Η Ήπειρος, από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη –και η πιο φτωχή στην Ελλάδα-, είναι, ως γνωστόν, κατά κύριο λόγο περιοχή παροχής υπηρεσιών, με αδύναμες οικονομικές ομάδες, όπως δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αλλά και φοιτητές να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος.
Αντί όμως οι τιμές να είναι κάπως μειωμένες, για να ανταποκρίνονται στα… πορτοφόλια των κατοίκων, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα αυξημένες και μάλιστα σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα!
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που –όπως και χθες έγραψε ο «Π.Λ.»- δείχνουν την Ελλάδα ως την πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. ακόμη και σε γαλακτοκομικά προϊόντα (!), ενώ είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη στα δημητριακά, το ψωμί, τα έλαια και τα ψάρια, προϊόντα που αφειδώς παράγονται, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα!
Δεν αξιοποιούνται…
Δυστυχώς, όπως φαίνεται δεν αξιοποιούνται σχεδόν καθόλου οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής που υπάρχουν στην Ήπειρο.
Τα τοπικά προϊόντα, όπως αποδεικνύεται, είναι λίγα, παρά το γεγονός, ότι η περιοχή μας δεν υστερεί από άλλες, ούτε στην κτηνοτροφία, ούτε στην πτηνοτροφία, ούτε βεβαίως και στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών ή ακόμη και στα ψάρια.
Και αντί να στηριχθούμε σε αυτή την παραγωγή, να την αυξήσουμε και να διαθέσουμε τα δικά μας προϊόντα προς πώληση και αλλού, για να μειωθεί παράλληλα το κόστος τους, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να… χρυσοπληρώνουμε τρόφιμα, που κάλλιστα θα μπορούσαμε να παράγουμε, σε μεγαλύτερες ποσότητες βέβαια, και στην Ήπειρο.
Τα πλήρωσε με… καπέλο!
Η ακρίβεια βέβαια «θερίζει» σε όλα τα προϊόντα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» κάτοικος των Ιωαννίνων, ο οποίος αγόρασε μια συσκευασία με 24 μπουκαλάκια νερό, από συνοικιακό μαγαζί, αντί του ποσού 7 ευρώ.
Όμως, όταν πήγε στην επομένη να αγοράσει την ίδια συσκευασία σε σούπερ –μάρκετ, την βρήκε 3,98 ευρώ! «Προς τι το… καπέλο στην τιμή; Και ας σημειωθεί, ότι τα δυο καταστήματα δεν απέχουν μεταξύ τους πάνω από 200 μέτρα» ανέφερε στον «Π.Λ.» απορημένος.
Είναι γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές που υπάρχουν στα ίδια είδη πρώτης ανάγκης διαφέρουν κατά πολύ από μαγαζί σε μαγαζί, ανεξαρτήτου μεταξύ τους αποστάσεως. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι οι μεγάλες αλυσίδες (σούπερ μάρκετ, καταστήματα ρούχων κ.α.) κοστολογούν ορισμένα προϊόντα πολύ φθηνότερα απ’ ότι τα τοπικά.
Τι φταίει;..
Στο ερώτημα για το τι φταίει και σχεδόν η πλειοψηφία των προϊόντων στην Ήπειρο κοστίζει ακριβότερα από άλλες περιοχές, σαφής απάντηση δεν υπάρχει.
Είναι τα μεταφορικά έξοδα; Και αν ναι, πώς εξηγεί κάποιος αρμόδιος την παραπάνω περίπτωση του αναγνώστη μας, που βρήκε το ίδιο προϊόν σχεδόν 3 ευρώ ακριβότερο στο συνοικιακό μαγαζί απ’ ότι στο διπλανό σούπερ μάρκετ; Ευθύνονται τα καρτέλ, που κρατούν σταθερά υψηλά τις τιμές, για να κερδίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών;
Σαφώς όμως, κανείς δεν μπορεί να ρίξει το φταίξιμο μόνο στους φόρους ή τα μεταφορικά, αφού είναι εμφανής αυτή την περίοδο της έντονης κρίσης, η τάση ορισμένων παραγόντων της αγοράς να επιδιώκουν υψηλότερο κέρδος, αν και ο τζίρος τους έχει πέσει κατά πολύ.
Τι πρέπει να γίνει…
Απέναντι σε αυτό το «τσουνάμι» ακρίβειας, που πλήττει σφόδρα τα Ηπειρώτικα νοικοκυριά, σαφώς και υπάρχει αντίδοτο, που όμως πρέπει να έρθει από τους ίδιους τους καταναλωτές. Αυτοί είναι που πρέπει να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε τιμή που βλέπουν και είναι ιδιαίτερα… αλμυρή, καθώς επίσης και να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηπείρου, το οποίο έχει αναπτύξει πλούσια δράση.
Να παρέμβει…
Πάνω απ’ όλους όμως, η Πολιτεία είναι αυτή που οφείλει να παρέμβει, για να μειώσει τις τιμές στα βασικά αγαθά.
Δεν αρκεί η απλή παραδοχή, ότι υπάρχει ακρίβεια, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν τώρα οι κατάλληλες ρυθμίσεις για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τιμές, τόσο της χονδρικής, όσο και της λιανικής πώλησης. Πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, να μειωθούν οι φόροι και βεβαίως να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των τιμών στην αγορά, αφού ουκ ολίγες φορές διαπιστώνεται η ύπαρξη καρτέλ.
«Με τέτοιες τιμές που υπάρχουν, δεν μας φταίει κανείς, εάν η Τρόικα (που και οι εκπρόσωποί της έχουν απορήσει με την ελληνική ακρίβεια) ζητά περισσότερα μέτρα, καθώς βλέπει, ότι για να μην σημειώνονται μαζικές αντιδράσεις, οι Έλληνες μπορούν και αγοράζουν έστω και τα βασικά» σημείωνε παράγοντας της αγοράς.
Άδικο έχει;..
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr