Παρασκευή 31 Μαΐου 2013
Εκδήλωση μνήμης, «Από την Άλωση της Πόλης .... στην Άλωση του Ελληνισμού, που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» με τη συμμετοχή του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και τον Λαογραφικό Όμιλο Πάφου «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 το βράδυ στο θέατρο ΑΛΦΑ
Αθήνα, 31-05-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση μνήμης, «Από την Άλωση της Πόλης .... στην Άλωση του Ελληνισμού, που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» με τη συμμετοχή του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και τον Λαογραφικό Όμιλο Πάφου «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ» την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 το βράδυ στο θέατρο ΑΛΦΑ.
Αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος παρακολούθησε ύστερα από πρόσκληση του μέλους του Δ.Σ. της, Ηλέκτρας Κίκη την εκδήλωση.
«Το δε την πόλιν σοί δούναι ούτ΄εμόν εστίν , ούτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη, κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών».
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση μνήμης με θέμα «Από την Άλωση της Πόλης .... στην Άλωση του Ελληνισμού, που συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» με τη συμμετοχή του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» και τον Λαογραφικό Όμιλο Πάφου «Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ»
Η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου το βράδυ στο θέατρο ΑΛΦΑ.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κος Αβραμίδης, αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δόσση, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννη Νάκη, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη Ζαχαρία Καψάλη, Θανάση Μπάλλα, και Διονύση Τσούτση., η κα Νίκη Μιχαηλίδου από το Σπίτι της Κύπρου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.
Την ευθύνη της παρουσίασης είχε η κα Μυροφόρα Ευσταθιάδη - Αλεξανδρίδη, η οποία με τη ζεστή και μοναδική φωνή της, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση στο κάλεσμα των συνδιοργανωτών , έδωσε τον λόγο στον ηθοποιό και ιδιοκτήτη του θεάτρου Στέφανο Ληναίο, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα επιβάλλεται να αντισταθούμε, γιατί λαός που φοβάται και μοιρολατρικά σέρνεται, δεν έχει μέλλον, καταποντίζεται και αργοπεθαίνει, ενώ όρθιος και μαχόμενος, καταξιώνεται δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις για το παρόν και τη μελλοντική πορεία για αλλαγές και ανατροπές». Στη συνέχεια προβλήθηκε καλοεπεξεργασμένο video αφιερωμένο στην Ήπειρο μετά το τέλος του οποίου ακολούθησε χορευτικό παρουσιάζοντας ηπειρώτικα τραγούδια, το οποίο διαδέχτηκε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε «Δεν έχω τίποτα περισσότερο να πω από τον ευρηματικό και επιτυχημένο τίτλο της πρόσκλησής σας ''Από την Άλωση της πόλης στην άλωση του Ελληνισμού''. Σήμερα υπό την τρικομματική κυβέρνηση και την τροϊκανή επικυριαρχία έχει επέλθει κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα ο λαός μας να ζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, γι' αυτό και επιβάλλεται να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές».
Εκείνο που κατασυγκίνησε περισσότερο όλους τους παρευρισκόμενους ήταν το video που ακολούθησε με ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία και τους θησαυρούς της Βορείου Ηπείρου και εν συνεχεία η πρόεδρός μας Ηλέκτρα Κίκη διαδέχτηκε στη σκηνή το χορευτικό της Ομοσπονδίας μας, τις νιφάδες της Δερόπολης που καταχειροκροτήθηκαν για την μοναδική στολή τους και την άρτια τεχνική τους στο χορό.
Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρός μας Ηλέκτρα Κίκη μεταξύ άλλων τόνισε «29 Μαΐου 1453! 29 Μαΐου 2013. 560 χρόνια πέρασαν από εκείνη την ημέρα, η οποία φέρνει στο νου μας μνήμες πόνου. Ο πόνος αυτός παίζει έναν ευεργετικό ρόλο, γιατί μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί. Μας κάνει να νιώθουμε ότι θα συνεχίσει η ιστορική πορεία του ελληνισμού στο διάβα των επόμενων αιώνων.
