Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, μετά και το πρώτο «κύμα» πριν λίγα χρόνια, δεν έχουν μεγάλη έκταση και αφορούν κυρίως την περιφέρεια του νομού, όπου το μαθητικό δυναμικό παραμένει χαμηλό.
Το Υπουργείο Παιδείας, όπως κάθε χρόνο, έχει ζητήσει με έγγραφό του από τις αρχές Οκτωβρίου τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το επόμενο σχολικό έτος, ενώ αυτές με τη σειρά τους διαβίβασαν τις προτάσεις τους στις δημοτικές επιτροπές παιδείας των δήμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν γνωμοδοτήσει. Για τον δήμο Ιωαννιτών, το θέμα συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Παρασκευής Τσίλη, όπως και για το Δήμο Ζίτσας που επίσης συνεδριάζει σήμερα.
Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού Ιωαννίνων, η Διεύθυνση δεν προτείνει καμία μεταβολή στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες, δεν πρόκειται δηλαδή να υπάρξει ούτε συγχώνευση αλλά ούτε κατάργηση. Επίσης ενθαρρυντικό είναι ότι προτείνονται και ιδρύσεις σχολείων, κυρίως σε οικιστικά αναπτυσσόμενες περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών. Αυτές βέβαια, ακόμη και αν εγκριθούν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την επόμενη χρονιά, αλλά συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση προκειμένου να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ και να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό της χρήσης οικοπέδων.
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι μεταβολές που προτείνονται αποτελούν συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για Γυμνάσια σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, με μικρό αριθμό μαθητών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταργηθεί τα αντίστοιχα δημοτικά σχολεία.
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης αφορούν στην κατάργηση των Γυμνασίων στα Δερβίζιανα του Δήμου Δωδώνης και στους Μηλιωτάδες του Δήμου Ζαγορίου και των λυκειακών τάξεων της Πωγωνιανής του δήμου Πωγωνίου. Σύμφωνα με την πρόταση, οι 8 μαθητές του Γυμνασίου Δερβιζιάνων θα φοιτούν στο Γυμνάσιο Θεσπρωτικού που απέχει 19 χιλιόμετρα από τα Δερβίζιανα, οι 4 μαθητές των Μηλιωτάδων στο Γυμνάσιο Χρυσοβίτσας και οι μαθητές της Πωγωνιανής στο Λύκειο Δολιανών.
Αντίθετοι οι Δήμοι στις καταργήσεις σχολείων
Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών αρκετά χιλιόμετρα μακριά σε καθημερινή βάση, σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο, αλλά και η περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου, είναι τα αρνητικά που καταγράφουν οι Δήμοι, στην ευθύνη των οποίων ανήκουν τα προτεινόμενα υπό κατάργηση σχολεία.
Αν και μικρός ο αριθμός των μαθητών στην περίπτωση των Δερβιζιάνων του Δήμου Δωδώνης, η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου διαφοροποιείται από αυτή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθώς ζητείται η συνέχιση της λειτουργίας του γυμνασίου, μέχρι την αποφοίτηση των έξι μαθητών που σήμερα φοιτούν στην πρώτη τάξη, για τα δύο επόμενα χρόνια δηλαδή.
Εκτός από τους έξι μαθητές, φοιτά από ένας στην β’ και την γ’ τάξη και συνολικά προέρχονται από Δερβίζιανα, Γεωργάνους, Αχλαδέα, Μπεστιά, Ρωμανό και Σιστρούνι.
Η επιχειρηματολογία του Δημαρχού Κ. Κατσανάκη υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του Γυμνασίου στην συνεδρίαση ήταν η δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω του δύσβατου οδικού δικτύου της περιοχής.
Αντίστοιχα, να παραμείνουν ως έχουν οι σχολικές μονάδες ζήτησαν και οι Δήμοι Ζαγορίου και Πωγωνίου. Η δυσκολία μετακίνησης των μαθητών από τους Μηλιωτάδες στην Χρυσοβίτσα είναι το κυριότερο επιχείρημα του Δήμου Ζαγορίου, όπως και του Δήμου Πωγωνίου.
Στις λυκειακές τάξεις της Πωγωνιανής σήμερα φοιτούν λιγότεροι από δέκα μαθητές που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την Βόρειο Ήπειρο, διαμένουν και σιτίζονται στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί. Η καθημερινή μετακίνησή τους 30 χιλιόμετρα περίπου μακριά θα είναι δύσκολη, σύμφωνα με το Δημοτικό συμβούλιο, που ζητά να διατηρηθεί το σχολείο, που αποτελεί και μια «πηγή ζωντάνιας» στο ακριτικό χωριό.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr