Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


ΣΙΤΑΡΙΑ
Μέχρι και 450 ευρώ οι φόροι για πατρικά σπίτια…

Αποφασισμένοι πολλοί Ηπειρώτες να κόψουν το ρεύμα και να ξεχάσουν τις αποδράσεις στα ορεινά…
Ερμητικά κλειστά θα μείνουν στο εξής και τα λίγα εκείνα σπίτια στα ορεινά και ακριτικά χωριά της Ηπείρου που μέχρι σήμερα άνοιγαν για κάποιες ημέρες το χρόνο, τουλάχιστον τα καλοκαίρια ή σε κάποιες γιορτές.
Αιτία το χαράτσι που καλούνται να καταβάλλουν μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και όσοι έτυχε να διαθέτουν ένα παλιό σπίτι που τους κληροδότησαν γονείς και παππούδες στον τόπο καταγωγής τους.
Και μπορεί η φορολογία για τα τετραγωνικά μέτρα μιας κατοικίας στο χωριό να υπολογίζεται με βάση τον χαμηλότερο συντελεστή, όμως και πάλι τα ποσά των οφειλών που προκύπτουν είναι σημαντικά, ειδικά σε εποχές δύσκολες για τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο όπως οι σημερινές, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι συνήθως τα πατρικά σπίτια στην ύπαιθρο είναι μεγάλα σε εμβαδόν με αποθήκες, κελάρια κι άλλους βοηθητικούς χώρους που επίσης φορολογούνται!
Έτσι όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που αποφασίζουν να καταφύγουν στην λύση της διακοπής ηλεκτροδότησης του σπιτιού στο χωριό, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από το τέλος ακινήτων και την επόμενη χρονιά, για την οποία επίσης θα ισχύσει.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…
Τα παλιά ή πιο καινούρια εξοχικά σπίτια που οι περισσότεροι Ηπειρώτες διαθέτουν στον τόπο καταγωγής τους εντάσσονται στην πιο χαμηλή τιμή ζώνης, αυτή των 500 ευρώ. Για την φορολόγησή τους τα τετραγωνικά μέτρα του συνολικού εμβαδού τους πολλαπλασιάζονται με τον χαμηλό συντελεστή 3. Και πάλι όμως το ποσό που προκύπτει δεν είναι καθόλου αμελητέο!
Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στην ύπαιθρο με εμβαδό που μαζί με αποθήκη, πλυσταριό ή υπόγειο φτάνει τα 80 τετραγωνικά μέτρα, καλείται φέτος να καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ το ποσό των 240 ευρώ, την στιγμή που κατά μέσο όρο πληρώνει ετησίως το ίδιο περίπου ποσό στη ΔΕΗ για τα πάγια.
ΤΕΛΟΣ ΕΩΣ 450 ΕΥΡΩ!
Υπάρχουν όμως και συμπατριώτες μας που αυτές τις ημέρες θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά για το σπίτι τους στο χωριό, που μπορεί να αγγίζουν ακόμη και τα 450 ευρώ. Κι αυτό γιατί έτυχε το σπίτι που διαθέτουν να είναι δίπατο και να έχει και υπόγειο, όπως δηλαδή συμβαίνει με την πλειοψηφία των παλιών πετρόκτιστων σπιτιών στα ορεινά της περιοχής μας.
Δεδομένου λοιπόν του γεγονότος ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο εξοχικό για λίγες μόνο ημέρες κάθε χρόνο, οδηγούνται στην απόφαση να το «κλειδώσουν» οριστικά, κόβοντας το ρεύμα και να το επισκέπτονται αραιά πλέον και αυθημερόν. Δεν μπορεί βέβαια να κατηγορήσει κανείς έναν συμπατριώτη του ότι «παρατάει το σπίτι στο χωριό», αφού το σκεπτικό είναι απολύτως λογικό. Σου λέει, «δεν μπορεί να πληρώνω από 500 έως 900 ευρώ το χρόνο μόνο και μόνο για να πηγαίνω στο χωριό για λίγες μέρες διακοπών. Κόβοντας λοιπόν το ρεύμα έχω διπλό όφελος. Γλιτώνω και το πάγιο της ΔΕΗ και το τέλος ακινήτων»!
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός του ρεύματος και του νέου αυτού φόρου, τα εξοχικά σπίτια, παλιά στην μεγάλη τους πλειοψηφία, απαιτούν και χρήματα για συντήρηση. Το κόστος λοιπόν για τους ιδιοκτήτες τους ανεβαίνει ακόμα πιο πολύ.
ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
Υπάρχουν ορεινοί οικισμοί στο Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο που το χειμώνα απομένουν με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Τα χωριά αυτά ζωντανεύουν συνήθως το Πάσχα, εορταστικά τριήμερα και φυσικά τα καλοκαίρια που οι απόδημοι επιστρέφουν για διακοπές. Με το τσουχτερό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και στα εξοχικά σπίτια το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο για τα χωριά, αφού εκτιμάται ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα επιλέξουν τελικά να κόψουν το ρεύμα, οπότε και θα πάψουν να έρχονται σε αυτά για ξεκούραση και διακοπές.
ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΔΕΗ
Σε αρκετές δεκάδες ανέρχονται εξάλλου οι Ηπειρώτες που ήδη έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με την ΔΕΗ, αφού αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμη και μικρούς λογαριασμούς, ώστε να μην τους κόψουν το ρεύμα. Τώρα με το βαρύ τέλος ακινήτων που καλούμαστε όλοι να καταβάλλουμε, εκείνοι που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα γίνουν ακόμη περισσότεροι. Έτσι, θα αρχίσουν τις περικοπές με πρώτη την… πολυτέλεια των διακοπών στο χωριό!


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr