Αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι συνταξιούχοι θα χάσουν 4,598 δισ. ευρώ, ενώ 940 εκατ. ευρώ πρόσθετων απωλειών προβλέπονται από το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα.
Το πιο σκληρό μέτρα είναι αυτό που προβλέπει κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο όσους έχουν χαμηλές συντάξεις. Κατάργηση των δώρων σημαίνει μείωση της τάξεως του 12% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σήμερα μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ (θα χάσει 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι, άρα συνολικά οι ετήσιες αποδοχές του από 6.800 ευρώ θα μειωθούν σε 6.000 ευρώ), έναντι μείωσης 6% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα, οι ετήσιες αποδοχές του οποίου από τα 12.800 ευρώ θα μειωθούν σε 12.000 ευρώ.
Η κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κέρδισε μια θέση στο βασικό σενάριο, με το σκεπτικό - από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου - ότι σε αντίθετη περίπτωση το μαχαίρι στις συντάξεις θα έπρεπε να αρχίσει από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Παρότι οι περικοπές από το ύψος των 1.000 ευρώ μοιάζει ευνοϊκότερο σενάριο, το κλειδί της αξιολόγησης του μέτρου κρύβεται στο γεγονός ότι πρόκειται για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άθροισμα των 1.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξουν περικοπές τα 750 ευρώ θα πρέπει να αφορούν κύρια σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα (το μέτρο αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου).
Επιπροσθέτως, προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο (64 έτη) για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Στον φάκελο «συντάξεις», η κυβέρνηση κρατά έναν μπαλαντέρ. Αν απορριφθούν κάποια μέτρα είτε από τα κόμματα είτε από την τρόικα, δεν θα αργήσει να επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια.
Η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια περίπου 200.000 δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, ιατρών του ΕΣΥ, ένστολων και αρχιερέων αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εξοικονομήσεων στη λίστα των μέτρων που οδηγούν σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,321 δισ. ευρώ.
Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για τους οποίους προβλέπεται επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει η «νέου τύπου εφεδρεία» από την οποία προβλέπονται εξοικονομήσεις 167 εκατ. ευρώ.