Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Πραγματικότητα η αναστήλωση της ιστορικής Μονής

Πραγματικότητα έγινε το όνειρο αναστήλωσης της ιστορικής Μονής Σωσίνου στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, η οποία άνοιξε της πύλες της με πανηγυρική Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου και προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Μετά από χρόνια επίπονων και επίμονων προσπαθειών, η ιστορική αυτή Μονή, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής, αλλά και της τοπικής ιστορίας, μετετράπη σε πραγματικό στολίδι, μετά την αναστήλωση των κελιών, της στέγης και του αρχονταρικιού. Έτσι, μετατρέπεται πλέον σε έναν ισχυρό πόλο έλξης για την περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στα Γιάννινα.
Το «παρών» στην πανηγυρική Λειτουργία, που περιελάμβανε αρτοκλασία, Αγιασμό και Μνημόσυνο για τους διατελέσαντες ηγούμενους έδωσε πλήθος πιστών από τον Παρακάλαμο, αλλά και από τα Γιάννινα.
«Θαυμάσιο αποτέλεσμα…»
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Ανδρέας χαρακτήρισε το έργο της αναστήλωσης θαυμάσιο. «Πρόκειται για ένα μοναστήρι που γεννήθηκε από την τέφρα του και το χαιρόμαστε όλοι» είπε.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πώς ξεκίνησε η ιδέα της αναστήλωσης και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν, ενώ σημείωσε πως «ο Θεός θέλησε και όταν κάπου υπήρχαν προβλήματα, κάτι γινόταν και βρίσκαμε χρήματα».
«Παρών» και ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο οποίος στο χαιρετισμό του απένειμε τα εύσημα στον Περιφερειάρχη, «που από Νομάρχης πήρε ως προσωπική του υπόθεση την αναστήλωση. Επίσης, συγχαρητήρια ανήκουν στις πρώην δημοτικές αρχές, που συνέταξαν τις μελέτες, καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στο έργο. Ως Δημοτική Αρχή θα είμαστε κοντά για την περαιτέρω αξιοποίηση του Μοναστηρίου».
Τέλος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων κ. Αντώνης Φούσας, που εμπνεύστηκε την ιδέα της αναστήλωσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη για το πνευματικό του έργο στην ακριτική περιοχή και τον πατέρα- Διονύσιο για την άριστη συνεργασία που είχαν, ενώ και αυτός ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, καθώς όπως τόνισε «αγκάλιασε το έργο με θέρμη και έτσι φθάσαμε στο αποτέλεσμα αυτό».
Το «παρών» στην πανηγυρική λειτουργία στην Μονή Σωσίνου έδωσαν ακόμη πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr