Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Δήμος Πωγωνίου: Πρακτικό της αρίθ. 1/2019 συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
  Από το πρακτικό της αρίθ. 1/2019  συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Πωγωνίου.
  Στο Καλπάκι, σήμερα την  29η του μήνα Δεκεμβρίου του έτους 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα  11.00, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πωγωνίου συνήλθε σε τακτική   συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα, ύστερα από την αρίθ.πρωτ.  9824 / 18-12-2019,  πρόσκληση του Προέδρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4555/2018
  Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο [27]  μελών, βρέθηκαν παρόντα [15 ] μέλη.

Α/Α     ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ            ΠΑΡΟΝ  
1. ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ [ΠΡΟΕΔΡΟΣΔ.Σ]-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑΙ
2. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   ΟΧΙ
3. ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΟΧΙ
4. ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΧΙ
5. ΣΑΝΙΔΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   ΟΧΙ
6. ΜΑΓΓΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ   ΝΑΙ
7. ΧΑΡΙΣΗ  ΕΥΘΥΜΙΑ  ΝΑΙ
8. ΓΡΑΜΜΟΖΗ  ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ  ΟΧΙ
9.  ΜΠΟΝΙΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ   ΝΑΙ
10. ΚΟΥΡΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΝΑΙ
11. ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ     ΝΑΙ
12. ΒΙΡΒΙΛΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  ΝΑΙ
13.  ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΝΑΙ
14. ΚΟΝΑΝΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΑ     ΝΑΙ
15.  ΜΠΕΖΑ  ΚΩΝ/ΝΑ   ΟΧΙ
16. ΜΠΡΑΧΟΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ  ΟΧΙ
17. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΝΑΙ
18. ΝΤΑΧΡΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ    ΝΑΙ
19. ΜΠΑΡΙΜΗ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ   ΝΑΙ
20. ΠΕΤΣΙΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ  ΝΑΙ
21. ΤΑΣΣΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΟΧΙ
22. ΜΕΝΤΗ  ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΟΧΙ
23. ΤΑΤΣΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ   ΝΑΙ
24. ΖΥΓΟΥΝΑ  ΒΙΚΤΩΡΙΑ  ΟΧΙ
25. ΓΚΟΓΚΑΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  ΟΧΙ
26. ΚΟΝΤΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ   ΟΧΙ
27. ΚΡΑΝΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΝΑΙ                                                        

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κων/νος Καψάλης καθώς και ο Υπάλληλος  του Δήμου Σωτήριος Μπράχος, για την τήρηση των πρακτικών.
Στη συνεδρίαση αυτή καλέστηκαν: Ο Δήμαρχος, οι Δημοτικού Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.

Αρίθ.απόφ. 1/2019
Θέμα: Γνωμοδότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έτους 2020  και τον προϋπολογισμό του Δήμου  έτους 2020  (άρθρο 78 – παρ. 2&3 – Ν. 4555/2018)
  Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης εισερχόμενος στο μόνο  θέμα της ημερήσιας διάταξης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στο ρόλο της Επιτροπής, ως εξής:
  Κατά την παρ.2  του άρθρου 78 του Ν. 4555/2018 η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο:
α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό
πρόγραμμα του δήμου.
β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των
δυνατοτήτων αυτών.
δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ..
Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.
ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού
δημοψηφίσματος.
στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α ́ 167).
  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δήμαρχο και τους παρευρισκομένους επικεφαλείς των παρατάξεων να πάρουν το λόγο και είπαν τα εξής:
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
  «Σας καλωσορίζω και εγώ όλους, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας για το καλό του τόπου. Η Επιτροπή αυτή θέλω να πιστεύω ότι θα προσφέρει. Θέματα σημαντικά και γενικού ενδιαφέροντος θα έρχονται όλα στην Επιτροπή Διαβούλευσης, για να γνωμοδοτήσει.  Θέλουμε να συστήσουμε και μία επιτροπή επιστημόνων και θα προχωρήσουμε και στη σύσταση και άλλων επιτροπών.
  Σήμερα θα συζητήσουμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του έτους 2020» και θα σας αναφέρω κάποια στοιχεία για αυτά.»
  Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρει σχετικά με τα έργα και τον προϋπολογισμό και για τα συνεχιζόμενα  και νέα έργα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΞΙΩΜ. ΑΝΤΙΠ/ΣΗΣ:
  «Σας καλωσορίζω και εγώ από τη μεριά μου, η σημερινή σύναξη είναι για να ακούσουμε εσάς τα μέλη δηλαδή της Δ.Ε.Δ. και όχι για να μιλήσουμε εμείς, ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία.
   Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Πωγωνίου κάλεσε όλα τα μέλη να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν και να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργων ετ. 2020 καθώς και τις απόψεις τους πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ετ. 2020.
Και έλαβαν το λόγο οι εξής:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΡΑΝΟΣ:
  «Θα πρέπει ο Δήμος να δει το φαινόμενο της  λειψυδρίας, το ποσό που είναι γραμμένο στον προϋπολογισμό, νομίζω ότι είναι μικρό, ακόμα θα πρέπει να δούμε και νέους τρόπους άρδευσης του κάμπου. Τέλος να δούμε και το θέμα αποτέφρωσης των νεκρών, εάν μπορεί να γίνει ένα αποτεφρωτήριο στην περιοχή μας.»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  ΜΑΓΓΟΥ:
  «Θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και τι είδους έργα μπορούν να γίνουν από αυτό το πρόγραμμα»
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΡΑΧΟΣ:
  «Θα πρέπει να δώσει ο Δήμος μας μεγαλύτερη σημασία στην τουριστική προβολή του.  Να γίνει ένα τουριστικό περίπτερο [κιόσκι] στο Καλπάκι, το οποίο να λειτουργεί τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες και τις γιορτές [Πάσχα – Χριστούγεννα και Απόκριες] για να ενημερώνονται οι επισκέπτες και οι διερχόμενοι από το Πωγώνι  [Φυλλάδια - χάρτες – σημεία ενδιαφέροντος ].
   Ακόμα θα πρέπει να προβληθούν οι Μονές και οι Εκκλησίες του Πωγωνίου και να αναπτυχθεί ένας Εκκλησιαστικός Τουρισμός.
   Με τη αποπεράτωση του Αιολικού Πάρκου στον Κασιδιάρη να συνδυαστεί και τουριστικά με την κατασκευή καθιστικών – βρυσών κ.λ.π για τους επισκέπτες.
   Τέλος ο στόχος του Δήμου αλλά και όλων μας θα πρέπει να είναι στο να πάρουμε και εμείς κάποιους επισκέπτες από αυτούς που πάνε στο Ζαγόρι.»
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ:
  «Θα πρέπει να δούμε το θέμα των τουριστικών μονοπατιών»
  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους Δημοτικούς συμβούλους, Προέδρους Τ.Κ. και δημότες και έλαβαν το λόγο οι εξής:
ΜΙΧΑΗΛ ΣΙΟΥΤΗΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΥΠΕΥΘ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  «Το εργαλείο για το Δήμο είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αφού υπάρχει το παρατηρητήριο για τους Δήμους, είναι και πραγματικός.»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
  «Θα πρέπει να δούμε το θέμα της ανακύκλωσης και εάν αυτό μπορεί να «περπατήσει».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΡΔΟΣ – ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  «Θέλω να αναφέρω ότι οι προσκλήσεις θα πρέπει να έρχονται πιο γρήγορα ακόμη θέλω να αναφερθώ για την τουριστική ανάπτυξη, για την οποία τα έχουμε πει εδώ και δέκα χρόνια, δεν υπάρχει ένα ηρώο, έχουμε μόνο το φαντάρο. Θα πρέπει να γίνει ο δρόμος προς την Κακαβιά.»
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΟΝΟΣ – ΔΗΜΟΤΗΣ:
  «Θα πρέπει ο Δήμος να ξεκινήσει από τα μικρά, ο τουριστικός προορισμός θέλει χρόνο, να δούμε πρώτα τα σημεία ενδιαφέροντος, λίμνη Ζιαραβίνας κ.λ.π. , σχέδια για τουριστική ανάπτυξη – περίπτερα κ.λ.π.»
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ.  Τ.Κ.  ΒΗΣΣΑΝΗΣ:
  «Εγώ θα μιλήσω για το θέμα των Νεκροταφείων και τον καθαρισμό τους, κάτι πρέπει να γίνει με τα νεκροταφεία, υπάρχει μία μεγάλη ακαταστασία σε όλα, θα πρέπει να συνταχθεί ένας κανονισμός λειτουργίας των Νεκροταφείων και εάν γίνεται να επιβληθεί και ένα τέλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ  ΜΠΟΣΙΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΩΝ:
  «Τι γίνεται με το πρόγραμμα LEADER και τα τουριστικά θέματα.»
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ:
  «Από όλα αυτά που άκουσα διαπίστωσα 3 ενότητες, στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων ο Δήμος μας και να συζητηθούν από το Δ.Σ. και από τις επιτροπές του, αυτές είναι:
1. Ανακύκλωση [ να συζητηθεί στο Δ.Σ. με τη συμμετοχή τεχνοκρατών]
2. Τουριστική προβολή & ανάπτυξη [αρχαιολογικοί χώροι]
3. Νεκροταφεία  [ θέμα σωστής λειτουργίας τους]»
  Τέλος ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΣΙΜΟΓΙΑΝΝΗ, που απάντησε σε ερωτήσεις που έγιναν για προϋπολογισμό, πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ κ.λ.π. 
και στο ΔΗΜΑΡΧΟ για να απαντήσει στα θέματα που μπήκαν από τους παρευρισκομένους και να κλίσει τη συνεδρίαση.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
  «Πήραμε τις προτάσεις των Προέδρων των Τ.Κ.  για το τεχνικό πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν  να συμπεριληφθούν όλα τα προτεινόμενα έργα, μας απασχολεί πρώτα η ύδρευση, η οδοποιία κ.λ.π.
  Ορισμένοι λένε ότι πρέπει να δώσουμε στο Δήμο ένα όραμα και ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς δεν είναι εύκολο το πράγμα αυτό εάν δεν υπάρχουν χρήματα. [π,χ. η μελέτη για τη λίμνη της Ζιαραβίνας θέλει περίπου 200.000 ευρώ.]
  Για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας, δεν αρκούν μικρές παρεμβάσεις, αυτή θα γίνει μόνο εάν η περιοχή μας γίνει «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ». Με το ΥΠ.ΕΣ. συζητήσαμε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα πρέπει να αναδείξουμε κάποια σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα χρηματοδοτηθούν κάποια σχέδια.
  Για τα νεκροταφεία όντως υπάρχει μία ακαταστασία στα περισσότερα, ο κανονισμός λειτουργίας των νεκροταφείων είναι απαραίτητος, γι’ αυτό το Δ.Σ. θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξή του. Οι Ιερείς των χωριών και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές έχουν τον πρώτο λόγο.
  Για το θέμα της ανακύκλωσης, είναι σοβαρό αλλά δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του ο Δήμος.
  Τέλος το θέμα της λειψυδρίας είναι όντως σοβαρό και το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν πολλά προβλήματα.»
Στη συνέχεια έγινε γενική συζήτηση πάνω στο Τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου έτους 2020 καθώς και στον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2020.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Δ. κλίνει τη συνεδρίαση αναφέροντας τα εξής:
«Οι ανωτέρω γνώμες και απόψεις καταγράφτηκαν  για να προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για την ψήφιση και έγκριση του Τεχνικού προγράμματος έργων του Δήμου Πωγωνίου έτους 2020 καθώς και την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2020. »
 Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό  1/2019
Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται από τους παρόντες:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          ΤΑ ΜΕΛΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