Το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων (αντί για οκτώ σήμερα) κλιμακίων:
* Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ
* Τα επόμενα 7.000 ευρώ εισοδήματος (5.000-12.000) φορολογούνται με συντελεστή 10%.
* Στο επόμενο κλιμάκιο από τα 12.000 έως τα 16.000 ευρώ εισοδήματος, ο συντελεστής αυξάνεται σε 18%.
* Από τα 16.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%
Πρακτικά, δηλαδή έως τα 16.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, οπότε από τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις για φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, όμως, έρχονται τα πάνω κάτω καθώς για εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ, ο ανώτερος συντελεστής είναι στην προτεινόμενη κλίμακα 35% (ο συντελεστής αυτός επιβάλλεται στην ισχύουσα για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).
Τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας κλίμακας θα σήμαινε επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ. Αντίθετα φέρνει μείωση φόρου σε πολύ υψηλά εισοδήματα (ο ανώτατος συντελεστής είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος).
Το αποτέλεσμα αυτό, είναι αντίθετο από τις διαρροές των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου που αφορούν ελαφρύνσεις για μικρομεσαία εισοδήματα.
Το εναλλακτικό σενάριο
Στο τραπέζι, υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση κλίμακας με μόλις τρία κλιμάκια ( 5.000 αφορολόγητο, για τα επόμενα 17.000 ευρώ συντελεστής 15% και για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ συντελεστής 30%).
Στην αξιολόγηση των τελικών αποφάσεων που θα κρίνουν την ισορροπία επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο των τέκνων, τις φοροαπαλλαγές και κυρίως τις αποδείξεις (εξετάζεται να αυξάνουν το αφορολόγητο αποδείξεις από γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.).
Όπως έχουμε γράψει, εξετάζεται η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα.
Το πρόσθετο αφορολόγητο είναι σήμερα 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο. «Το μέτρο εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων – καβάτζα και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε» λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πλην όσων δουλεύουν ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι), όπως είναι γνωστό εξετάζεται ένας συντελεστής: 35% για όλο το εισόδημα.
ΠΗΓΗ: www.real.gr