας γνωρίζω ότι, αν δεν ανταποκριθείτε σε εύλογο χρόνο στη συντήρηση, προστασία και την όποια λειτουργία του σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις σας, θα με κάνετε να απευθυνθώ στους 2 αρμόδιους φορείς που χρηματοδότησαν το έργο (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Ε.Ε.) για να επιληφθούν εκείνοι και βεβαίως τότε εσείς θα φέρετε την ευθύνη για ό,τι αρνητικό προκύψει για το Δήμο μας (= στις συμβατικές υποχρεώσεις π.χ. αναφέρεται έως και επιστροφή των χρημάτων από το Δήμο!...).


Θανάσης  Μποζιάρης

πρώην Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου

Υ.Γ.: Οι 2 φωτογραφίες που συνοδεύουν το παραπάνω κείμενο δείχνουν ενδεικτικά η μεν πρώτη (φωτο 1) πώς ήταν πριν ο νερόμυλος, η δε δεύτερη (φωτο 2) πώς κατάντησε τώρα…(= το σημείο είναι η μικρή υδροκινούμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον εξωτερικό χώρο – Κύριος οίδεν τι συμβαίνει στον εσωτερικό – η οποία, και όχι μόνον αυτή, είναι πια κατεστραμμένη).