Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Φορολογία σε δόσεις: Πόσες και πότε;

Διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη

Η ρύθμιση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα για όλους τους φορολογούμενους που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και ο φόρος που τους αναλογεί είναι πάνω από 300 ευρώ.
Μετά από διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις !!
Για οποιοδήποτε πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, το ύψος τους και την ημερομηνία που αυτές πρέπει να πληρωθούν, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνοντας με τους κωδικούς στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet, σε ειδική εφαρμογή στην κατηγορία "Υπηρεσίες προς τους πολίτες".
Τι γίνεται αν δεν έχω υποβάλλει ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση;
Oι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά και δεν έχουν κωδικούς για το σύστημα Taxis μπορούν να ενημερωθούν για τις δόσεις από την τράπεζα στην οποία θα πληρώσουν προσκομίζοντας έναν κωδικό που υπάρχει πάνω στο εκκαθαριστικό τους και το ΑΦΜ τους.
Αναλυτικά προβλέπεται ότι:
-Οι φορολογούμενοι που έπρεπε να πληρώσουν την 1η δόση τους τον Αύγουστο θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν το σύνολο του ποσού σε 7 δόσεις έως τον Φεβρουάριο
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την 1η δόση τον Ιούνιο και είχαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο θα πληρώσουν σε 7 δόσεις το υπόλοιπο ποσό του φόρου
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την 1η δόση στις 31 Ιουλίου μπορούν να μην πληρώσουν τον Αύγουστο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν από Σεπτέμβριο το υπόλοιπο της οφειλής επιμερισμένο σε 5 δόσεις
-Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν ήδη την 1η δόση που κανονικά λήγει τον Αύγουστο θα μπορούν να μην πληρώσουν τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον Οκτώβριο και για 5 μήνες.