Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Ερώτηση κατέθεσε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αδυναμία κάλυψης με ψηφιακό σήμα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Ν. Άρτας

Ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και προς τον Υπουργό Επικρατείας, σχετικά με την αδυναμία κάλυψης με ψηφιακό σήμα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Ν. Άρτας.
Πλήθος κοινοτήτων και συνοικισμών της ευρύτερης περιοχής του ορεινού και ημιορεινού όγκου στα βορειοανατολικά του νομού της Άρτας δεν έχουν πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ιδιωτικών και δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης. Ειδικότερα, στην πλειοψηφία των τοπικών κοινοτήτων και συνοικισμών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, καθώς και σε κοινότητες του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικά ή ψυχαγωγικά προγράμματα μέσω των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από την Digea, λόγω ελλιπούς αριθμού αναμεταδοτών.
Το γεγονός ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός τηλεοπτικού χάρτη της Digea, αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι η ΕΡΤ, η οποία διατηρούσε πλήθος κέντρων εκπομπής, την περίοδο που έλαβε χώρα ο διαγωνισμός, παρέμενε κλειστή με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Επίσης, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχώρησε στην αναμόρφωση του χάρτη συχνοτήτων μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι τηλεοπτικοί αναμεταδότες περιορίζονταν από 275 σε 156, γεγονός που δυσχεραίνει την κάλυψη με ψηφιακό σήμα των δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών.


Ο βουλευτής Άρτας, Βασίλης Τσίρκας, τονίζει ότι οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων στον νομό της Άρτας στερούνται της δυνατότητας ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω των τηλεοπτικών σταθμών.  Η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η ψυχαγωγία των πολιτών, μέσω της δημόσιας και ιδιωτικής ελληνικής τηλεόρασης, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και απορρέει από την αρχή της ισότητας και της ισονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν για να αποκτήσουν οι κάτοικοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του Ν. Άρτας άμεσα και με καθολικό τρόπο πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο και στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και για την εξασφάλιση εκπομπής ψηφιακού σήματος. Τέλος ερωτάται αν διερευνούν οι αρμόδιοι Υπουργοί την περίπτωση τροποποίησης της Σύμβασης με την εν λόγω εταιρία, ώστε να ολοκληρωθεί η εκπομπή ψηφιακού σήματος σε όλη τη χώρα χωρίς προβλήματα.