Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Δεύτερη δέσμη προτάσεων από τους Ορίζοντες Ηπείρου για τον κορωνοϊό

 


«Η επόμενη φάση της πανδημίας είναι εδώ, ως ανάγκη προετοιμασίας του κρατικού και περιφερειακού μηχανισμού για την περίοδο των εμβολιασμών κατά του covid-19». Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, η παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου".

 Η περιφερειακή παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου" βρέθηκε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, όλο αυτό το διάστημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως τόνισε στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Φίλιππος Παππάς, θυμίζοντας μεταξύ άλλων πως οι Ορίζοντες Ηπείρου από το Φεβρουάριο κατέθεσαν την πρόταση για τη διαμόρφωση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό και ακολούθησε το Μάιο η πρόταση «Γέφυρα στο Μέλλον».

 Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι προτάσεις της παράταξης σήμερα, απορρέουν από τις εκτιμήσεις και μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πως τα κρούσματα από τα 1.200 και πλέον σήμερα, μπορεί να φτάσουν τα 4.000 το Δεκέμβριο. Οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα εκκινούσαν από την ανάγκη κατανόησης πως πρόκειται για πανδημία και όχι για απλή επιδημία.

 «Υπήρξε οριζόντια δικαίωση των «Οριζόντων Ηπείρου»...» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος και από τα μεμονωμένα κρούσματα και τα περιστατικά εστιών μόλυνσης των ημερών, με την «πλειάδα αστείων δικαιολογιών» σε μια καταφανή υποτίμηση της κοινής λογικής για το γλέντι στη Λάιστα, για τους μετανάστες που κατά τον Περιφερειάρχη μεταδίδουν τη νόσο κτλ. Επειτα ο  Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην ουσία των ευθυνών της διοίκησης και στη διατύπωση προτάσεων για το άμεσο μέλλον.


Τρία ζητήματα αναδεικνύουν τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής: το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου δε θέλησε να προετοιμαστεί και έμεινε στην κουτοπόνηρη συγκάλυψη των γεγονότων. Δεύτερη ευθύνη είναι η ηθική απέναντι στους Ηπειρώτες για αυτά που τραβάνε με το lockdown πληρώνοντας την ξεροκεφαλιά της διοίκησης και το τρίτο είναι αποκλειστική ατομική ευθύνη του Περιφερειάρχη.

«Η ατομική δεν επιβαρύνει μόνο τους πολίτες για τις μάσκες και τις αποστάσεις, είναι η ατομική σου ευθύνη να κάνεις τη δική σου δουλειά ως δημόσια διοίκηση» σημείωσε. «Αν μέσα από αυτά τα τρία προκύψουν και ποινικές ευθύνες αυτό θα το δούμε όταν τελειώσει αυτός ο Αρμαγεδδών και θα ήθελα να δω αν η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας θα μείνει μόνο στο ιδιωτικό γηροκομείο ή αν θα προχωρήσει και παρακάτω...», πρόσθεσε.

Οι προτάσεις

Το πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε σήμερα η παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου" ξεκινά από την ανάγκη ενεργοποίησης του λογαριασμού για τον κορωνοϊό. Στη φάση που βρισκόμαστε, οι πόροι χρειάζονται για να τη διασφάλιση από την Ήπειρο επαρκών ποσοτήτων του εμβολίου για τον covid και για τη δημιουργία μονάδων εμβολιασμού. «Για να μην έχουμε χαμό και το πανηγύρι που είδαμε με τα rapid test στην Περιφέρεια, χρειάζεται ένα οργανωμένο μάνατζμεντ για το ιατρικό προσωπικό και για τους χώρους εμβολιασμού, που θα πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένοι» υποστήριξε προτείνοντας το κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αμπελόκηπους να γίνει κέντρο εμβολιασμού.

Κέντρα εμβολιασμού ένα σε κάθε Περιφέρεια που όφειλε να προετοιμάσει το κεντρικό κράτος, πρότεινε ο κ. Ριζόπουλος λέγοντας τα εξής: «εγώ θέλω να αποτραπεί το κοινωνικό χάος, δε θέλω να μπούμε σε διαδικασίες «μαύρης αγοράς», θέλω να έχουμε τα εμβόλια και τα σημεία για να έλθει να εμβολιαστεί ο κόσμος, όταν έλθει η ώρα».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε είναι οι όροι και η λειτουργία επανεξέτασης των χρωματικών ζωνών. Τα Γιάννενα είναι στο κόκκινο και η μεταφορά ξανά στο κίτρινο δεν προβλέπεται. Είναι ένα managerial κενό όπως είπε, το να ζητάνε τα Γιάννενα να επανεξετάζονται κάθε Σάββατο είναι αυτονόητο δε θέλει παρέμβαση Υπουργού...

Για την εστίαση και τον τουρισμό που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρότεινε να γίνει αναστολή υλοποίησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης και οι ξενοδόχοι. «Όταν θα επανέλθει η οικονομία, θα πρέπει να υπάρχει ο ιστός της οικονομίας» τόνισε, ανέφερε δε για το πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πως υλοποιείται με το λάθος τρόπο. Υποστήριξε πως θα μπορούσαν να δοθούν ποσά από 5 ως 7 χιλιάδες ευρώ σε επιχειρήσεις και πρότεινε ακόμα να υπάρξουν απευθείας αναθέσεις στους λογιστές της περιοχής για να προστρέξουν όσοι δηλώνουν παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, να ανοίξουν ΑΦΜ και να προβλεφθεί ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων.

Για τον τουρισμό, πρότεινε ο κ. Ριζόπουλος να μείνει στην άκρη η τουριστική προβολή της περιοχής και να ξεκινήσει παράλληλη καμπάνια που θα αναδείξει την καθαρότητα της περιοχής μας, έστω και αν αυτό γίνει ανταγωνιστικά προς τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. «Η Ήπειρος είναι στο έλεος του Θεού και πολιτικά και επικοινωνιακά» τόνισε στο σημείο αυτό.

Η Πολιτική Προστασία πρέπει τέλος να προσλάβει ειδικό σύμβουλο για την επόμενη μέρα, διαχωρίζοντας το μάνατζμεντ υγείας και να προσκληθεί στη διαδικασία αυτή και όποιος ιδιώτης το επιθυμεί. «Εγώ βιάζομαι να περάσει η Ήπειρος στην αντεπίθεση» τόνισε.

 Κλείνοντας ο κ. Ριζόπουλος κατονόμασε ως υπευθύνους για την προβληματική διαχείριση της κρίσης τέσσερα πρόσωπα, απαιτώντας παράλληλα την παραίτηση τους: τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, την αντιπεριφερειάρχη υγείας Αγ. Νάκου, τον απόντα- όπως τον χαρακτήρισε- αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κ. Σιαράβα και την περιφερειακή σύμβουλο της πλειοψηφίας και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Στ. Τσιάρα.

Στον ίδιο τόνο αναφερόμενος στην παραπάνω πολιτική ομάδα η οποία ευθύνεται για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έκανε λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος και δικαιολογίες κάθε φορά ότι εστιάζονται μεν τα κρούσματα σε μια επιχείρηση ή σε μια δομή αλλά… είμαστε γενικώς καλά. «Μόνο ένας μη νοήμων το λέει αυτό, γιατί ο κορωνοϊός έρχεται από τα έξω προς τα μέσα και οι μόνες ιχνηλατήσεις που βγαίνουν αρνητικές είναι οι ιχνηλατήσεις στην Ήπειρο. Ιχνηλατεί και γιατρεύει ταυτόχρονα η κ. Νάκου» είπε χαρακτηριστικά.