Την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καταθέσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς μιλώντας στη Βουλή εξήγησε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, έχει λάβει την έγκριση των ενώσεων καταναλωτών, της ένωσης τραπεζών και άλλων κοινωνικών εταίρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει πάρει το «πράσινο φως από ΤτΕ και ΕΚΤ για να έρθει στη Βουλή.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκορδάς ξεκαθάρισε ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να περιλαμβάνεται «κούρεμα» χρεών ή σεισάχθεια καθώς θα ανατρεπόταν το σχέδιο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, μεταδίδει το «Πρώτο Θέμα».
Τόνισε, όμως, ότι θα παρέχει «μια σημαντική ανάσα ανακούφισης σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη».
Στις ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών) και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%.
Επίσης θα υπάγονται οι άνεργοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για 4 χρόνια οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων ενώ η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων τους.
Ωστόσο εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100% που απαιτείτο μέχρι σήμερα).
Επίσης θα προβλέπεται ρύθμιση για καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.
Τέλος, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ρύθμιση που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2013.