Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Μέτρα ΤΩΡΑ … η Ήπειρος σβήνει!

Οι συνταξιούχοι … σώζουν ακόμη κάπως την τοπική μας οικονομία
Εάν τα Γιάννενα δεν ήταν πόλη κυρίως  παροχής υπηρεσιών, εάν δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ηπείρου και τα δυο μεγάλα Νοσοκομεία, καθώς  και κάποιες άλλες πολυπληθείς υπηρεσίες και κυρίως εάν δεν υπήρχαν οι πολλοί συνταξιούχοι (!), τότε η Ήπειρος θα είχε… εξαφανιστεί από τον χάρτη!
Τα πράγματα τα τελευταία χρόνια δυστυχώς βαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο, αφού η υπογεννητικότητα πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό την Ήπειρο (τρεις γεννήσεις, τέσσερις θάνατοι!),  τα περισσότερα χωριά μας έχουν ερημώσει, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων και άλλων υπηρεσιών, ενώ και η πλήρης αποβιομηχάνιση της περιοχής μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, σε μια περιφέρεια που η ανάπτυξη φαίνεται πώς ακόμη είναι… άγνωστη λέξη!
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία για να υπάρξει στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις, που θα … ξεκολλήσουν τους εναπομείναντες νέους από την νοοτροπία του δημοσίου ή και για να τους αποτρέψει από την φυγή στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που η ανεργία στην Ήπειρο κρατά την… πρωτοκαθεδρία, τότε η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί εκτός ελέγχου. 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα εκτός από κάποιες μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη π.χ. της αμπελουργίας και της μελισσοκομίας, τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει από πλευράς Κεντρικού Κράτους. Αντίθετα αυτό πολλές φορές  ορθώνει τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στην όποια ανάπτυξη επιχειρείται. 
Είχαμε επαναπαυτεί!
Όλα αυτά τα χρόνια η περιοχή μας είχε… επαναπαυτεί στην σιγουριά του Δημοσίου, χωρίς ουσιαστικά να αναπτύσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία που θα έδινε κάποια «ανάσα» στην τοπική επιχειρηματικότητα και κίνητρα για παραμονή των νέων ανθρώπων στην Ήπειρο.
Τώρα όμως που ο Δημόσιος Τομέας… πνέει τα λοίσθια, η Ήπειρος βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση, γι’ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει με πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, προωθώντας το «επιχειρείν» σε όσους νέους έχουν απομείνει.
Η συμβολή των συνταξιούχων
Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα πάντως, οι συνταξιούχοι αποδεικνύονται… σωτήρες της τοπικής οικονομίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου το 17,5% του ΑΕΠ προέρχεται από συντάξεις και ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τιμή 17,1%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τιμή 7,8%.
Έτσι και στην παρουσίαση της τρίτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», η περιοχή μας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση.
Επιμέρους στοιχεία
Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των συνταξιούχων σε ολόκληρη την χώρα είναι 2.707.727 ενώ το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011) είναι 10.815.197.
Όπως προκύπτει από την έκθεση ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων είναι 4.454.943 και η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 ευρώ.
Η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων, μετά τη μνημονιακή «λαίλαπα», βρίσκεται στο εύρος 500-1.000 ευρώ. Ειδικότερα, μόνο το 29% των κύριων συντάξεων ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να βρίσκεται στα 921,19 ευρώ.
Ακόμη, φέτος ανεστάλησαν 8.793 συντάξεις, έπειτα από την αναγγελία 6.122 θανάτων.
Από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται παράλληλα πως 1.410.901 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία μόνο σύνταξη, 928.226 λαμβάνουν δύο συντάξεις και 303.369 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις, ενώ υπάρχει και ένας περιορισμένος αριθμός που λαμβάνει πάνω από επτά συντάξεις!