Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ορίζοντες Ηπείρου: Κατάθεση Πρότασης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος υπό την καθοδήγηση νέας Περιφερειακής Αρχής Ειδικού Σκοπού


Θέλοντας να τηρήσει την αρχή του «πρώτα από όλα χρήσιμοι για τον τόπο», από όποια θέση και αν έταξε ο Ηπειρώτικος λαός την παράταξη, το στελεχιακό δυναμικό και ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" κατάρτισαν και παρουσίασαν σήμερα μια συγκροτημένη προγραμματική πρόταση για να μπορέσει η Ήπειρος να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
Τα δύσκολα δεν πέρασαν, τα δύσκολα είναι μπροστά, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατά την παρουσίαση της πρότασης, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, κ. Σπύρος Ριζόπουλος. Στους πολίτες της Ηπείρου παρουσιάστηκε η πρόταση Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού και δημιουργίας Ειδικού Ταμείου Ανασυγκρότησης Ηπείρου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο στόχος του σχεδίου είναι ένας, σύμφωνος με την έννοια της Περιφερειακότητας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Οριζόντων Ηπείρου και αποβλέπει σε έναν ασφαλή δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν δουλειές και για να στηριχτούν αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η πρόταση
Η αρχική ιδέα της πρότασης είναι πως γίνεται ήδη ορατός ο κίνδυνος να μπούμε ως χώρα σε μια μακρά περίοδο μετάβασης μέχρι να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα σε στοιχειωδώς φυσιολογικά επίπεδα, μετά την πανδημική κρίση και τις συνέπειες που δεν έχουν φανερωθεί ακόμα στην πλήρη τους διάσταση. Αυτή η "νέα οικονομία του κορονοϊού" θα επηρεάσει καταλυτικά και τη δική μας Περιφέρεια, ίσως δε πολύ περισσότερο, καθώς η οικονομία της Ηπείρου είναι "γερασμένη" και έχει "υποκείμενα νοσήματα", τα οποία επιδεινώθηκαν στη δεκαετία της κρίσης.
Μπροστά στο οικονομικό “τσουνάμι” που απειλεί τη χώρα μας, για «κατοχική» εικόνα μίλησε συγκεκριμένα, είναι αδύνατον να σταθεί επαρκώς η Ήπειρος με το σημερινό μοντέλο διοίκησης. Είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και να γίνει πραγματικό στρατηγείο στη μάχη της οικονομικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνένωση όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. "Η βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι η Περιφερειακή Αρχή και όλες οι εκλεγμένες δυνάμεις να κατανοήσουν και να συμφωνήσουν ότι οι ρόλοι μας πια δεν μπορεί να είναι διαδικαστικοί" είναι το μήνυμα της παράταξης.
Η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου διαρθρώνεται σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας και σε έργα παρεμβάσεις που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα απαιτήσει ένα χρόνο τουλάχιστον δύο ετών και η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου μιλά πρώτον, για τη δημιουργία Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού που σημαίνει συμμετοχή στη διοίκηση όλων των εκλεγμένων παρατάξεων και δεύτερον, για ένα Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου που θα «γεμίσει» από τη μετατόπιση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πλην των δρομολογημένων έργων και από μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ. To Ειδικό Ταμείο Ανασυγκρότησης της Ηπείρου θα στοχεύσει σε τρεις βασικούς τομείς:


- Τη διάσωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής
- Την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
- Την καταπολέμηση του ευρύ ψηφιακού αναλφαβητισμού που είναι εντονότερος στην Ήπειρο
Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση Ειδικού Σκοπού στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες.
1. Να παραμείνουν στις θέσεις τους Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Να ζητηθεί η παραίτηση όλων των Αντιπεριφερειαρχών και των μελών σε όργανα και επιτροπές.
3. Να ανασυσταθεί η διοίκηση της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων με ποσοστιαία αναλογία τόσο σε επίπεδο Αντιπεριφερειαρχών όσο και σε επίπεδο 12 συμμετοχής σε όργανα και επιτροπές.
4. Να συσταθεί ως επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού το Συμβούλιο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, όλων των Επικεφαλής των εκλεγμένων περιφερειακών παρατάξεων, χωρίς καμία εξαίρεση καθώς και του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
5. Όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα, με πρώτη την αναμόρφωση του προϋπολογισμού 2020 σε προϋπολογισμό ειδικού σκοπού, με χρόνο έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επίσης να υπάρξει εκ των προτέρων μια κοινή συμφωνία πως και οι προϋπολογισμοί του 2021 και 2022 θα πρέπει να υπηρετήσουν το νέο μοντέλο διοίκησης, ως το καλοκαίρι του 2022.
Ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν διεκδικεί ως φυσικό πρόσωπο καμία θέση.
Το προγραμματικό πλαίσιο της πρότασης «Γέφυρα στο Μέλλον» προτείνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.
