Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Θεμιτή και καλοδεχούμενη η καλοπροαίρετη κριτική και όχι κάποιες απαράδεκτες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια ορισμένων

 


Φίλοι συγχωριανοί,

Αυτές τις ημέρες παρουσιάστηκε ένα θέμα με την υδροδότηση κάποιων οικιών πλησίον της εκκλησίας του χωριού μας αλλά και σε κάποιες οι οποίες είναι σε υψόμετρο ίσο περίπου με την δεξαμενή του Αγίου Παντελεήμωνα.

Τετάρτη βράδυ μου έγινε  η γνωστοποίηση  τηλεφωνικά από κάποιους ότι δεν έχουν νερό στα σπίτια (γειτονιά δίπλα από εκκλησία) και αμέσως  πήγα  έλεγξα ο ίδιος την στάθμη του νερού στην δεξαμενή που υπήρχε μέσα, αλλά και το εάν εισέρχεται η πρέπουσα ποσότητα.

Διαπίστωσα ότι εντελώς χαμηλά βρισκόταν το νερό που υπήρχε μέσα αλλά και το νερό που εισερχόταν λιγάκι ίσως πιο μειωμένο από αυτό που θα έπρεπε.

Η πρώτη σκέψη ήταν ότι υπήρξε κάποια υπερακατανάλωση (αλλά και πάλι λόγω των πολλών βροχών του τελευταίου διαστήματος με έκανε να υποψιαστώ πως κάτι δεν πάει καλά) και  ταυτόχρονα ανέφερα το γεγονός στον υπεύθυνο Αντ/ρχο Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου κ. Φωτίου Αθανάσιο.

Πρωί πρωί της επόμενης ημέρας συνομίλησα με τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο και με τον Υπεύθυνο Αντ/ρχο Πωγωνίου ύδρευσης κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο, όπου απέστειλε υδραυλικούς αλλά και καλέσαμε  τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου μας κ. Παπαϊωάννου Πέτρο, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για την εύρεση του προβλήματος.

Το δίκτυο είναι μεγάλο σε μήκος και περνά μέσα από ρυάκια, σκεπασμένο σε βάθος που σε ορισμένα σημεία ξεπερνά και το 1,5 μέτρο, μέσα από βάτα κτλ.

Ψάχναμε παντού.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι το πιεστικό μηχάνημα που πέρυσι τοποθετήσαμε μόνιμα  στις πηγές στα Χάνια Σιταριάς ώστε να ενισχύει την ροή του νερού προς το χωριό μας  κάηκε και αμέσως ζήτησα την αγορά νέου και τοποθέτηση του ΆΜΕΣΑ πράγμα που έγινε το απόγευμα περίπου στις 6.

Εξαερώσεις αλλά και αναζήτηση τυχόν βλάβης συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Το πρωί της Παρασκευής στις 7 περίπου επανέλεγξα την δεξαμενή για να διαπιστώσω δυστυχώς εκ νέου, ότι το νερό ήταν ελάχιστο στη δεξαμενή και αυτό που έμπαινε ακόμη πιο μειωμένο από την προηγούμενη ημέρα.

Κάλεσα εκ νέου τον Υδραυλικό του Δήμου μας και ενημέρωσα τον Αντ/ρχο κ. Φωτίου Αθανάσιο και συνεχίσαμε την αναζήτηση τυχόν ζημιάς.

Αντιληφτήκαμε νερά πίσω από το κυλικείο της εκκλησίας (υπήρχαν βάτα σε μεγάλο ύψος και δεν ήταν ορατά τα νερά) και αμέσως ενημέρωσα τον Αντ/ρχο κ. Γκέγκα Κωνσταντίνο ο οποίος απέστειλε τους υδραυλικούς και τον χειριστή με την τσάπα του Δήμου μας και άρχισε η διόρθωση της ζημιάς.

Διορθώθηκε η βλάβη του αγωγού περίπου 1 και μισή και αμέσως άρχισαν εκ νέου εξαερώσεις ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Συνάμα αναζητούσαμε τυχόν άλλες βλάβες ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να υπάρξει στους σωλήνες όπως τύχαινε τα προηγούμενα χρόνια.

