Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Οι νέοι Δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς υπηρεσίες της καθημερινότητας λόγω έλλειψης προσωπικού


Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι οι νεοεκλεγέντες, Δήμαρχοι του «Καλλικράτη», κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής του νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες ήταν γνωστές, παραδέχονται οι Δήμαρχοι. Αυτό που όμως, δεν περίμεναν ήταν η έλλειψη προετοιμασίας από μέρους της πολιτείας για να λυθεί το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών με προσωπικό, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι στηρίζονταν σε συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, συμβάσεις που τις επόμενες εβδομάδες λήγουν, ενώ δεν ικανοποίησε ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κύμα των προαιρετικών και υποχρεωτικών μετατάξεων που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα σκουπίδια κινδυνεύουν να μείνουν για μέρες στους κάδους, και καμένες λάμπες μπορεί να μην αλλαχτούν για πολύ καιρό, αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέμβει άμεσα δίνοντας λύσεις.
Οι καταταγέντες από τις Νομαρχίες και τις κρατικές Περιφέρειες κατευθύνθηκαν κατά βάση στους μεγάλους Δήμους στις έδρες των Νομών και ελάχιστοι τοποθετήθηκαν στους ορεινούς και περιφερειακούς «Καλλικρατικούς» Δήμους.
Οι περισσότεροι Δήμαρχοι ήδη κάνουν αγώνα δρόμου για να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των δημοτών τους.
Τρέχουν νυχθημερόν με τους συνεργάτες τους για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πολιτική προστασία είναι τα άμεσα προβλήματα.
Τα μεγάλα προβλήματα για τους περισσότερους θα ξεκινήσουν πάντως, από την άνοιξη, όταν θα λήξουν οι συμβάσεις του υπηρετούντος εποχιακού προσωπικού.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι η καθαριότητα. Οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι μάζευαν τα σκουπίδια με ιδιώτες και ελάχιστοι διέθεταν ξεχωριστή υπηρεσία.
Ο «Καλλικράτης» υποχρεώνει σήμερα όλους να συστήσουν υπηρεσία καθαριότητας, αλλά το ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό, όταν για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις;

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Πωγωνίου.
Αν ο κ. Κώστας Καψάλης έπαιρνε την απόφαση να συστήσει υπηρεσία καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό των «Καποδιστριακών» Δήμων Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου, όπου μόνο υπήρχαν αντίστοιχες υπηρεσίες, θα έπρεπε την αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλη την έκταση του Δήμου Πωγωνίου να κάνουν δύο (2) υπάλληλοι!!!
Άλλη λύση, αν δεν εγκριθούν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, είναι οι αναθέσεις σε ιδιώτες τόσο του ηλεκτροφωτισμού όσο και της καθαριότητας.