Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αίτημα-Διαμαρτυρία του Τοπικού Συμβούλου του Δ.Δ. Δερβιζιάνων για το «Κλείσιμο Γυμνασίου-Λυκείου-Ταχυδρομείου

Αίτημα-Διαμαρτυρία του Τοπικού Συμβούλου
Δ.Δ. Δερβιζιάνων
Δήμου Δωδώνης
Γιάννη Γκουβά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής
Λάκκας Σουλίου

Θέμα: «Κλείσιμο Γυμνασίου-Λυκείου-Ταχυδρομείου στα Δερβίζιανα από 1-9-2013»

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά Αντώνη
Κύριε Πρωθυπουργέ
          Σας πληροφορούμε ότι στον πρώην Δήμο Δερβιζιάνων Λάκκας Σουλίου και σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Δωδώνης που το αποτελούν 56 πρώην Κοινότητες και σημερινά διαμερίσματα, που είναι σε πληθυσμό τρίτο στο Νομό Ιωαννίνων με 11.000 και πλέον κατοίκους λειτουργεί στα Δερβίζιανα 200 και πλέον χρόνια Γυμνάσιο-Λύκειο-Διοίκηση Χωροφυλακής και σημερινό Αστυνομικό Τμήμα, Ταχυδρομείο και Κέντρο Υγείας από το 1986.
Όλες αυτές οι Υπηρεσίες εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου και του νέου Δήμου Δωδώνης. Για την ιστορία κύριε Πρωθυπουργέ αναφέρω τα εξής:
1) Το Γυμνάσιο-Λύκειο Δερβιζιάνων λειτουργούσε επί τουρκοκρατίας ως Κρυφό Σχολειό. Μετέπειτα σαν Σχολαρχείο βγάζοντας παπάδες και δασκάλους, μαθαίνοντας στα παιδιά γράμματα σε όλα τα χωριά του Σουλίου. Μετά το Σχολαρχείο λειτούργησε ως Γυμνάσιο και μετέπειτα Λύκειο.
Από το Σχολείο των Δερβιζιάνων σε δύσκολες εποχές μιας και δεν υπήρχαν δρόμοι και μια «μπομπότα» (κουλούρα) εκατοντάδες φτωχά παιδιά της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου μαθαίναν γράμματα σταδιοδρομώντας αργότερα στην κοινωνία ως Πολιτικοί, Υπουργοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρυτάνεις, Δάσκαλοι, Ιατροί, Δικηγόροι, Δικαστικοί Λειτουργεί και άνθρωποι που υπηρέτησαν την Δημόσια Διοίκηση.  Σταδιοδρόμησαν κ. Πρωθυπουργέ γιατί τίμησαν την φτώχεια και την τιμιότητα.

2) Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου είναι οι πιο φτωχοί στην Ήπειρο γιατί επί Τουρκοκρατίας, Ηπειρώτες από όλες τις άλλες περιοχές έφυγαν για την ξενιτιά και πλούτισαν. Οι Λακκιώτες καθίσανε στον τόπο τους αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδας πολεμώντας τον Τούρκο για να απαλλαγούμε από τον τουρκικό ζυγό.
Παρόλο τις θυσίες και τους αγώνες των κατοίκων οι κάτοικοι αυτοί σήμερα τιμωρούνται με την απόφαση υπηρεσιακών παραγόντων για κλείσιμο του Γυμνασίου-Λυκείου και Ταχυδρομείου από 01-09-2013 γιατί δήθεν δεν υπάρχουν παιδιά για να λειτουργήσει το σχολείο, το δε ταχυδρομείο για οικονομικούς λόγους.
          Κύριε Πρωθυπουργέ στο ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά είναι ένα μεγάλο ψέμα γιατί αν γινότανε μια απογραφή των 56 διαμερισμάτων που αποτελούν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Δωδώνης, τα παιδιά που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο-Λύκειο είναι πάνω από εκατό (100) και βάση του Νόμου. Ο Δήμος έχει μόνο Γυμνάσιο-Λύκειο στα Δερβίζιανα, η Πολιτεία έπρεπε, όπως παλιά, να φροντίσει να πάνε τα παιδιά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο αυτό!
          Δυστυχώς, αντί αυτού, υπηρεσιακοί παράγοντες, παρανομούν κάνοντας τα στραβά μάτια. Τα παιδιά διασκορπίζονται και πηγαίνουν να μάθουν γράμματα σε Γιάννενα, Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό ξοδεύοντας το κράτος για την μεταφορά τους πενταπλάσια (x 5) χρήματα απ’ ότι θα πήγαιναν στα Δερβίζιανα. Άρα για ποια οικονομία συζητάμε κύριε Πρωθυπουργέ;
                   Κύριε Πρωθυπουργέ
Όσο για το Ταχυδρομείο που κλείνει αυτό είναι πλήγμα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου γιατί τις μικρές αποταμιεύσεις που έχουν, τις έχουν στο Ταχυδρομείο Δερβιζιάνων και για να εξυπηρετούνται πρέπει πλέον να ταλαιπωρούνται γιατί είναι υποχρεωμένα να πηγαίνουν ως τα Γιάννενα που απέχουν από την περιοχή 100 χιλιόμετρα.
                   Κύριε Πρωθυπουργέ
          Οι πιο πολλοί είναι υπερήλικοι, θα αναγκαστούν τις αποταμιεύσεις τους να τις πάρουν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ληστείες κακοποιών μιας και η εγκληματικότητα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στην κοινωνία αυτή την στιγμή!
Κύριε Πρωθυπουργέ
Όσο για το οικονομικό κόστος, λόγω ενοικίου, του Ταχυδρομείου σας πληροφορούμε ότι με Ομόφωνες Αποφάσεις Τοπικού και Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ αίθουσα 50 έως 100 τ.μ. για στέγαση του Ταχυδρομείου στο ισόγειο του πρώην Δημαρχείου Λάκκας Σουλίου στα Δερβίζιανα!
          Άρα,  η εισήγηση των Υπηρεσιακών Παραγόντων για κλείσιμο του Ταχυδρομείου, για οικονομικούς λόγους, πέφτει στο κενό!
          Καταλήγοντας και συμπεραίνοντας κύριε Πρωθυπουργέ σας λέμε ότι, είναι δυνατόν Δήμος με 56 Κοινότητες να μην έχει στην λειτουργία του:  Γυμνάσιο-Λύκειο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Κύριε Πρωθυπουργέ
          Γι’ αυτό ζητάμε από εσάς και τους αρμόδιους Υπουργούς την ανάκληση της απόφασης υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να μην κλείσει το Γυμνάσιο-Λύκειο και Ταχυδρομείο στα Δερβίζιανα.
Για του λόγου το αληθές, αυτά που αναφέρουμε παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ σας συνιστούμε να τα πληροφορηθείτε και από τους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων που είναι γνώστες των πραγμάτων αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια που για χρόνια εκλεγόταν Βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας και την διαμαρτυρία μας.

Για την Επιτροπή Αγώνα
                                                               
  Γιάννης Γκουβάς                                    Δημήτριος Παππάς
 Τοπικός Σύμβουλος                                   Δικηγόρος
  Τ.Δ. Δερβιζιάνων                π. Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου
  Δήμου Δωδώνης
   Κιν.: 6974891321