Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Γιάννος Γραμματίδης: Η επιμονή στη λανθασμένη συνταγή οδηγεί τη χώρα σε χρεωκοπία

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2012

“Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι η κυβέρνηση αποτελεί ένα δυσκίνητο πολυπληθές κι ανομοιογενές όργανο αντιμαχομένων και ασυντόνιστων μελών, στηριζόμενο από κομματικούς σχηματισμούς πού δεν πιστεύουν ούτε επιθυμούν την ολοκλήρωση του έργου της και πού, παράλληλα, δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.” Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης προσκεκλημένος στο Ήπειρος TV1 στην εκπομπή Εν Λευκώ με τον Παναγιώτη Μπούρχα.
Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης εξέφρασε την αγωνία του για το 2012, το οποίο χαρακτήρισε έτος καθοριστικό για την τύχη της Ελλάδας. Η αγωνία αυτή διογκώνεται από το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν, ο κρατικός μηχανισμός είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων και η κυβέρνηση εννοεί να ακολουθεί την ίδια εύκολη αλλά και αδιέξοδη πολιτική της λήψης περισσότερων επαχθών μέτρων σε βάρος των ήδη δοκιμαζόμενων πολιτών, αντί να επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και στη λήψη μέτρων τόνωσης της ανάπτυξη και περιστολής των δαπανών ιδιαίτερα μέσα από την ορθολογικότερη οργάνωση του κράτους. Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι η επιμονή στην ίδια λανθασμένη συνταγή θα οδηγήσει μαθηματικά στην άτακτη χρεωκοπία της χώρας.
Συνέχισε δε, αναρωτώμενος: “Ποιος αλήθεια από αυτούς τους μηχανισμούς αντιλαμβάνεται σαν παράδειγμα ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα προβλέπεται να καταρρεύσει ίσως και μέσα στο 2012 εάν δεν ληφθούν άμεσα δομικής φύσεως μέτρα τόσο για την αποτροπή αυτής της κατάρρευσης όσο και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια; Ποιος αντιλαμβάνεται την τραγικότητα των διαπιστώσεων και προβλέψεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας εάν δεν αλλάξει η εφαρμοζόμενη αδιέξοδη συνταγή; Ποιος τέλος είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της άτακτης χρεωκοπίας της χώρας και της μετατροπής της σε ένα άναρχο πεδίο της μάχης για επιβίωση του ήδη ανομοιογενούς πληθυσμού της;”
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου διαβλέπει ότι μόνη λύση αποτελεί η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε ένα νέο μείγμα πολιτικής πού να εξασφαλίζει τόσο την δημοσιονομική εξισορρόπηση όσο και την ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια ενός συγκροτημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος συμφωνημένου με τους διεθνείς πιστωτές μας. Η διαπραγμάτευση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο από ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο κυρίως από εξωκοινοβουλευτικά μέλη πού να διαθέτουν την σχετική τεχνογνωσία κι εμπειρία και να μη βαρύνονται με τα συνήθη κομματικά βαρίδια. Ένα τέτοιο σχήμα υπό τον σημερινό πρωθυπουργό θα αποτελέσει παράγοντα αξιοπιστίας και θα πρέπει να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο για να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Τέλος, ένα τέτοιο σχήμα υποχρεούται να πεί από την αρχή την αλήθεια στον ελληνικό λαό σαν βασική προϋπόθεση εξασφάλισης της ενσυνείδητης στήριξής του.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Γιάννο Γραμματίδη να τονίζει ότι εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε τον λόγο θα πρέπει να έχει το εκλογικό σώμα για να αναδείξει εκείνες τις πολιτικά υγιείς και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας πού θα αναλάβουν την σωτηρία της. Υπό την αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η χώρα δεν θα έχει εντελώς καταρρεύσει.


Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο όπως: Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, Healthworld, Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Φορολογικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικές αποστολές προς και από τις Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και διοργάνωση Αμερικανικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ποσειδώνια και η Defensys.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.amcham.gr

Υπεύθυνος Τύπου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Σπύρος Κουρούπης
Τηλ: 697 5876651
e-mail: spyroskmg@gmail.com