Όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν ρητές αναφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απορρίφθηκε». Όπως διευκρίνισε, «το θέμα των κοινών ευρωπαϊκών τίτλων θα συζητηθεί σε Σύνοδο το Μάρτιο».
Ο κ. Παπαδήμος έκανε εκτενή αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «το πακέτο ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της σημερινής αλλά και μελλοντικών κρίσεων» και υπογράμμισε ότι «η αντίδραση των αγορών δεν είναι ήταν αρνητική στις αποφάσεις της ΕΕ».
«Τα μέτρα για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης είναι ουσιαστικά αλλά υπάρχουν και θέματα που θα εξεταστούν αργότερα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «υιοθετείται ο δημοσιονομικός κανόνας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι «όσα κράτη υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια αντιμετώπισης», ενώ «όποιος υπερβαίνει το έλλειμμα του 3%, θα υφίσταται κυρώσεις από αυτοματοποιημένο μηχανισμό που θα λειτουργεί με αυξημένη πλειοψηφία».
Σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι «τα μέτρα που συζητάμε θα αφορούν τη χώρα μας όταν φτάσει στο επίπεδο του μηδενισμού των ελλειμμάτων».
«Μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει και θα είναι σε θέση να ασκεί δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους κανονισμούς», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα στον ένα μήνα ζωής της νέας κυβέρνησης».
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της αύξησης των κεφαλαίων που θα έχει στη διάθεσή του το ΔΝΤ για να δανείζει στις ευρωπαϊκές χώρες λέγοντας ότι «αυξάνονται τα κεφάλαια των 17 προς το ΔΝΤ έως 200 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών πιστώσεων».
Όπως είπε, «τελικός σκοπός είναι να υπάρξει σε κάποια φάση και τροποποίηση της συνθήκης».