Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Μιά αληθινή Ηπειρώτικη βραδιά, στους πρόποδες του Υμηττού, με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης

Γράφει ο Χρίστος Τούμπουρος 
 
Μιαν Απριλιάτικη βραδιά, μια νύχτ' αστερωμένη
ψηλά στου Πίνδου τα βουνά μονάχος μου καθόμουν
κι' εκύτταζα στον ουρανό, κι' εκρυφοσυλλογιόμουν
Πώς ζει ο δόλιος άνθρωπος, πώς ζεί και πώς πεθαίνει.

 Κώστας Κρυστάλλης
Μέσα στη φθισικιά  «ενεργητικότητα» της Αθήνας, παρέα με τον πανζουρλισμό που μεταφράζεται σε χαράτσια, δόσεις, κουτσουρεμένες συντάξεις, ενέργειες, μετενέργειες και προβλήματα  μέχρι «τω δόξα πατρί», «αγωνία» για το αν θα έλθει ή όχι η ΤΡΟΪΚΑ και  πώς θα φύγει,  καλούμαστε να  χαμογελάσουμε, και να συλλογιστούμε: «Πώς ζει ο δόλιος άνθρωπος, πώς ζει και πώς πεθαίνει».

Θοδωρής Γεωργόπουλος
και Γιώργος Κωτσαντής.
 Οι κύριοι συντελεστές της
εξαίρετης πανηγυριάτικης βραδιάς)


Με τη διευκρίνιση ότι  αυτός ο συλλογισμός δεν γίνεται μόνο τον Απρίλη, όπως λέει και ο βουκόλος Ηπειρώτης ποιητής, Κώστας Κρυστάλλης, δεν είναι απλά μηνιάτικο φαινόμενο, είναι καθημερινό, αφορά τη στιγμή και το δευτερόλεπτο. Έτσι τα καταφέραμε.


Και κάπου κάπου στο βάθος του μυαλού μας παραμένει η καλοκαιρινή ραστώνη, τα πανηγυριάτικα ακούσματα, το αχολόγημα της κλαρινόπληκτης  λουλουδιασμένης ιτιάς, τα απίστευτα τσιμπούσια, οι μοναδικές ηπειρώτικες πίτες, οι ατέλειωτες συζητήσεις κάτω απ' τα Πλατάνια, η τσιπουροκατάνυξη, γενικά το  ηπειρώτικο πανηγυριάτικο τζέρτζελο. Η ΗΠΕΙΡΟΣ!
Μια απάντηση στα καθημερινά προβλήματα.
(Και ο ιερόσυλος Χρίστος Τούμπουρος που παρεισέφρησε στο «ιερό τρίο»  Κωνή,
Δόση και Ντάσιου της Πανηπειρωτικής)
Και μας την έδωσε απλόχερα αυτή την απάντηση, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο, εκεί στην Αργυρούπολη, που έγινε το μεγάλο (κι όχι πρωτόφαντο για μας τους Ηπειρώτες γλέντι).
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε ένα γνήσια και αγνό «χορευτικό αγκάλιασμα», σε μια ατόφια  και καθαρή εξωτερίκευση ενδιάθετης ηπειρώτικης βούλησης.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας  καλωσορίζοντας τους πανηγυριώτες ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητες του Συλλόγου τόνισε την αξία και  σημασία αυτών των εκδηλώσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή απερίγραπτα δύσκολη εποχή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους χορηγούς του Συλλόγου και τόνισε ότι η χωρίς την αμέριστη βοήθειά τους ο σύλλογος θα αντιμετώπιζε  προβλήματα δυσλειτουργίας.
(Ο Νίκος Σπέγγος, Πρόεδρος, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Στο βάθος διακρίνεται ο Γιάννης Κωστούλας, Γενικός Γραμματέας και  κολόνα του Συλλόγου)
Το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, άνοιξε το πρόγραμμα της  εκδήλωσης. Κατά κοινή ομολογία είχε μία εξαιρετική εμφάνιση, αποτέλεσμα  της δουλειάς της ακούραστης δασκάλας, κα Στράτη Αλεξάνδρα. Ακολούθησε το ένα από τα δύο χορευτικά ενηλίκων του Συλλόγου , με μια υπέροχη  εμφάνιση, που οφείλεται  στην υπομονή και εργατικότητα του δάσκαλου τους κου Ντίνου Ηλία.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος της πόλης κος Κορτζίδης Χρήστος με την σύζυγό του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Βλάχος Χρήστος,  ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο κος Βάσιος Βασίλης, ο Γιάννης Κωνσταντάτος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωμένη Πόλη, ο Χάρης Πασβαντίδης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων της Αργυρούπολης.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την παρουσία του Δημάρχου Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη καθώς και για την παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γλυφάδας Στάθη Γεωργούλη.
Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος  παρευρέθησαν οι, Κώστας Κωνής Αντιπρόεδρος, Γιώργος Δόσης  Γενικός Γραμματέας, Κώστας Κωνσταντίνου Ταμίας, τα μέλη Ελένη Ντάσιου, Διονύσης, Τσούτσης, Βίκυ  Καραγιάννη και  ο Τάσος ο Μπανάκος.
Από τα εκπαδευτήρια Ζώη ο  Γ. Ζώης,  Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων, οι Πρόεδροι Ηπειρώτικων Συλλόγων, Γλυφάδας  Γρηγόρης Ζιάκκας ( με όλο το Διοικητικό συμβούλιο ),Ηλιούπολης Νίκος Σπέγγος ( με όλο το διοικητικό Συμβούλιο ),  Ελληνικού  Βαγγέλης Βάσιος.

