Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξετάζουν βασικά δύο προτάσεις, εκ των οποίων η μία προβλέπει αφορολόγητο όριο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και επιβολή του νέου φόρου κλιμακωτά πάνω από το ποσό αυτό, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επιβολή του φόρου, χωρίς αφορολόγητο.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7-9 φορολογικά κλιμάκια, έτσι ώστε να είναι πιο ήπια η επιβάρυνση για τις μικρές ιδιοκτησίες φυσικών προσώπων. Για τα νομικά πρόσωπα οι συντελεστές από 3 που είναι σήμερα (1,3,6 τοις χιλίοις) ενδέχεται να αυξηθούν έως και 10 ανάλογα με τη χρήση του ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλο βιομηχανία, κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.)
Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπάρξουν εξαιρέσεις στη φορολόγησή τους.
Πάντως, ο στόχος για εισπράξεις 3 δισ. ευρώ το χρόνο από τα ακίνητα δεν αλλάζει. Ωστόσο το ποσό αυτό, θα προέλθει από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους Ακινήτων.
Ειδικά για το 2013, θα προστεθούν στα έσοδα και ποσά από τα ανείσπρακτα: ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, και Ειδικό Τέλος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι: η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους. Για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων.
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr