Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ακριβαίνει τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

 


"Αύξηση" στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης βάζει από την Πρωτοχρονιά η «κουρεμένη» κρατική επιδότηση στην αντλία ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συνεχιστεί η έκπτωση στην τιμή που δίνουν τα διυλιστήρια.

Στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά της COVID.

Tο μπρεντ έφτασε στα 84,14 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI στα 79,63 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 5 Δεκεμβρίου.

Πάντως ακόμα και εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνουν αμετάβλητες, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μια αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 10 λεπτά το λίτρο από την Πρωτοχρονιά δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 3,75 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει. Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.