Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Δελτίο τύπου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Δολιανά 24/06/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζοντας με συνέπεια τις παρεμβάσεις της για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας, ενημερώνει τους κατοίκους και δημότες του Πωγωνίου, ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Παράταξή μας απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο καταθέτοντας την πρόταση να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου η περιοχή μας ως γεωγραφική θέση υποχρεωτικής υπηρεσίας των υπηρετούντων στο Στρατό Ξηράς, ενέργεια που θα στηρίξει και θα ενισχύσει σημαντικά τον τόπο μας.
Η επιστολή έχει αποσταλεί από 17 Ιουνίου στο Γραφείο του Υπουργού κ. Καμμένου στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο, καθώς και σε όλους τους Βουλευτές του νομού μας για την στήριξη της θέσης μας.
Η πρότασή μας έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1.Α ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
 Σχετικά με την διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής που αφορούν την περιοχή μας. Όπως φαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου:
« Άρθρο 03: Τοποθετήσεις – Τακτικές και Έκτακτες Μεταθέσεις
1. Οι τοποθετήσεις των οπλιτών στις ΕΔ διενεργούνται ως εξής:
α. Στρατός Ξηράς
Οι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τοποθετούνται σε Μονάδες της Θράκης, Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων”.
Στην προτεινόμενη παράγραφο δεν συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας στην περιοχή μας, παραμεθόριος περιοχή του Ν. Ιωαννίνων, για το Στρατό Ξηράς.


Σε πρόσφατες εξαγγελίες του από το Πωγώνι, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε την αναγκαιότητα στήριξης της περιοχής, με άμεσες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μονάδων της, θέση η οποία θα μπορούσε να έχει απευθείας αντίκρισμα στο Νομοσχέδιο με το να αναφέρεται και η περιοχή μας ως γεωγραφική θέση υποχρεωτικής υπηρεσίας των υπηρετούντων στο Στρατό Ξηράς. Έτσι θα εξασφαλιζόταν μια και καλή, θεσμικά το θέμα λειτουργίας των στρατιωτικών φυλακίων της επιμεθορίου και παραμεθορίου περιοχής του Πωγωνίου, στα σύνορα με την Αλβανία, και δεν θα υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν οι εξαγγελίες θα γίνουν και πράξη. Να τονίσω ιδιαίτερα ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές απαξίωσης της περιοχής μας, είχε ως αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών και την ανασφάλεια των κατοίκων, ενώ σε συνέχεια είχαμε ακόμη και συμβάντα δολοφονίας συνδημοτών μας και επανειλημμένων περιπτώσεων πυρπόλησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά στο Σχέδιο Νόμου, τα προτεινόμενα αντικειμενικά κριτήρια, κάνουμε την παρακάτω αναφορά για την περιοχή μας :
Αποστολή και επιχειρησιακή κατάσταση Μονάδος: Διαφύλαξη Εδαφικής ακεραιότητα της Χώρας μας , αποτροπή τρομοκράτησης κατοίκων, αποτροπή εισόδου αλλοδαπών ποινικών κρατουμένων, αποτροπή διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, αποτροπή εισαγόμενων πυρκαγιών από την Αλβανία.
Απόσταση από τη μεθόριο: Φυλάκια βρίσκονται επί της μεθορίου γραμμής ή λίγες εκατοντάδες μέτρα από αυτή. Επίσης Φυλάκια βρίσκονται επί του βασικού οδικού άξονα Κακαβιά – Ιωάννινα.
Έδρα Μονάδος σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής: Το που θα ανήκουν οι υπηρετούντες στις Μονάδες αυτές είναι θέμα του Υπουργείου.
Απόσταση από έδρα Δήμου ή αστικού κέντρου νήσου: 20 έως 40 χιλιόμετρα.
Τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής: Ελάχιστη δραστηριότητα, η περιοχή είναι κτηνοτροφική.
Ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς: 1 ή δύο φορές την εβδομάδα ΚΤΕΛ
Κλιματολογικές συνθήκες. Σαν μέτρο λαμβάνεται το ήπιο κλίμα (μέση θερμοκρασία Αττικής): Ισχυρός Χειμώνας, πολλές βροχές, χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, παγετοί.
 Κατόπιν των ανωτέρω αιτούμαστε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 3 παράγραφος 1α, η παραμεθόριος περιοχή του Πωγωνίου στις προβλεπόμενες ως περιοχές υποχρεωτικής υπηρέτησης στον Στρατό Ξηράς.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:
ΝΤΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΤΟΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΤΡΙΚΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΝΤΟΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ.

Ο επικεφαλής της Παράταξης και
Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Γιάννης Ντόντης