Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Σε εφεδρεία όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι σε υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΤ, ΟΤΑ

Οι διορισθέντες μετά το 2004 στην κορυφή της εφεδρείας.

Εργασιακή εφεδρεία για όλους ανεξαιρέτως τους υπηρετούντες στο Δημόσιο προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.
Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των φορέων του Δημοσίου, υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ και επιχειρήσεις ΟΤΑ, ενώ θα αφορά το σύνολο του προσωπικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κι αν υπηρετεί.
Άλλωστε τη διεύρυνση της «δεξαμενής» των υπό ένταξη σε εφεδρεία υπαλλήλων προανήγγειλε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνεντεύξεις που παραχώρησε σε δύο ελβετικές εφημερίδες, αποκαλύπτοντας πως στην έξοδο θα οδηγηθούν 70.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου.


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ο κ. Πάγκαλος απάντησε:
«Το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις».


Βασικό κριτήριο όπως διευκρινίζεται για την ένταξη στην εφεδρεία θα αποτελέσει σε κάθε περίπτωση για το σύνολο των φορέων η εγγύτητα του υπαλλήλου στη συνταξιοδότηση, ενώ σε δεύτερη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν οι υπάλληλοι χαμηλότερων τυπικών προσόντων, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Οι διορισθέντες μετά το 2004 χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ συζητείται να τεθούν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων εφέδρων, όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στον Τύπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή που αποφάσισε τα νέα οικονομικά μέτρα διαπιστώθηκε έλλειμμα νομικού πλαισίου για την προετοιμασία της εργασιακής εφεδρείας, γεγονός στο οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρης Ρέππας.
Συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, επικουρούμενη από νομικούς, η οποία θα καταρτίσει άμεσα τα κριτήρια με τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία θα ενταχθούν σε νομοθετική ρύθμιση.
Για τον λόγο αυτό χτες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι 30.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά τόνιζαν ότι δεν ισχύει η αναλογία 20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι «έφεδροι» από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.