Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στυλιανός Κουκουλάρης: Να πώς τα «έξυπνα» χωριά μας θα υποδεχθούν τη νέα γενιά…

Στην αυγή της μετά Κορωνοϊό εποχής, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους προσπαθούν να φανταστούν την επόμενη μέρα για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Ζώντας ασφυκτικά σε καραντίνα μέσα σε διαμερίσματα μεγαλουπόλεων, παρακολούθησαν με αγωνία από τηλεόραση και διαδίκτυο τη συγκλονιστική μάχη επιστήμης και ιού, με νικητές αλλά και ηττημένους.
Είδαν επίσης, με την «απόσυρση» των ανθρώπων από δρόμους και πλατείες και τη μαγεία της φύσης να μεγαλουργεί! Ο ουρανός πάνω από τις υπερ-πόλεις έγινε ξανά γαλάζιος, οι κάτοικοι είδαν από τα μπαλκόνια τα απέναντι βουνά, ακούστηκε το κελάηδισμα πουλιών, τα νερά καθάρισαν, αφού ακόμη και δελφίνια έφτασαν στις πλαζ!..
Αν αυτό μπορούσε για πάντα να γίνει πραγματικότητα!.. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν ξανά σε τέτοια αρμονία με τη φύση...
* * *
Η αποαστικοποίηση, είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε στις αναπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Μοχλός της η τεχνολογία που τώρα, στην εποχή του κορωνοϊού, μπήκε ως... σίφουνας στη ζωή μας και έβαλε «έξυπνα» κινητά και τάμπλετ ακόμη και στα χέρια παππούδων και γιαγιάδων! Έδωσε έτσι τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν από στο σπίτι, βοήθησε το εμπόριο να επιβιώσει, υπηρεσίες να διαδοθούν, προϊόντα να διαφημιστούν, μεγάλους και μικρούς να εκπαιδευτούν, να ψυχαγωγηθούν, ακόμη και να… θεραπευτούν μέσω τηλεϊατρικής! Υποστήριξε την ψυχολογία όλων, παρέχοντας το βασικότερο αγαθό στην απομόνωση, την επικοινωνία!
Στα χωριά του Πωγωνίου όπου αυτή την εποχή η φύση οργιάζει, με λίγη προσοχή και τήρηση της «ατομικής ευθύνης», οποιοσδήποτε ιός δύσκολα θα φτάσει και ακόμη πιο δύσκολα θα αναπτυχθεί. Υπάρχουν χωριά φαντάσματα, χωριά που επιζούν με ελάχιστους ηλικιωμένους, χωριά που παίρνουν «ανάσα» μόνο τα καλοκαίρια με την επιστροφή συνταξιούχων.
Όμως κάτι πρέπει επειγόντως να γίνει, για να μπορεί να συμβεί κι αλλιώς: Τα ερημωμένα χωριά μας να μπορούν να καλέσουν πίσω τα παιδιά τους! Βασικό κίνητρό τους ο ψηφιακός μετασχηματισμός της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει στρατηγική επιλογή. Παντρεύοντας το χτες με το σήμερα, έχοντας το βλέμμα στο άμεσο αύριο…
Πώς αυτό μπορεί να γίνει; Φανταστείτε φάρμες με ψηφιακή υποστήριξη, αγρότες που τους υποστηρίζει η τεχνολογία αιχμής, επιχειρήσεις με ψηφιακή πελατεία, εταιρίες που εγκαθίστανται και λειτουργούν στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής μας, εταιρίες που δίνουν τη δυνατότητα στην τηλεργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους…
Όλοι αυτοί θα μπορούν να εγκατασταθούν στα «έξυπνα» χωριά μας, ενώ παράλληλα τα παιδιά τους θα στηρίξουν σύγχρονα σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα. Έτσι θα έρθουν δάσκαλοι και θα λειτουργήσουν οι δομές υγείας και δημόσιες υπηρεσίες, θα ανοίξουν μαγαζιά κάθε είδους και θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κοινωνικοοικονομικός ιστός.
Χωριά με «πράσινη» ανάπτυξη, καθαρή ενέργεια, βιολογικές καλλιέργειες, συνδεδεμένα με οδικά και επικοινωνιακά δίκτυα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χωριά που θα τα κατοικούν νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, τεχνολόγοι, επαγγελματίες, αγρότες... Νέες θέσεις εργασίας, νέες παραγωγές, νέα οικονομία...
* * *


Δύο μέρες τηλεργασία Παρασκευή και Δευτέρα, που παρέχουν ως προνόμιο μεγάλες εταιρίες ακόμη και στην Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να κατοικήσουν έξω από τα αστικά κέντρα και να μετακινούνται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα! Θα αναβαθμίσουν έτσι την ποιότητα ζωής τους και θα συμβάλλουν στη μείωση κάθε είδους «στρες» για τους ίδιους και το αστικό περιβάλλον. Επιστημονική φαντασία; Επιτακτική ανάγκη; Σίγουρα όμως είναι μια σπουδαία λύση για τη συνύπαρξη φύσης και ανθρώπων, σ’ ένα μέλλον που είναι ήδη μπροστά μας...
Η ψηφιοποίηση της υπαίθρου μπορεί να μελετηθεί από τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Και γι’ αυτό όμως άμεσα μπορεί να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος. Να εκπονηθούν προγράμματα, με κίνητρα για επιχειρήσεις και άτομα. Η νέα γένια να το έχει υπόψη ως μια καλή επιλογή, όταν ονειρεύεται και σχεδιάζει το μέλλον της...
Βήμα - βήμα στην αρχή και ως «κύμα» στη συνέχεια, όπως τότε όταν έφυγε ο κόσμος από τα χωριά μας για να γυρίσει ξανά πίσω. Να πατήσει στον ισχυρό πολιτισμό και στην παράδοση του τόπου μας, φέρνοντας μαζί τη γνώση της, έτσι ώστε το κράτος να δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα υποστήριξης και η νέα γενιά να προχωρήσει πάνω σ’ ένα καλύτερο μέλλον.
* * *
Ο Δήμος Πωγωνίου μπορεί να έχει την πρωτοβουλία. Φορείς, δημότες, ετεροδημότες μπορούν μέσα από διαδικτυακά «φόρα», αλλά και μέσω των εκπροσώπων τους να καταθέτουν τις ιδέες τους. Η μελέτη και ο σχεδιασμός να οργανωθεί με την υποστήριξη ειδικών πανεπιστημιακού φορέα, στους οποίους ο Δήμος θα απευθύνει κάλεσμα. Η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, μπορεί να μοιάσει με επιστροφή σε μια νέα «Εδέμ», όπου η τεχνολογία είναι το μέσο για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα...

ΠΗΓΗ: https://www.proinoslogos.gr/