Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ζημιές σε όλη την Ήπειρο από τις καταιγίδες και τους ανέμους, κυρίως στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

Μέχρι την Κυριακή οι βροχές, ενώ θα κοπάσει ο αέρας.


Ζημιές και προβλήματα άφησε πίσω της, η πρώτη ημέρα κακοκαιρίας που πλήττει την Ήπειρο. Οι έντονες καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές κατολισθήσεις στο επαρχιακό και στο εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, ενώ πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στην Πρέβεζα, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, ενώ από Δευτέρα, ο χειμώνας θα δείξει το… σκληρό του πρόσωπο, με απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Οι ζημιές…
Από χθες τα ξημερώματα λοιπόν, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, καθώς και η Πυροσβεστική, μαζί με τα συνεργεία των Δήμων βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση των ισχυρών καιρικών φαινομένων.
Χθες, διεκόπη για κάποιο διάστημα η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Πρέβεζας, λόγω κατολισθήσεων σε δυο σημεία, στη θέση Γωνιά (που ήταν και τα σημαντικότερα), μετά τη σήραγγα στο Κεράσοβο και λίγο έξω από την Πρέβεζα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Γωνιά, οι χείμαρροι «φούσκωσαν» και τα νερά βγήκαν στους δρόμους, αποκλείοντας την κυκλοφορία, με τους κατοίκους πάντως να είναι αναστάτοι, αφού όπως τόνιζαν, η βροχή μπορεί να ήταν δυνατή, αλλά δεν δικαιολογούνταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Στο Λεκανοπέδιο…
Σε ό, τι αφορά το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, υπήρξαν αρκετά προβλήματα σε κήπους και θερμοκήπια, καθώς και σε καταυλισμούς αθίγγανων.
Από χθες το πρωί, δεν υπήρχε σήμα στις τηλεοράσεις, ούτε το ραδιόφωνο λειτουργούσε, οι βλάβες πάντως αποκαταστάθηκαν σχετικά γρήγορα. Παράλληλα, η παροχή ίντερνετ σε πολλά σημεία της πόλης κόπηκε, με την Πυροσβεστική να παρεμβαίνει, κυρίως σε ό, τι αφορά το κόψιμο κάποιων δέντρων που είχαν πέσει.
Ακόμη, η πρωινή πτήση της Olympic Air έγινε κανονικά, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων προς Αθήνα εκτελέστηκαν κανονικά, με μοναδική εξαίρεση τα πρωινά, αφού εξαιτίας των κατολισθήσεων, οι οδηγοί άλλαξαν τη διαδρομή, μέσω της διασταύρωσης Σκλίβανης.

Στην Πρέβεζα…
Αξιοσημείωτα, πάντως, ήταν τα όσα έγιναν στην Πρέβεζα. Λόγω των θυελλωδών ανέμων δέντρα ξεριζώθηκαν, μεγάλα κλαδιά έσπασαν και πινακίδες καταστράφηκαν!
Σε πολλά σημεία μεγάλα δέντρα έπεσαν στην μέση του δρόμου, ενώ σε μια περίπτωση ολόκληρο δέντρο ήρθε από το …πουθενά και βρέθηκε στην μέση της εθνικής οδού! Παράλληλα, απαγορεύτηκε και ο απόπλους των πλοίων ανοιχτού τύπου στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.
Η Τροχαία…
Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Τροχαία συνιστά μεγάλη προσοχή στους πολίτες που χρησιμοποιούν το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο. Μεταξύ άλλων, συνιστά να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, να χρησιμοποιούν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων κ.α.
Τα χρήματα…
Στο μεταξύ, το ποσό των 500.000 ευρώ ενέκρινε η Κυβέρνηση για την Περιφέρεια Ηπείρου για την συντήρηση του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες, ο Γιαννιώτης αναπλ. Υυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, που υπέγραψε τη σχετική απόφαση, τα χρήματα προορίζονται για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν κυρίως στις ορεινές περιοχές Ζαγορίου, Μετσόβου, Κόνιτσας και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Οι προβλέψεις…
Τέλος, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει συνέχιση των βροχοπτώσεων και των έντονων καταιγίδων στην περιοχή μας έως και την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πηγαίνει, πλέον, στα ανατολικά.
Έτσι, στα Γιάννινα, από σήμερα έως και την Κυριακή προβλέπονται καταιγίδες στο μεγαλύτερο διάστημα των ημερών, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 12 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι – νοτιοανατολικοί, ταχύτητας έως 4 Μποφόρ.
Στην Άρτα, το σκηνικό του καιρού θα είναι το ίδιο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 9 έως 16 βαθμούς, ενώ από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται μικρή βελτίωση.
Στην Ηγουμενίτσα, οι βροχές θα συνεχιστούν έως την Κυριακή, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ και στην Πρέβεζα, οι άνεμοι θα μειωθούν, με τη βροχή όμως να συνεχίζεται έως και την Κυριακή.
Στα ορεινά της Ηπείρου, θα βρέχει, χωρίς να αποκλείεται, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, να σημειωθούν ορισμένες χιονοπτώσεις. Στο Μέτσοβο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς, ενώ από 4 έως 11 βαθμούς θα κυμανθεί η θερμοκρασία στην Κόνιτσα.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr