Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Γέφυρες Ανάπτυξης στην Ήπειρο

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

 Το θετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο τέλος της δυσκολότερης περιόδου για τον ελληνικό λαό. Η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την ανεργία σταδιακά να μειώνεται. Το κλίμα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία αρχίζει να αλλάζει.
Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε το 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ήπειρο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία που είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς συνδέει τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς και κλαδικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, απευθείας με την κεντρική Κυβέρνηση.
Την ώρα που διαφαίνεται η έξοδος από την περιπέτεια των μνημονίων, καλούμαστε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση από το 2009. Οι τοπικές κοινωνίες από απλοί θεατές, συμμετέχουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής μας για τη νέα εποχή.


Η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί μία από τις πιο αδικημένες και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο της ευρωζώνης. Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ.
Για την περιφέρεια της Ηπείρου οι δυνατότητες εντοπίζονται:
- Στην επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια. Την αξιοποίηση του μεγάλου ερευνητικού έργου που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.
- Στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της Περιφέρειας.
- Στην ενίσχυση του τουρισμού μέσα και από την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών ομορφιών της Περιφέρειας.
Ο πυλώνας της οικονομίας της περιοχής της Ηπείρου είναι σε μεγάλο βαθμό ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας παραγωγής. Η παραδοχή αυτή αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Ο ταχύτερος εξορθολογισμός για την αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων, η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η ενίσχυση ενός νέου μοντέλου συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων, είναι στοιχεία που θα δώσουν ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και νέα πνοή στην αγροτική οικονομία.
Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των αγροτικών υποδομών, όπως οι αγροτικές οδοποιίες, τα αρδευτικά δίκτυα και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, εντάσσονται στα στρατηγικά έργα που συντελούν στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή της Ηπείρου, σε συνδυασμό με το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και να παίξουν ρόλο στην παγκόσμια αγορά.
Στον τομέα της Παιδείας πραγματοποιείται ο σχεδιασμός του νέου χάρτη δομής και λειτουργίας των ΑΕΙ, με ακαδημαϊκά κριτήρια, προς όφελος των ίδιων των ιδρυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρωθυπουργό, ανοίγει τον δρόμο στη δυνατότητα περαιτέρω σύνδεσης της έρευνας με την αγροτική παραγωγή του τόπου.
Η Ήπειρος βγαίνει από την απομόνωση και ο παραγωγικός σχεδιασμός απαιτεί νέες μορφές ενέργειας, καθώς ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη δικτύων διανομής αερίου.  O σχεδιασμός για την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στις οποίες βρίσκονται και οι τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, εντός της τριετίας 2020-2023, θα αποτελέσει σημαντικότατο βήμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των τεσσάρων πόλεων, τόσο σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης, αλλά και σε επίπεδο χρήσης δημόσιων εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων. 
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης που λαμβάνει υπόψη την προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του υδροβιότοπου του Αμβρακικού. Με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προωθείται η σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα συνδυάζει επενδυτικές δραστηριότητες συμβατές με την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.
Τα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αποτελέσουν μέρος ενός εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή και η έξοδος από την κρίση πρέπει να συνδυαστεί με ένα συνεκτικό σχέδιο με γερά θεμέλια και με την κοινωνία συμμέτοχη.
Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε είναι δίκαιη. Δεν απευθύνεται στους λίγους σε βάρος των πολλών, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Μόνο με όρους δίκαιης ανάπτυξης θα μπορέσουμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια χώρα με αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.