Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα

Κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή προς έγκριση και ψήφιση οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα) που υπογράφηκαν τον περασμένο Μάιο.
Ανάδοχοι των εργασιών είναι, όπως είναι γνωστό:
- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GASLtd.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, που κατέθεσε τις συμβάσεις στη Βουλή, σε δηλώσεις του, επισήμανε:
«Μετά από αξιοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Ελληνικού Δημοσίου, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος κι αφού έχουν ελεγχθεί οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να θωρακιστεί απόλυτα το δημόσιο συμφέρον, φέρνουμε προς κύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.
Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου».
Και οι τρεις περιοχές είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν (1996-97) χωρίς αποτέλεσμα και επαναπροκηρύχθηκαν με τη διαδικασία του «open door».
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές κυμαίνονται στα 300 εκατομμύρια βαρέλια.
Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα, οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατομμύρια βαρέλια, στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, 200 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στο Κατάκολο υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3- 5 εκατομμυρίων βαρελιών.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, για κοίτασμα 100 εκατομμυρίων βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια ανά βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.
Ο επόμενος σταθμός στον τομέα των ερευνών πετρελαίου είναι η προκήρυξη για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
 
ΠΗΓΗ: www.real.gr