Οι άμεσες ενέργειες περνούν μέσα από τη δημιουργία δύο πλατφορμών:
α) την πλατφόρμα e – MOMA.gr για να αντιμετωπιστούν οι αναθέσεις έργων και οι ανάγκες των απευθείας αναθέσεων με αξιοκρατικό και ισότιμο τρόπο και
β) την πλατφόρμα Epirusbooking.gr μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν κλειστά σπίτια για να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές κλίνες. Στην παρέμβαση αυτή θα μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τους ενδιαφερόμενους η Περιφέρεια Ηπείρου με το Ειδικό Ταμείο, πέραν των προβλέψεων του ΕΣΠΑ.
Τέλος, τα μακροπρόθεσμα έργα που προτείνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου, σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, είναι τα εξής:
- Δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, σε ένα μοντέλο συνεργατικής διαχείρισης με καθετοποιημένη παραγωγή, δράση που επιδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ
- Φτηνή ενέργεια για όλους με φυσικό αέριο, είτε μέσω της δημιουργίας υποδομών LNG ή CNG, είτε μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου (East Med και TAP), αν αυτό καταστεί εφικτό πολιτικά. Στην περίπτωση που αποτύχουν οι άλλες λύσεις, οι υποδομές CNG είναι ένα εφικτό έργο
- Ενιαία Αρχή Άρδευσης και Αγροτικό Νερό για την Ήπειρο, μια οργανωμένη αρχή που μετέπειτα θα συνδεθεί με τις κατά τόπους αρχές ύδρευσης.
Για τον COVID-19
Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, ο περιφερειακός σύμβουλος Άρτας των Οριζόντων Ηπείρου Στάθης Νάνος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν στην Άρτα πριν από μερικές εβδομάδες με την εκδήλωση κρουσμάτων COVID-19 σε ιδιωτική παραγωγική μονάδα. Ο κ. Νάνος υποστήριξε πως η Περιφερειακή Αρχή απέτυχε να διαχειριστεί το θέμα χωρίς να συνδεθεί το όνομα μιας επιχείρησης με τον κορονοϊό και να προκληθεί γι’ αυτό θόρυβος και ενδεχομένως ζημιά στην επιχείρηση. «Σε όλο αυτό το διάστημα έγινε προσπάθεια να γίνουν βασιλικότεροι από τον πολιτικό τους φίλο εργοστασιάρχη και να καταφέρουν το ακατόρθωτο: να γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα καφενεία της Άρτας αντί να κληθεί ο ΕΟΔΥ να διαχειριστεί το θέμα όπως έγινε με αντίστοιχη μονάδα στην Κοζάνη. Αντίθετα εδώ φτάσαμε στην Τρίτη όπου ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας έβγαλε δελτίο τύπου για την επιχείρηση και ευτυχώς που δεν χρειάστηκαν άλλες ανακοινώσεις από τον κ. Ψαθά…» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νάνος.
Οι ευθύνες για την κακή διαχείριση της κρίσης στην Άρτα σύμφωνα με τον κ. Ψαθά έχουν τέσσερα ονοματεπώνυμα και γι’ αυτό ζήτησε τις αντίστοιχες παραιτήσεις: για τη «μικρή εικόνα» της Άρτας υπεύθυνος είναι ο κ. Βασίλης Ψαθάς, ενώ σε γενικότερο επίπεδο οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Σιαράβας και Αγνή Νάκου είναι υπεύθυνοι γιατί δεν άσκησαν τις αρμοδιότητές τους. Τέλος, ο κ. Νάκος κάλεσε την γιατρό και περιφερειακή σύμβουλο της πλειοψηφίας Σταυρούλα Τσιάρα να ανταποκριθεί στο διπλό ρόλο της και να επαναφέρει στην τάξη τον Περιφερειάρχη.
Το συνέδριο
Τέλος, ο συντονιστής της παράταξης για τα οργανωτικά θέματα του συνεδρίου, Μιχάλης Νάτσης έκανε γνωστό πως ως σήμερα έχουν εγγραφεί στην παράταξη 328 μέλη όταν ο καταστατικός στόχος ήταν για 300. Ο στόχος έχει ξεπεραστεί και ως τις 30 Ιουνίου εκτιμάται ότι τα μέλη της παράταξης μπορούν να φτάσουν τα 500, είναι δε σημαντικό όπως τόνισε ο κ. Νάτσης πως η σύνθεση των μελών δεν γίνεται με ομόκεντρους κύκλους αλλά εμφανίζει πολυσυλλεκτικότητα και διασπορά, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα 328 μέλη, μόνο τα 20 ανήκουν στον ίδιο ευρύ οικογενειακό κύκλο.
Το συνέδριο της παράταξης πρόκειται να γίνει, σημαντικά διαφοροποιημένο οργανωτικά λόγω των περιορισμών της πανδημίας, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.