Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΙΧ: Η φήμη αύξησης των Τελών, «πάγωσαν» την αγορά αυτοκινήτου


Η φήμη αύξησης των Τελών Κυκλοφορίας λειτούργησε ανασταλτικά στους υποψήφιους πελάτες.
Πανικό έχει προκαλέσει σε ιδιοκτήτες, εισαγωγείς, αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων η φήμη επαναπροσδιορισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2012 εξαιτίας της μαύρης τρύπας που έχει εμφανιστεί στα δημοσιονομικά έσοδα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2012 εξετάζεται να αυξηθούν από 10% έως 15% χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και υψηλότερες αυξήσεις έως 20% για ιδιαίτερα ρυπογόνα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.
Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων έχει υποστεί καθίζηση καθώς οι πωλήσεις τους περιορίζονται σε μονοψήφιο ή μηδενικό αριθμό κάθε μήνα εξαιτίας του Φόρου Πολυτελείας, αλλά και του κόστους χρήσης.
Ο στόχος από την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας για το 2012 είναι η άντληση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» που έχει παρουσιαστεί στα δημοσιονομικά έσοδα.

Όμως, η δημοσιοποίηση της φήμης και μόνο περί αύξησης των Τελών Κυκλοφορίας το 2012 λειτούργησε ανασταλτικά στις παραγγελίες νέων αυτοκινήτων καθώς πάρα πολλοί έσπευσαν να «ακυρώσουν» την απόκτηση του καινούριου τους Ι.Χ..
Βέβαια όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει η απόσυρση, πρόσφατα επεκτάθηκε και στα επαγγελματικά οχήματα μέχρι 3,5 τόνους και οι εισαγωγείς και έμποροι έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών.
Παράλληλα μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές παγώνουν επίσης κάθε πρόθεση για απόκτηση αυτοκινήτου στο φόβο μιας μεγάλης αύξησης των Τελών που γνωρίσαμε το 2009 και οδήγησε περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. σε κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους εξαιτίας προσωρινής ακινησίας.