4 και 30 το απόγευμα  άνοιξα το νερό από δίκτυο ύδρευσης από Αγία Παρασκευή, ώστε να βοηθηθεί το υπόλοιπο χωριό και έκανα  έλεγχο σε σπίτια σε ανά γειτονιά του χωριού μας για να διαπιστώσω αλλά και για ενημερώνω κατ΄ δίαν τους συμπολίτες και να τους εφιστώ την προσοχή στην διαχείριση του νερού.

Οι υδραυλικοί, ο χειριστής κι εγώ ο ίδιος κάναμε ταυτόχρονα εξαερώσεις και προσπάθεια ανεύρεσης τυχόν άλλης ζημιάς κατά μήκος του δικτύου από Χάνια Σιταριάς έως και την εκκλησία.

Το νερό που έμπαινε στην δεξαμενή ήταν περίπου μιας ίντσας και εισερχόταν από τον ένα από τους τρεις που υπάρχουν.

Το νερό από το άλλο δίκτυο είχε βοηθήσει σημαντικά και έτσι λοιπόν λίγα σπίτια (λόγω υψομέτρου γειτονιά Πότση, Ντότη και πέριξ εκκλησίας ) δεν είχαν νερό, κι αυτά πλέον κατά τις 9 είχαν έστω σε μειωμένη πίεση.

Ταυτόχρονα βοήθησα συγχωριανό κτηνοτρόφο με δεξαμενή νερού που δανείστηκα από άλλο φίλο συγχωριανό, για να ποτιστούν τα πρόβατα του.

Έκανα εκ νέου έλεγχο στην δεξαμενή στις 9 και 15 το βράδυ και με χαρά αντίκρισα ότι πλέον το νερό που εισέρχεται μέσα στην δεξαμενή αυξήθηκε σημαντικά και πλέον εισερχόταν και από τους τρεις σωλήνες.

Πρωί Σαββάτου η στάθμη του νερού  ήταν περίπου στο 1,5 μέτρο και εισέρχεται νερό από τους 3 σωλήνες, αλλά όχι με πολύ μεγάλη πίεση.

Ξαναήρθαν οι υδραυλικοί και ο χειριστής του Δήμου με τον εκσκαφέα και ανοίξαμε όλο τον υπόλοιπο αγωγό πίσω από το κυλικείο προς την δεξαμενή και βλέπουμε κι άλλο σπάσιμο.

Για άνω Παρακάλαμο τώρα:

Το απόγευμα Παρασκευής με ενημέρωσε ο Αντ /ρχος κ. Φωτίου Αθανάσιος ότι στον Άνω Παρακάλαμο ότι κάποιο σπίτι  (το πιο ψηλό) δεν έχει νερό και κάποια άλλα μειωμένη πίεση.

Έσπευσα αμέσως και σε έλεγχο στο αντλιοστάσιο παρουσία δύο συγχωριανών από το πάνω χωριό διαπίστωσα ότι δεν λειτουργούσε η αντλία.

Κάποιου είδους ηλεκτρολογική ζημιά.

Ενημέρωσα τον εξωτερικό συνεργάτη του Δήμου επιτόπου και του ζήτησα αμέσως να έρθει.

Σε δύο ώρες περίπου ήρθε και διόρθωσε το ζήτημα.

Σας κούρασα.

Συγγνώμη.

Όμως είχα την ανάγκη αγαπητοί φίλοι και την υποχρέωση (όπως ενημέρωνα αυτές τις ημέρες) να σας γνωστοποιήσω πως έχουν τα πράγματα και ότι ανά τακτά διαστήματα ενημέρωνα μέσω διαδικτύου για το κάθε τι.

Κι όπως έγραψα στην αρχή,

Θεμιτή και καλοδεχούμενη  η καλοπροαίρετη κριτική.

Όχι όμως τα ειρωνικά σχόλια ορισμένων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος