Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Μωυσή Ελισάφ, Δημάρχου Ιωαννίνων

 


Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του  Μωυσή Ελισάφ, Δημάρχου Ιωαννίνων, ενός σπουδαίου ανθρώπου με ουσιαστική προσφορά στον επιστημονικό και κοινωνικό χώρο.

ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Γιάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Παθολογία.

Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ.

Εκλέχτηκε, επίσης,  επανειλημμένως δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Ως Δήμαρχος Ιωαννίνων επιδίωξε να θέσει σε κίνηση το σχέδιό του για εξωστρέφεια με σκοπό «να ανοίξει παράθυρα στον κόσμο για μια πόλη όπως τα Γιάννενα, με έντονο το άρωμα μιας άλλης, περασμένης, κοσμοπολίτικης εποχής και προικισμένη με φυσικές ομορφιές».

Η παρακαταθήκη του είναι σπουδαία. «Το χρέος μας σήμερα είναι ακριβώς αυτό: να θωρακίζουμε τη δημοκρατία εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας Η ευθύνη, τώρα πέφτει και στις πλάτες μας. Η ελευθερία ούτε κερδίζεται ούτε χαρίζεται. Οικοδομείται από τους ίδιους τους πολίτες. Και η προστασία της είναι το ύψιστο δικαίωμα, αλλά και το ύψιστο χρέος των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες απεμπολούν το χρέος αυτό, που σημαίνει ότι γίνονται πρόβατα, τότε οι τσοπάνηδες θα εμφανιστούν. Και στη συνέχεια και οι λύκοι. Και η θηριωδία του Κομμένου θα είναι μπροστά μας». (Από την ομιλία του στο Κομμένο 16.8.2020)

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