Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

1.344 άτομα στην Ήπειρο έχασαν τη δουλειά τους μόνο τον Ιανουάριο!

Στο «μη παρέκει» η κατάσταση, γι’ αυτό άμεσα χρειάζονται έργα και όχι λόγια
Η ΑΠΡΑΞΙΑ … ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!
Μπορεί, υπό όρους, να αποδώσει το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

Πιο έντονη από κάθε άλλη φορά έχει γίνει πλέον η ανάγκη για λήψη μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας στην Ήπειρο, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΟΑΕΔ που δείχνουν ότι μέσα σε ένα μόλις μήνα, 1344 άτομα στην περιοχή μας έχασαν τη δουλειά τους είναι αποκαλυπτικά της πολύ δύσκολης κατάστασης και δείχνουν, ότι ο μόνος τρόπος για να παταχθεί αυτή η μάστιγα είναι οι παραγωγικές και με σχέδιο επενδύσεις ή επιχειρηματικές κινήσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα και των θέσεων εργασίας.
Με δεδομένο ότι πλέον όσες θέσεις «ανοίξουν» θα είναι σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, απαιτούνται σημαντικές και άμεσες παρεμβάσεις, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα. Και σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται πράξεις και έργα, όχι μόνο λόγια, θεωρίες και… ευχολόγια!
Καιρός ήταν!..
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος γνωστοποίησε πως επανενεργοποιείται άμεσα η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, μετά από 3,5 χρόνια! Στόχος είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας (αναλυτικά στη σελ. 5).
«Η διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο, ο αναγκαίος κυβερνητικός συντονισμός και η διεύρυνση της χρηματοδότησης των δράσεων είναι προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της απασχόλησης και της αναχαίτισης της ανεργίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός.
 
Τα στοιχεία…
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ, στην Ήπειρο τον Ιανουάριο φέτος οι άνεργοι… εκτοξεύτηκαν στους 26.374. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 5,57% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ένα μήνα πριν, το Δεκέμβριο του 2012. Τότε, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ήταν 25.030. Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα έχασαν τη δουλειά τους 1344 άτομα, ήτοι σχεδόν 45 άτομα κάθε μέρα!
Ο συνολικός αριθμός των ανέργων Πανελλαδικά ανήλθε σε 829.787 άτομα, από 797.578 το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται βέβαια για έναν αριθμό που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει αυτό το… ράλι ανόδου;
Άμεσες λύσεις…
Με τις συνθήκες, τόσο στην κοινωνία –κυρίως-, όσο και στην οικονομία να είναι ασφυκτικές από τον αριθμό των ανέργων που διαρκώς αυξάνεται, απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε είναι κάποιες άμεσες λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Πρόκειται για μια πρόταση του Υπουργείο Ανάπτυξης η οποία έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των εμπόρων και στην Ήπειρο.
Και όμως, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδώσει, αφού η Κυριακή είναι μια μέρα κατά την οποία ο κόσμος κυκλοφορεί πιο χαλαρός από άλλες ημέρες, οι κεντρικοί δρόμοι και τα καφέ των πόλεων έχουν κίνηση και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέλκυση πελατών. Σε αντιδιαστολή με το Κυριακάτικο άνοιγμα, οι έμποροι θα μπορούσαν να κλείνουν π.χ. τις Δευτέρες. «Έτσι, ίσως να αυξανόταν η κίνηση των καταστημάτων και να μην οδηγούνταν τόσα πολλά στο λουκέτο, όπως συμβαίνει τώρα» σημειώνουν κύκλοι της αγοράς.
Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ανέφερε ότι «καλό είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας να τη δοκιμάσουμε πριν την απορρίψουμε». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αφορά σε προαιρετικό άνοιγμα, μόνο των μικρών καταστημάτων.
Όχι μόνο αντιδράσεις…
Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό που χρειάζεται είναι να μην υπάρχουν μόνο γενικά και αόριστα αντιδράσεις για ό, τι και αν γίνεται ή πρόκειται να γίνει στην περιοχή και πρόκειται να ανοίξει κάποιες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, μόλις χθες, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εξέφρασε για μια ακόμη φορά τις αντιδράσεις της (χρησιμοποιώντας «ξύλινη» γλώσσα και επιχειρήματα) για την ενδεχόμενη δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι.
Όπως αναφέρει, η «Ομάδα  Πρωτοβουλίας ενάντια στην Ε.Ο.Ζ. Πωγωνίου», πραγματοποίησε συγκέντρωση πολιτών, για να εξετάσει το νέο στοιχείο που προέκυψε γύρω από το ζήτημα της εγκατάστασης της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ)  στην περιοχή. Το νέο στοιχείο είναι η δημιουργία και του Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Κακαβιά, ακριβώς στα σύνορα.
Μάλιστα, η ΠΣΕ αναφέρει ότι ΕΟΖ Πωγωνίου και Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών Κακαβιάς, είναι αλληλένδετα. «Οι πρώτοι φόβοι μας ότι μερικοί βιάζονται πάρα πολύ να μετατρέψουν το Πωγώνι όχι μόνο σε Τριτοκοσμική Περιοχή αλλά και σε πραγματικό κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών, δυστυχώς δεν ήταν αβάσιμοι!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΠΣΕ.
Είναι βέβαιο, όμως, ότι εάν γίνει η ΕΟΖ θα δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας στην ακριτική και απομονωμένη περιοχή του Πωγωνίου. Όπως επίσης, κάποιες θέσεις θα «ανοίξουν» και με το Κέντρο Κράτησης, εάν αυτό τελικά γίνει στην Κακαβιά. Το εάν αυτά, στο τέλος δεν αποδώσουν όσα περιμένουν οι εναπομείναντες κάτοικοι του ήδη ερημωμένου Πωγωνίου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να γίνουν! Άλλωστε, η απραξία αυτή την τόσο δύσκολη εποχή, μόνο κακό κάνει.
«Προς τι λοιπόν η στείρα αντιπαράθεση και η διαρκής αντίδραση, χωρίς την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης, σε μια περιοχή που σβήνει διαρκώς;» σημειώνουν ακρίτες και φέρνουν σαν παράδειγμα, τις καταργήσεις πολλών υπηρεσιών από την περιοχή (Δ.Ο.Υ., στρατιωτικά φυλάκια, συνοριακούς σταθμούς, αστυνομικά τμήματα, Ειρηνοδικεία κ.α.).
***
Βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο, που πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό θα γίνει εάν δουλέψουν όλοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογικό – πολιτική τους ταυτότητα. Άλλωστε, αυτό που μετρά είναι να μειωθεί η ανεργία. Και μόνο με θεωρίες ή αντιδράσεις αυτό ποτέ δεν θα συμβεί…