Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Financial Times: Πρόταση σοκ για επίτροπο στην Αθήνα με δικαίωμα βέτο

Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, γράφει η εφημερίδα Financial Times, στην κατοχή της οποίας περιήλθε αντίγραφο της γερμανικής πρότασης. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
"Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου", αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. "Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα", εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, θέλουν έναν μόνιμο ευρωπαϊκό έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, στη Φραγκφούρτη. "Υπάρχουν συνομιλίες και προτάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης, εκ των οποίων μια της Γερμανίας για την ενίσχυση του ελέγχου των προγραμμάτων και των μέτρων στην Ελλάδα", τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
"Ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων (στην Ελλάδα) θα μπορούσε να καθοδηγείται από ευρωπαϊκούς θεσμούς και να έχει επίσης ορισμένες εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων", πρόσθεσε η ίδια πηγή. "Ήδη, αντιπρόσωποι της τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βρίσκονται στην Ελλάδα και βοηθούν στην εφαρμογή (των μέτρων) και στον έλεγχό τους", υπενθύμισε η ευρωπαϊκή πηγή.

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή
«Με αφορμή δημοσιεύματα για την υποβολή σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο επίτροπος θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό, εξάλλου, τονίζεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου, όπου επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.
Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Ταυτόχρονα, και με την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η "Ομάδα Δράσης", συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας και συνολικής μεταρρύθμισης του κρατικού μηχανισμού. Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
«Η συνεργασία με τους κοινοτικούς μας εταίρους βασίζεται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή χώρα μας, μετά τη σαφή απόρριψη των προσπαθειών εταίρων για «επιτρόπους» και «κηδεμονία» [...] Η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.

Κομισιόν: «Στην ελληνική κυβέρνηση το εκτελεστικό έργο»
«Το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας. Αυτή η ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει τα επίμαχα δημοσιεύματα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρει ότι με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επισημάνει ότι παραμένει σε ισχύ η δήλωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών [...] Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της τρόικας θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα, η οποία μαζί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες θα εργαστεί στενά και σε συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με την τρόικα για να συμβουλέψουν και να βοηθήσουν, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα βοηθήσει την τρόικα να αξιολογήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτός ο νέος ρόλος θα αποτυπωθεί στο Μνημόνιο».
Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημειώνει ότι η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω την ελεγκτική οντότητά της. Τονίζει, ωστόσο, ότι κατά την Επιτροπή, «τα εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και τα όργανα της χώρας. Η ευθύνη αυτή βρίσκεται στους ώμους της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι πρέπει να παραμείνει».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ομάδα Δράσης που παρέχει τεχνική βοήθεια και εγκαταστάθηκε από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, στηρίζει τις ελληνικές αρχές στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και σε τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση. «Το έργο της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνει καθήκοντα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, όπως είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.