Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πολιτική σημαίνει υπέρβαση

Γράφει ο Βοστινιώτης Παναγιώτης

Ας αρχίσουμε με την φράση του Montucia που είχε πει το εξής: "Η Ιστορία μιας επιστήμης, δεν είναι ιστορία όλων των συγγραφέων που έγραψαν σχετικώς με αυτήν, αλλά μόνον εκείνων, οι οποίοι συνέβαλαν με τα έργα τους στην προώθηση των ορίων της".
Αν την παραπάνω φράση την "προβάλουμε" στην επιστήμη που λέγεται Πολιτική, μπορούμε να πούμε ότι η Ιστορία της Πολιτικής, δεν είναι ιστορία όλων όσων ασχολήθηκαν με τον ένα η άλλον τρόπο με την πολιτική, αλλά μόνο  εκείνων οι οποίοι συνέβαλαν στην προώθηση των ορίων της, δηλαδή συνέβαλαν με τα έργα τους,  με την στάση τους η με την φιλοσοφία τους στην υπέρβαση, του κάθε φορά πολιτικού γίγνεσθαι.
 Όλοι εκείνοι που με τον ένα η άλλο τρόπο θελήσουν να αναμιχτούν στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, και εδώ εννοούμε πρώτιστα τους υποψηφίους Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, πρέπει να έχουν υπ’  όψη τους, αυτήν την πολύτιμη αλήθεια.

Διαφορετικά οι εξελίξεις θα τους προσπεράσουν.
Σήμερα χιλιάδες, εκατομμύρια ψηφοφόροι  βγαίνουν δειλά-δειλά από τα κομματικά  τους χαρακώματα,  που εδώ και χρόνια,  μερικοί πονηροί τους  είχανε ρίξει.
  Στον Α. Παγκόσμιο πόλεμο, στο Ανατολικό Μέτωπο  είχαμε το πρωτοφανές για την ιστορία των πολέμων επεισόδιο όπου οι αντίπαλοι στρατιώτες της Ρωσίας και της Γερμανίας βγήκανε από τα χαρακώματά τους, πετάξανε  τα όπλα,  αγκαλιαστήκανε, και εκλέξανε νέους βαθμοφόρους-αντιπροσώπους, και  κήρυξαν Ειρήνη.
Τότε οι στρατηγοί και των δύο επιτελείων  πέσανε σε πανικό.  Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τέτοιον αιματηρό πόλεμο, αλλά έχουμε χαρακώματα, έχουμε επίσης τους ίδιους πονηρούς «στρατηγούς», που τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί οι  στρατιώτες-ψηφοφόροι τους, βλέποντας και συνειδητοποιώντας τις άθλιες συνθήκες της ζωής τους, είναι έτοιμοι να βγούνε από τα κομματικά τους χαρακώματα.
Οι σημερινοί στρατηγοί λοιπόν κάνουν το πάντα για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους μέσα στα παλιά η νέα χαρακώματα, χαρακώματα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν ομαδικοί τάφοι!
 Η λέξη Πολιτική λοιπόν σημαίνει υπέρβαση.
Σημαίνει ότι βγαίνεις από τα χαρακώματα.
   Η ερώτηση που τίθεται τώρα, η βασιλική ερώτηση θα λέγαμε, είναι η εξής:
-Ας υποθέσουμε ότι οι απλοί ψηφοφόροι βγαίνουν  από τα κομματικά τους  χαρακώματα, με τι κριτήρια θα διαλέξουμε τους Δημάρχους, τους τοπικούς άρχοντες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές;  
Η απάντηση είναι απλή:
Να διαλέξουν ανθρώπους που επίσης έχουν βγει από τα χαρακώματά τους. Σε καμία περίπτωση αυτούς που δεκάδες χρόνια τους κρατούσαν με χίλιες δυο φοβέρες μέσα (στα χαρακώματα).

Βοστινιώτης Παναγιώτης
Οικονομολόγος

28-2-2014