Η αύξηση των τιμών αποδόθηκε στην εκτεταμένη ξηρασία που έπληξε τόσο τις ΗΠΑ όσο και αρκετά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι τιμές καλαμποκιού, σίτου και σόγιας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των δημητριακών θα πλήξει περισσότερο τις χώρες που εισάγουν τα συγκεκριμένα εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση η τιμή του καλαμποκιού για τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 25%, ενώ αυτή της σόγιας κινήθηκε κατά 17% υψηλότερα.
Μοναδικό βασικό τρόφιμο το οποίο «είδε» την τιμή του να υποχωρεί ήταν το ρύζι, με τη μηνιαία πτώση να φθάνει στο 4%.
Ο διεθνής οργανισμός επανέλαβε την έκκλησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη χρήση καλαμποκιού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το 40% της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού κατευθύνεται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι προς βρώση. Ο συνολικός δείκτης τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφάνισε τον Ιούλιο αύξηση 6% σε ετήσια βάση, όντας 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του το οποίο είχε αγγίξει το Φεβρουάριο του 2011.
Ο διεθνής οργανισμός για μία ακόμη φορά προέτρεψε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν κυρίως τις «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών τροφίμων να καταστρέψει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού αρκετών χωρών».
ΠΗΓΗ: www.express.gr