Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Έρχεται νέο αυστηρό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Ένας νέος δείκτης έρχεται να πάρει τη θέση του μη δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών και να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το ποια ορίζονται ως «κόκκινα» δάνεια.
Πρόκειται για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενης έκθεσης (NPE / NonPerforming Exposure), ο οποίος επιχειρεί να απεικονίζει καλύτερα και με ενιαίο διευρυμένο τρόπο τα προβληματικά δάνεια. 
Σε αυτόν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», εκτός από τα δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, που περιλαμβάνει ο δείκτης NPL, εμπεριέχονται και δάνεια που έχουν ρυθμιστεί η αναδιαρθρωθεί, καθώς και ανοίγματα εκτός ισολογισμού.
Ο δείκτης αυτός επιβλήθηκε για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο να υπάρχει ένας κοινός ορισμός για τα προβληματικά δάνεια και τις λοιπές εκθέσεις σε κινδύνους που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες και όπως επισημαίνουν πηγές της ΕΚΤ αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο για την τραπεζική ενοποίηση».


Στόχος του νέου δείκτη είναι να σώσει ένα κοινό μέτρο σύγκρισης που να μην επιτρέπει παρεκκλίσεις ή ωραιοποιήσεις εκ μέρους των τραπεζών.
Στους επενδυτές και την αγορά, ο δείκτης φέρεται να έχει γίνει αποδεκτός με ικανοποίηση γιατί έχουν έναν κοινό ορισμό για το τι είναι προβληματικό δάνειο. Όπως εξηγούν στο «Βήμα», παράγοντες της αγοράς, «με βάση τα NPL, όταν ένα δάνειο ρυθμιζόταν, έφευγε από το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. 
Η κάθε τράπεζα ρύθμιζε όμως με τους δικούς της κανόνες και ενημέρωνε τις αρχές για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες όπως ήθελε. Έρχεται τώρα η ΕΒΑ και λέει στις τράπεζες: Βάζω ενιαίους κανόνες και θέλω στον δείκτη NPE να περιλαμβάνεις εκτός από τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και τα δάνεια που έχεις ρυθμίσει».
«Σε έναν χρόνο από σήμερα θα μιλάμε για NPE και όχι για NPL με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) που τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2014 και συνέχισαν με τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ» αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο η εφημερίδα δεν κατονομάζει.