Οι προτάσεις της ΝΔ
Χθες, ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων να επεξεργασθούν όλες τις προτάσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που ορίστηκε νέα σύσκεψη. Η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η καθιέρωση ενός φόρου στα ακίνητα, το καθολικό «πόθεν έσχες» και μέτρα για τη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των δημοσίων εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής αποτελούν τα πρώτα κοινά σημεία επαφής πάνω στα οποία θα στηριχθεί η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και η προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης. Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται:
1.ΦΠΑ. Συζητείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%. Επίσης, προτείνει κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%, υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 19%. Η όποια απώλεια των εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να καλυφθεί από την εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε 900.000 επαγγελματίες και την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας.
2.Ενας φόρος στα ακίνητα. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η Ν.Δ. προτείνει «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών για πέντε έτη, διατήρηση της αναστολής του «πόθεν έσχες» -για οποιαδήποτε κατοικία - για τρία χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
3.Φορολογία επιχειρήσεων. Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat tax) σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων, καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
4. Κατάργηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
5.Ηλεκτρονικό καθολικό «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν (φορολογικές δηλώσεις 2013) κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
6.Αλλαγή στον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ με την καθιέρωση ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιτηδευματία και on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr