Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας στο θέμα των ημιυπαίθριων


Το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί πολεοδομικό πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Εκτιμάται (καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο τα διαμερίσματα και οι επαγγελματικοί χώροι που έκλεισαν παράνομα τους ημιυπαίθριους ή άλλαξαν την χρήση σε υφιστάμενους κλειστούς χώρους (π.χ.: μία αποθήκη στο υπόγειο μετετράπη σε κατοικία).
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.
Σημειώνουμε ότι στο αίτημά του για την τροπολογία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την απόσυρσή της μετά βέβαια από σωρεία αντιδράσεων.
Η ανακοίνωση του κ. Καλογιάννη, συνεχίζει:

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Νόμο 3775/2009, ενσωμάτωσε ρυθμίσεις (άρθρα 40 και 41) οι οποίες αντιμετώπιζαν κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσο χρόνο υπήρχε το κτήριο, έναντι καταβολής προστίμου από τους αυθαιρετούντες.
Στη ρύθμιση γινόταν σαφές ότι:
- Δεν απαιτούνταν η συμμετοχή μηχανικού για τη σύνταξη του σχετικού φακέλλου.
- Δεν επιβάλλονταν αναδρομικά: πρόστιμο, εισφορά κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, είχαμε εκδώσει την υπ’ αρ. 5/2009 Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονταν όλα τα σχετικά θέματα, ώστε η ρύθμιση να είναι αμέσως εφαρμοστέα.
Το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε λυσσαλέα την εφαρμογή των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ισχυριζόταν ότι η ρύθμιση είναι αντι–περιβαλλοντική και ότι την επομένη των εκλογών θα καταργούσε το Νόμο.
Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές η «πράσινη» Κυβέρνηση δεν κατήργησε, όπως έταζε προεκλογικά, αλλά «πάγωσε» για έξι μήνες την ρύθμιση για να μελετήσει – υποτίθεται – σε βάθος το θέμα.
Τελικά τον Απρίλιο 2010 ψηφίσθηκε ο Ν. 3843/2010 μια αόριστη και «θολή» ρύθμιση, η οποία μάλιστα βαφτίστηκε περιβαλλοντική ενώ δεν έχει καμία περιβαλλοντική διάσταση καθώς «τακτοποιεί» (για σαράντα χρόνια) κάθε είδους οικοδομική αυθαιρεσία στα κτίρια πέραν των ημιυπαιθρίων, όπως: πατάρια, σοφίτες, pilotis, που δεν περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.
Τονίζεται ότι επί πλέον ο Ν. 3843/2010 του ΠΑΣΟΚ επέβαλε ως υποχρεωτική τη συμμετοχή μηχανικού στην κατάθεση του φακέλλου, ορίζοντας ελάχιστη αμοιβή. Αντίστοιχη ρύθμιση, με επιβολή ελάχιστης αμοιβής για τους μηχανικούς υπάρχει και σε πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τους μηχανικούς-ενεργειακούς επιθεωρητές.
Είναι οξύμωρο το Υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει το δήθεν «κλειστό» επάγγελμα του μηχανικού, καταργώντας τις ελάχιστες αμοιβές και το ΥΠΕΚΑ σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις να επιβάλει ελάχιστες αμοιβές!
Η χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιβολής αναδρομικών τελών στους δηλωθέντες ημιυπαίθριους, αποτελεί εμπαιγμό των συμπολιτών μας που έτρεξαν στα πολεοδομικά γραφεία να δηλώσουν τους χώρους αυτούς και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη – από οικονομικής άποψης – περίοδο.
Σημειώνω ότι στην εγκύκλιο γίνεται επίκληση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (του 2004, για ευνόητους λόγους) η οποία όμως είναι προγενέστερη όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους!
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αφερέγγυα Κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας, είναι να αποσύρει αμέσως την σχετική εγκύκλιο.