 

 

 

 

 

 

(ο Νίκος Σπέγγος, Πρόεδρος, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης. Στο βάθος διακρίνεται ο Γιάννης Κωστούλας,Γενικός Γραμματέας και  κολόνα του Συλλόγου.)

 

 

 

 

 

  Ακόμη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ιορδανίδης Ηλίας και ο Τογρίδης Λάζαρος ( Ηπειρώτης ερωτικός μετανάστης), ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης Κωνσταντάτος Γιώργος, ο Στέφος Μιχάλης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λίπας Λάκας Σουλίου, ο Πρόεδρος συλλόγου Νοτίων προαστίων "" ο Ρόβας "", η πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου Ηπειρωτών «Δρώμενα Γλυφάδας»  Μπίλια-Χαρίση Δάφνη ( με όλο του συμβούλιο ), από το Σύλλογο Ηπειρωτών  Νέας Σμύρνης, η Ταμίας Στράτη Βασιλική, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του πολιτιστικού και λαογραφικού συλλόγου ''Η Αργυρούπολη''  Γουρδουράκος Θωμάς και η  Εφη Γουρδουράκου , η  ο εξαίρετος Ηπειρώτης μουσικός Τάσος Κατωπόδης Γ.Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός.
Αντί για επίλογο.
Όλοι μας  χαιρετίσαμε
«Το άγιο χώμα που πατάς, τα δάση που διαβαίνεις
τα μαύρα μάτια που κοιτάς, τ' αγέρι π' ανασαίνεις
τους ποταμούς τα κρύα νερά, τα πλάγια τ' ανθισμένα
και τα βουνά μας τα ισκερά χαιρέτα κι΄ απο μένα.»
Κολυμπήσουμε στα καθαρά ηπειρώτικα νερά
Διαβήκαμε ραχούλες, και ποταμιές
Θαυμάσαμε την ηπειρώτικη αρχοντιά
Αλλά και τη μοναδική μαστοριά
Γλεντήσαμε
Θυμηθήκαμε
«Θέλω η βρυσούλα η ρεματιά,
παλιές γλυκές μου αγάπες,
να μου προσφέρουν γιατρικό
τ' αθάνατα νερά τους.»
Αγναντέψαμε
Τραγουδήσουμε
Χορέψαμε

 Ηπειρώτικα