«Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το νοσοκομείο του 2020, γιατί σήμερα τα νοσοκομεία μας είναι του 1970 από πλευράς οργάνωσης. Επειδή είναι πεπαλαιωμένο το σύστημα, πρέπει να δοθούν κίνητρα εξόδου σε γιατρούς μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν να εφημερεύσουν».
Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του ο Ηπειρώτης επίκ. Καθηγητής Καρδιολογίας και νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανος Φούσας. Ως επιστήμονας που έχει ζήσει εκ των έσω και γι’ αυτό γνωρίζει καλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Φούσας υπογραμμίζει πως το ΕΣΥ έχει πια... γεράσει, ενώ κάνει λόγο για γιατρούς… «τεσσάρων ταχυτήτων» και για λαθεμένη στελέχωση των Κέντρων Υγείας.
Μας λείπει σύστημα…
«Οι Έλληνες γιατροί είναι πολύ καλά καρταρτισμένοι. Εκείνο που λείπει στη χώρα μας είναι το σύστημα», τονίζει ο διακεκριμένος Καρδιολόγος στο «Βήμα της Κυριακής», προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στο ΕΣΥ γιατροί τεσσάρων ταχυτήτων: Γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί και πρώην γιατροί του ΙΚΑ»!
Όλοι πλην των γιατρών του ΕΣΥ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο, σημειώνει ο κ. Φούσας, προτείνοντας να δοθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς με συγκεκριμένους κανόνες, ό,τι δηλαδή ισχύει για τους πανεπιστημιακούς. Παράλληλα, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΣΥ και πανεπιστημίου για την εφαρμογή του θεσμού του «κλινικού καθηγητή», κάτι που έχει γίνει νόμος του κράτους, ωστόσο οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών δεν τον εφαρμόζουν.
Το ΕΣΥ έχει … γεράσει!
Το ΕΣΥ έχει πια γεράσει, τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ηπειρώτης Καθηγητής Καρδιολογίας, προσθέτοντας πως το 60 με 70% των γιατρών έχουν βαθμό διευθυντή, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία εφημερίας. «Έχουμε κακό καταμερισμό των ειδικοτήτων και των κλινικών στην χώρα, έλλειψη υγειονομικού χάρτη, ιατρικού χάρτη, με αποτέλεσμα νέοι επιστήμονες ο οποίοι έχουν δυνατότητες να προσφέρουν στην περιφέρεια, να ξενιτεύονται», τονίζει ο κ. Φούσας, προσθέτοντας πως «ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το νοσοκομείο του 2020».
Νέοι στις εφημερίες
Αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα των εφημεριών, εκφράζει την άποψη ότι «οι μεγαλύτεροι γιατροί πρέπει να επιβλέπουν. Πρέπει να δοθούν κίνητρα εξόδου σε μεγάλους σε ηλικία γιατρούς για να προσληφθούν νεότεροι 30 – 40 ετών, που έχουν τη δύναμη να κάνουν εφημερίες, με συγκεκριμένο καθημερινό έργο. Δηλαδή, πρέπει να βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό νοσηλευομένων, εξωτερικών ασθενών, να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων την εβδομάδα και συγκεκριμένο εκπαιδευτικό έργο. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να γίνεται απολογισμός έργου κάθε γιατρού, κάθε κλινικής, κάθε νοσοκομείο κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα»!
Πάσχουν τα Κέντρα Υγείας
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ο Στέφανος Φούσας εκφράζει την άποψη ότι η χώρα μας δεν έχει σωστά οργανωμένες υπηρεσίες στον τομέα αυτό, καθώς τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σωστά στελεχωμένα και δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες όλο το 24ωρο στους πολίτες, με αποτέλεσμα να συρρέει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία ακόμη και για μικρά προβλήματα. «Διαλογή περιστατικών θα έπρεπε να γίνεται πανελλαδικά με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ενώ κανένας δεν θα έπρεπε να μετακινείται από την περιφέρεια προς το κέντρο χωρίς να έχουν επικοινωνήσει οι γιατροί του Κέντρου Υγείας με τους συναδέλφους τους του νοσοκομείου», καταλήγει.