Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ορίζοντες Ηπείρου και Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων Εστιάζουν στο Μέλλον

 


Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν οι «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. 

Από την πλευρά της παράταξης συμμετείχαν  ο επικεφαλής  Σπύρος Ριζόπουλος και ο αναπληρωτής Συντονιστής Σπύρος Υφαντής. Η  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε από το σύνολο του ΔΣ. Συγκεκριμένα παρέστησαν ο πρόεδρος  Σπυρίδων Σουρέλης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Στάθης Σιούτης,  ο Β’ Αντιπρόεδρος Λευτέρης Ζαρκάδας, ο γραμματέας Θόδωρος Βαντώλας, ο ταμίας Δημοσθένης Πατερούσης και τα μέλη Γιώργος Τάσσος και Έφη Εξάρχου.

Μέσα από μια «μαραθώνια συζήτηση» διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, οι δύο πλευρές έδειξαν να βαδίζουν σε κοινό δρόμο αφού οι προτάσεις των ξενοδόχων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, βρήκαν απόλυτα σύμφωνη την παράταξη που επισήμανε ότι θα βρίσκεται κοντά τους, προκειμένου να τους βοηθήσει να ακουστούν οι θέσεις της στην Πολιτεία και να σημειωθούν τα απαραίτητα βήματα για την εξέλιξη του νομού Ιωαννίνων σε συνδυασμό με τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού.

Βασικοί άξονες της συζήτησης ήταν τα έργα υποδομών, οι προτάσεις για την διαχείριση της κρίσης που περνάει ο κλάδος στην εποχή της πανδημίας και η εύρεση νέων τρόπων ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς, ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός επικοινωνίας με απώτερο στόχο την μεταμόρφωση του νομού σε πιο ελκυστικό προορισμό.

Τα βασικά ζητήματα στον τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με το Δ.Σ. της Ένωσης, εστιάζουν μεταξύ άλλων:

· Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του οδικού άξονα από τη Μεσσηνία μέχρι την Κακαβιά.

·  Στο ταμείο Ανάκαμψης που θα πρέπει να γίνει και ταμείο «Επιβίωσης» με πρώτη άμεση ανάγκη την αναπλήρωση τζίρου με βάση το 2019 στο 70%.

·  Στο γεγονός ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα, να διαμορφωθεί ένα επιπλέον πρόγραμμα διακριτό για τους ξενοδόχους έως και 100.000 ανά επιχείρηση και εφόσον διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο να παρακρατηθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

·  Την επέκταση του προγράμματος «τουρισμός για όλους» με τα voucher. Εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές να επιδοτηθούν  τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες. Να υπάρξουν αντίστοιχα προγράμματα με περισσότερα χρήματα.

·   Την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον για 2 χρόνια με μείωση ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του 2017.

·    Το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών και τις γρηγορότερες αποπληρωμές των προγραμμάτων.

·   Στη μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης.

Όπως σημείωσαν οι ξενοδόχοι, για το σχέδιο Ανάπτυξης του Τουρισμού απαιτείται:

·   Ο επανακαθορισμός στρατηγικής να βασιστεί στην ψηφιακή προβολή τουρισμού

·   Η αναγκαία η τροποποίηση του «Καλλικράτη» για του διαμόρφωση ειδικού φορέα τουρισμού που να ενσωματώνει όλους τους σχετικούς φορείς και αυτοδιοίκηση στα πρότυπα του αντίστοιχου φορέα του νομού Χαλκιδικής

·  Η αναμονή για τη μετεγκατάσταση του κλειστού γηπέδου ξιφασκίας στην περιοχή μας.

·   Η δυνατότητα έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή

·   Η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του άξονα Ε65.

·   Η αύξηση της χωρητικότητας του εξωτερικού χώρου στο παρκινγκ του αεροδρομίου λόγω προβλήματος με τη χωρητικότητα αναπτύσσοντας τον υπάρχοντα μη εκμεταλλεύσιμο διπλανό χώρο που ανήκει ως ακίνητο στο αεροδρόμιο

·   Η ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στα Ιωάννινα

·   Η σύσταση Επιτροπής Διεκδίκησης Αθλητικών και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

·   Η Ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στις τις μέχρι τώρα δράσεις του Δ.Σ και τις κινήσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα προκειμένου η Ένωση να βρίσκεται συνεχώς μέσα στις εξελίξεις και να προετοιμάζεται για τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί και θα επανέλθει ο τουρισμός.

Όπως ενημέρωσαν τους «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»,  έχει ήδη προταθεί η δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού σε μορφή application η οποία θα καθοδηγεί τους τουρίστες στις διακοπές του, κάτι που έλειπε μέχρι τώρα.

Ακόμη, επεσήμαναν ότι για την κατάσταση της πανδημίας δεν ευθύνεται ο τουρισμός. Όπως υποστήριξαν, οι ξενοδόχοι τηρούσαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ήταν παραπάνω από τυπικοί στην υποστήριξη της Υγείας, ενώ έκαναν δραματική έκκληση για τον κλάδο, αφού όπως είπα χαρακτηριστικά, «κάποιοι ξενοδόχοι με την κατάσταση που βιώνουμε, δεν ξέρουν αν αύριο θα υπάρχουν».

Ο κ.  Ριζόπουλος, αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς και τα σχέδια των ξενοδόχων, πρόσθεσε μια σειρά απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να δρομολογηθούν, όπως:

·         την ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής για εδραίωση ταυτότητας που θα καθιστά την Ήπειρο και τα Γιάννενα ελκυστικά για τους επισκέπτες,

·         τη διαμόρφωση στρατηγικής για συνολικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν ενδιαφέρουσα τη διαμονή περισσότερες ημέρες,

·         τη δέσμευση ως παράταξη και αργότερα εφόσον εκλεγεί ως περιφερειάρχης τη σύναψη συμφωνιών με αεροπορικές γραμμές  σε χώρες που το business και marketing plan καθιστούν ως σημαντικές ως χώρες στόχους με άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας

·         την ανάγκη αντίληψης ότι η Περιφερειακότητα είναι το βασικό ιδεολόγημα στο οποίο θα στηριχθούν οι Βρυξέλλες για τη διαμόρφωση στρατηγικών χρηματοδότησης είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ εφόσον δεν συγχωνευτούν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε επίπεδο ενημερώσεων ζητώντας στην επόμενη να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της εστίασης.