Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Αλλάζει το καταστατικό της για να διευκολυνθεί η πώληση

Τα εμπόδια στο «δρόμο» για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη», επιχειρεί να υπερκεράσει η ΑΤΕ, καθώς εν μέσω θέρους συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για να τροποποιήσει άρθρα του καταστατικού της επιχείρησης, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα για προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Ειδικότερα, στις 5 Ιουλίου στα Ιωάννινα η συνέλευση καλείται να αποφασίσει την τροποποίηση 11 άρθρων του καταστατικού, την κατάργηση άλλων 5 και τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου. Το επίμαχο άρθρο του καταστατικού είναι το 8, το οποίο σήμερα προβλέπει ότι εάν η ΑΤΕ θέλει να αποχωρήσει από τη «Δωδώνη», οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (που είναι και μέτοχοι μειοψηφίας στην επιχείρηση) και με βάση την αξία της εταιρείας, που καταγράφεται στους ισολογισμούς. Εφόσον μεταβληθεί αυτό το άρθρο, καθίσταται προφανές πως η ΑΤΕ μπορεί να πωλήσει το ποσοστό της σε τρίτο ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να δεσμεύεται απέναντι στους συνεταιρισμούς.


Στο μετοχικό κεφάλαιο της «Δωδώνη», συμμετέχουν με 67,77% η ΑΤΕ, με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Ουσιαστικά από τις 5 Ιουλίου και έπειτα και αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, η ΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει μέσα από σχετική ανοιχτή διεθνή διαδικασία σε πώληση του ποσοστού της.


Οι παραγωγοί
Ωστόσο οι παραγωγοί-συνεργάτες της «Δωδώνη» τονίζουν πως το θέμα της εταιρείας είναι καταρχάς πολιτικό και στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για τις μεταβολές στο καταστατικό, τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές και θα αντισταθούν με κάθε μέσο.
Από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμούν ότι η επιχείρηση πρέπει να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζομένους.

Τέλος, στην έκτακτη γενική η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου συνδέεται πιθανότατα με την εκπεφρασμένη θέληση των παραγωγών και των μετόχων μειοψηφίας για άμεση αλλαγή προσώπων, που απαρτίζουν το σημερινό management της «Δωδώνη».


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr