Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Αλλαγή σελίδας στην Προεδρεία


Ραγδαίες και μη αναμενόμενες, ως προς τον τρόπο και την χρονική στιγμή, είναι οι εξελίξεις στη ΠΣΕ, μετά την παραίτηση (Τρίτη 22-02-11) του κ. Κώστα Αλεξίου, από την θέση του Προέδρου της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών.
Και είναι μη αναμενόμενες, ως προς τον τρόπο και την χρονική συγκυρία, γιατί ο απελθών πρόεδρος Κώστας Αλεξίου, έκανε τα αδύνατα, δυνατά, για να διατηρήσει τη θέση του προέδρου, παρά την έγγραφη δέσμευση ότι θα αποχωρήσει τέλος του Φλεβάρη του 2011.
Μία δέσμευση που συνομολόγησε, μετά τις περσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, όπου η παράταξη στην οποία συμμετείχε ο κ. Αλεξίου έλαβε τις 16 από τις 25 έδρες του νεοεκλεγμένου Δ.Σ.
Τότε, από την πλειοψηφία των εκλεγμένων μελών της ΠΕΑΚ, μπήκε θέμα ανανέωσης του Προεδρείου, ως απότοκο του αιτήματος των αδελφοτήτων, αλλά και των εκλεκτόρων, για ανανέωση και αλλαγή σελίδας στο προεδρείο της ΠΣΕ.
Ο κ. Αλεξίου επικαλέστηκε θέματα αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας για το πρόσωπο του και ζήτησε να παραμείνει πρόεδρος της ΠΣΕ, για ένα ακόμη χρόνο, όπου θα δρομολογούσε και την διαδοχή του και εγγυήθηκε μάλιστα ότι θα συνδράμει στην ομαλή εξέλιξη της διαδοχής του.
Μάλιστα με πρωτοβουλία του, υπέγραψε την παραίτηση του με ημερομηνία 24-02-2011, την οποία εκχώρησε, ως αποδεκτό πρόσωπο για να την καταθέσει την ημερομηνία αυτή, στον έγκριτο δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, που είχε διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ, κ. Βασίλη Βενέτη.
Τότε μετά τις δεσμεύσεις αυτές η ΠΕΑΚ πρότεινε για πρόεδρο της ΠΣΕ τον κ. Κώστα Αλεξίου, που θα παρέμεινε για ένα χρόνο, και το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής ομόφωνα απεδέχθει.
Πλην όμως ο κ. Αλεξίου, μεταγενέστερα, άρχισε να αμφισβητεί την συμφωνία αυτή, με προοπτική να παραμείνει πρόεδρος, μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Δ.Σ., δηλαδή για μία τριετία. Και κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούσε να πείσει τους Ηπειρώτες της αποδημίας για την αναγκαιότητα της παραμονής του, βρίσκοντας όμως ελάχιστους συμπαραστάτες.
Παράλληλα οδήγησε τόσο το Δ.Σ. της ΠΣΕ, όσο και την παράταξη που τον τίμησε με προεδρία πέραν των 15 χρόνων, σε εσωστρέφεια και σε μειωμένο έργο.
Επειδή πλέον η καταληκτική ημερομηνία για πρωτοκόλληση της παραίτησης του πλησίαζε, ενώ η ανταπόκριση των αδελφοτήτων, για αίτημα παραμονής του ήταν ελάχιστη, έως μηδενική ο κ. Κώστας Αλεξίου, προέβει σε απενενοημένη κίνηση, να υφαρπάξει στήριξη από το Δ.Σ. της ΠΣΕ, με πρόσχημα καταγγελία κατά ΜΜΕ, που κρίνουν αρνητικά την λειτουργία της ΠΣΕ και κριτικάρουν την δράση του προέδρου.
Αυτή την στήριξη είχε σκοπό να την χρησιμοποιήσει ως ασπίδα, μετά την πρωτοκόλληση της αίτησης παραίτησης από τον Δικηγόρο κ. Βενέτη, λέγοντας ότι η παραίτηση του δεν έχει ισχύ, γιατί πριν ελάχιστες μέρες του δόθηκε στήριξη από το Δ.Σ. της ΠΣΕ.
Χωρίς να συνεννοηθεί με κανένα από τα μέλη του προεδρείου, όπως είχε καθιερωθεί να γίνεται πριν από την σύγκλιση του Δ.Σ., για την σύνταξη της ημερήσιας διάταξης, συγκάλεσε Δ.Σ. με ένα και μοναδικό θέμα, την συζήτηση των σχολίων και των απόψεων του Τύπου και των ΜΜΕ για τη ΠΣΕ και την έκδοση απόφασης στήριξης του προσώπου και καταγγελίας
κατά του Τύπου και των ΜΜΕ.
Η πλειοψηφία της ΠΕΑΚ, της παράταξης με την οποία εκλέχθηκε ο κ. Αλεξίου απείχε από την συνεδρίαση αυτή, γιατί δεν μπορούσε να συμμετέχει σε μια αδιέξοδη και άνευ αντικειμένου διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι εντός της τρέχουσας βδομάδας θα πρωτοκολλούνταν η αίτηση παραίτησης του κ. Αλεξίου, με αποτέλεσμα το αίτημα του Αλεξίου από τους παρευρισκόμενους να μην γίνει αποδεκτό, γιατί κρίθηκε ότι δεν ήταν σοβαρό, και έτσι αυτός οδηγήθηκε να υποβάλλει νέα παραίτηση, προφανώς γιατί δεν αποδεχόταν την ήδη υποβληθείσα, θεωρώντας ότι δεν έχει την στήριξη του Δ.Σ. και την δυνατότητα να συνεχίσει να είναι επικεφαλής.
Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε αλλαγή σελίδας στην ΠΣΕ, δεδομένου ότι, ο κ. Κώστας Αλεξίου ηγούνταν της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης πέραν των 15 χρόνων, από το 1992 μέχρι σήμερα, με μια μικρή παύση 4 χρόνων, όταν διετέλεσαν πρόεδροι, για 3 χρόνια ο κ. Γιάννης Ζώης και για 1 χρόνο ο κ. Φώτης Μπολώφης.
Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα συγκεντρωθούν οι 16 εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΕΑΚ για να αποφασίσουν ποιόν θα προτείνουν για Πρόεδρο. Επικρατέστερος να προταθεί είναι ο νυν Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Οικονόμου, καταγόμενος από το Σούλι, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.
Αμέσως μετά τις Αποκριές και σύμφωνα με το Καταστατικό της ΠΣΕ, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για εκλογή νέου Προέδρου και Μελών του Προεδρείου.