Γι αυτό κι εμείς θεωρούμε επιβεβλημένη την απαλλαγή της ιστορίας μας από σκόπιμα λάθη και στρεβλώσεις. Μπροστά στην ιερότητα της ιστορικής αλήθειας, δεν υπάρχουν οιονδήποτε σκοπιμοτήτων «άβατα». Η τόσο πλούσια ιστορία μας εξάλλου, δεν έχει ανάγκες από υπερβολές.
Είναι όμως ανίερο, είναι βέβηλο, το να αποπειράσαι με πρόσχημα την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας να αποδομήσεις την ίδια την ιστορική αλήθεια όπως περίτεχνα με αληθοφανή τρόπο, με «λαθροχειρική» θα έλεγα πανουργία προσπαθούν αυτοί της λεγόμενης «νέας ιστορίας», αυτοί που πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν στο έργο της «αποδόμησης» με προνομιακές παρεμβάσεις στα Πανεπιστήμια και στα μεγάλα Μ.Μ.Ε.
Όλοι επιδίδονται και σε ιδεολογική τρομοκρατία ενοχοποιώντας ως κρυπτοεθνικιστικές ή ακόμη και εθνικιστικές τις όποιες αντίθετες προς τις δικές τους απόψεις. Ακόμα και λέξεις κατέστησαν υπόπτως "ένοχες", όπως για παράδειγμα η πατρίδα και ο πατριωτισμός. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται και σήμερα στη σύγχρονη μορφή της. Τα τέσσερα κομμάτια του Ελληνισμού: Βόρειος Ήπειρος, Πόντος, Κύπρος και Κωνσταντινούπολη δεν έδωσαν μόνο ιστορικούς παράλληλους αγώνες, αλλά συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα για την ανάκτηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Σήμερα απαιτείται όλοι μαζί δυναμικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να υψώσουμε τις φωνές μας έτσι ώστε να αποτινάξουμε από πάνω μας τα δεινά της σημερινής βαρβαρότητας που ζει η χώρα μας.
Εν συνεχεία προβλήθηκαν video αφιερωμένα στην ιστορία του Πόντου και στην Άλωση της Πόλης φέρνοντας στη μνήμη όλων τη φράση «Εάλω η Πόλις» μετά το τέλος του οποίου το ποντιακό χορευτικό "οι Μωμόγεροι" χάρισε δείγμα επιδεξιότητας των ποντιακών και πολίτικων χορών.
Άκρως συγκινητικό ήταν και το video που ακολούθησε με ειδικό αφιέρωμα στην Κύπρο και στα κατεχόμενα εδάφη της. Το δε χορευτικό της Πάφου, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, όπως και ο χοροδιδάσκαλος Νίκος Μηχαηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι μέσω της παγκοσμιοποίησης βάλλεται η παράδοσή μας, βάλλεται ο πολιτισμός μας, γι' αυτό και πρέπει να αντισταθούμε με νύχια και με δόντια για να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη και έθιμά μας .
Ακολούθως τον λόγο πήρε η κα Νίκη Μιχαηλίδου από την Κύπρο, η οποία ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη συμμετοχή.
Το δε ποίημα, που απήγγειλε ο ηθοποιός Νίκος Τερζάς, πόνημα του Πατέρα της Παρουσιάστριας Μυροφόρας Αλεξανδρίδη, απέσπασε την προσοχή και τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων.
Τέλος το λόγο πήρε ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε «Αυτά που γίνονται σήμερα στη χώρα μας, αυτά που μας παίρνουν και μας κάνουν τη ζωή αφόρητη, τους διαβεβαιώνουμε ότι πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι».
Εκδηλώσεις που ξετυλίγουν τη διαχρονική πορεία των αγώνων των Ελλήνων και στέλνουν πολλαπλά μηνύματα στη σημερινή βαρβαρότητα είναι πάντα άξιες.
Εκ του γραφείου τύπου της Ομοσπονδίας «Οι Σελλοί»