Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τους πρόδωσαν τα λάθη τους ληστές της Ζίτσας

Θέμα χρόνου θεωρείται για την Αστυνομία η σύλληψη των τριών δραστών της ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη Ζίτσα, χθες το πρωί, καθώς φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει προσαχθεί και ανακρίνεται ένα άτομο Αλβανικής καταγωγής.
Η λεία από την θρασύτατη ληστεία στο ταχυδρομικό γραφείο στο κέντρο της Ζίτσας φτάνει το χρηματικό ποσό των 17.737,17 ευρώ, αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν μεγαλύτερο ποσό.
Ο τρόπος που ενήργησαν οι δύο ένοπλοι που μπήκαν στο υποκατάστημα δείχνει πως είχαν πληροφορίες για το ότι θα βρουν σημαντικό χρηματικό ποσό τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω της καταβολής συντάξεων του ΙΚΑ, ωστόσο από την άλλη δε φαίνεται να είχαν και μεγάλη εμπειρία, καθώς δεν έδειχναν ψύχραιμοι, ενώ μαζί με το συνεργό τους που τους ανέμενε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, υπέπεσαν και σε λάθη που τελικά οδήγησαν στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.
Στιγμή προς στιγμή περιέγραψε τις συνθήκες της ληστείας μιλώντας στην «Ε» ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Παύλος Κοντογιάννης. «Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 8, όταν ο συνάδελφος πήγε να φύγει για να μοιράσει την αλληλογραφία. Εκείνη τη στιγμή μπήκαν μέσα οι δύο ληστές και ο ένας ήρθε προς το μέρος μου ζητώντας λεφτά και οπλίζοντας το πιστόλι. Του δίνω ό,τι είχα μπροστά και στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουμε το χρηματοκιβώτιο. Τον ρώτησα αν θέλει και τα ψιλά, μου είπε όχι, και ζήτησε τα χρήματα από άλλο συνάδελφο στο διπλανό γραφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, ενώ μόνο ένας είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με ένα λευκό ύφασμα, ενώ ο άλλος φορούσε απλά γυαλιά ηλίου.
Οι δύο δράστες περπάτησαν περίπου 100 μέτρα μέχρι το σημείο που τους ανέμενε ο συνεργός τους με το αυτοκίνητο, ένα Volkswagen Polo χρώματος σκούρο μπλε, από το οποίο είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Ο Διευθυντής του υποκαταστήματος πρόλαβε να δει το αυτοκίνητο πριν αυτό αναπτύξει ταχύτητα, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το ακολουθήσει.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων και συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε λίγο αργότερα το όχημα διαφυγής των δραστών, εγκαταλελειμμένο και κρυμμένο σε θαμνώδη περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ροδοτόπι και Λαψίστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το αυτοκίνητο είχε δηλωθεί κλοπή, οι συνθήκες της οποίας ερευνώνται.
Η ληστεία προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Για το λόγο αυτό δεν είναι λίγοι και αυτοί που λαμβάνουν και μέτρα αυτοπροστασίας. «Όλος ο κόσμος ανησυχεί. Μέχρι και το δίκαννο παίρνουμε για να φυλαχθούμε», τόνισε ένας ηλικιωμένος λίγη ώρα μετά την ληστεία.