Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η άσκηση της εξουσίας και της διοίκησης

Γράφει ο Μανούρης Παναγιώτης

Φταίνε αυτοί που εξουσιάζουν και διοικούν...

Για αρκετό καιρό ακούμε τους διάφορους ειδήμονες, να στέφονται κατά των δημοσίων υπαλλήλων και να τους επιρρίπτουν το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στην λειτουργία του δημόσιου τομέα της χώρας μας.
Όμως, οι εργαζόμενοι φέρουν την μεγάλη ευθύνη, για την γραφειοκρατία και όλα τα άλλα δεινά;
Έχουν και οι εργαζόμενοι- κάποιοι, όχι όλοι- μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είναι αυτοί που ευθύνονται κατά κύριο λόγο.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν αυτοί που άσκησαν και ασκούν εξουσία σε κάθε βαθμίδα. Αυτοί που άσκησαν και ασκούν διοίκηση ιδίως σε τομείς που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Κυρίως έχει να κάνει με την νοοτροπία μερικών αιρετών και μη, που όταν αναλαμβάνουν κάποια θέση εξουσίας, θεωρούν τον εαυτό τους ειδήμονα και πρίγκιπα και την κάθε υπηρεσία, Φορέα και δημόσια - κοινωφελή επιχείρηση «τσιφλίκι» τους. Και τι καλύτερο παράδειγμα απ’ την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η νοοτροπία αυτή δυστυχώς διακατέχει και αρκετά στελέχη της, ανεξάρτητα αν προέρχονται απ’ τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, που προδίδουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που τους τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και τον ίδιο τον ηγέτη τους που τους τίμησε με αξιώματα.
Προεκλογικά διακηρύσσουν τις αρχές τις αξιοκρατίας, της ίσης μεταχείρισης πολιτών και εργαζομένων, του σεβασμού και της τήρησης της νομιμότητας και μετεκλογικά όταν εκλέγονται και αναλαμβάνουν καίρια πόστα πράττουν ακριβώς τα αντίθετα και τους μεθά η αλαζονεία της εξουσίας.
Το βέβαιο είναι βέβαια ότι πάντα για αυτούς αργά ή γρήγορα έρχεται η σκληρή τιμωρία των πολιτών που με την ψήφο τους στέλνουν στο περιθώριο.
Μόνο που η ζημιά που προκαλούν είτε στο Κράτος, είτε στον –κάθε- Δήμο ή Φορέα, αρκετές φορές δεν αποκαθίσταται.
Και πάλι τότε τον λογαριασμό καλούνται να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι και –κατ’ επέκταση- οι πολίτες…
Τα παραπάνω δυστυχώς έχουν σε ένα βαθμό, βάση αναφοράς και στην περιοχή μας…
Ο νοών νοείτω…