Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή 21  Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Σπονδυλική Στήλη: Αντιμετώπιση παραμορφώσεων με χειρουργική πλοήγηση

 


Ο όρος παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τη σκολίωση, την κύφωση, ή την κυφοσκολίωση σε παιδιά και ενήλικες.
Σκολίωση ονομάζεται η πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων, η τρισδιάστατη δηλαδή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία ταξινομείται σε τέσσερις τύπους:

  • Ιδιοπαθής σκολίωση
  • Συγγενής σκολίωση
  • Νευρομυϊκή σκολίωση
  • Συνδρομική σκολίωση

«Συνήθως, εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία (80% των περιπτώσεων αφορούν εφήβους, αποτελώντας το 1,5% - 4,5% του μαθητικού πληθυσμού), αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε πιο μικρές ηλικίες. Στην ενήλικη ζωή, σοβαρές μορφές σκολίωσης μπορούν να προκύψουν από παραμελημένες περιπτώσεις εφηβικής/παιδικής σκολίωσης ή λόγω εκφύλισης (γήρανσης) της σπονδυλικής στήλης.

Παρά τις πολλαπλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης παραμένουν αιτιολογικά άγνωστες. Το 85%-90% από αυτές αποκαλούνται «άγνωστης αιτιολογίας» ή «ιδιοπαθείς» σκολιώσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις, που τα αίτιά τους είναι γνωστά, αποτελούν μόλις το 10%-15%», αναφέρει ο κ. Μάριος Λυκίσσας Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Μια ακόμη πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι η κύφωση, μια παραμόρφωση που δημιουργεί σκυφτή στάση του κορμού. Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογική κύφωση στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής του στήλης που κυμαίνεται από 20ο έως 45ο, συνεπώς οτιδήποτε άλλο πέραν αυτής θεωρείται παθολογικό.

Η κύφωση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται από την παιδική έως την τρίτη ηλικία. Όταν εμφανίζεται σε νεαρά άτομα, συχνότερα αφορά αγόρια στην εφηβεία. Αυτή η ανωμαλία στη στάση του σώματος μπορεί να προκληθεί από μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης γνωστή ως νόσος Scheuermann. Σε πιο προχωρημένες ηλικίες, παθήσεις όπως η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντική κύφωση, καθώς η σπονδυλική στήλη υφίσταται κατάγματα και η ελαστικότητα και η ισορροπία του κορμού χάνονται σταδιακά.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Χωρίς τις αισθήσεις ανασύρθηκε άνδρας από τη θαλάσσια περιοχή “Αλωνάκι” Πρέβεζας

 


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ένας άνδρας -αγνώστων λοιπών στοιχείων- από τη θαλάσσια περιοχή “Αλωνάκι” Πρέβεζας.

Αρχικά στον άνδρα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.

Συλλήψεις καταζητούμενων σε Άρτα και Ηγουμενίτσα

 


Από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο (2) διωκόμενοι. 

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

·         Ημεδαπός από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων με ποινή κάθειρξης 7 ετών, για «σύσταση συμμορίας, ληστεία, κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων» και

·         Αλλοδαπός από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με ποινή κάθειρξης 4 ετών, για «εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη οπλοκατοχή και παραχάραξη.

 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

 


Πρόγραμμα Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

(Ψυχοσάββατο) Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου, ώρα 7:30 π.μ.

Δευτέρα (Αγίου Πνεύματος) 24  Ιουνίου 2024

Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Βασίλειου στα Μπολαίικα, ώρα 7:30 π.μ.

Συλλήψεις στη Φωκίδα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για παραβάσεις νόμων περί αρχαιοτήτων και όπλων

 


Συνελήφθησαν σε περιοχή της Φωκίδας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ημεδαπών, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχουν αντικείμενα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

·         78 χάλκινα νομίσματα και 1 ασημένιο νόμισμα, που ανάγονται από τους Ρωμαϊκούς έως Βυζαντινούς χρόνους,

·         κεραμίδες με εγχάρακτες επιγραφές,

·         σφόνδυλος κίονα,

·         πηνία ύφανσης, υφαντικά βάρη, θραύσματα λύχνων,

·         πήλινα σφονδύλια, χείλος πήλινου αγγείου,

·         λίθινη σφήνα, χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, εργαλεία, σιδηρά αιχμή βέλους,

·         4 χάλκινα νομίσματα, 2 χάλκινα δαχτυλίδια,

·         λίθινη αξίνα, πυρήνας οψιανού, σφραγίδα, 3 όστρεα, σάκος οστράκων, σάκος θραυσμάτων μελαμβαβών κεραμίδων και δωρικό κυωνόκρανο από πωρόλιθο,

·         συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,

·         περίστροφο, κυνηγετική καραμπίνα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων

·         δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπής και κλεμμένη πινακίδα κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου.

Τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς θα παραδοθούν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: «Ακύρωση της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ.-Να παραμείνουν στη δουλειά τους, οι 172 εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ»

 


Μία βδομάδα σχεδόν μετά την προσωρινή αναστολή της «παράδοσης» στους εργολάβους των τομέων καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, ο εκτελών χρέη διοικητή και σε αυτό το Νοσοκομείο κ. Δερδεμέζης καλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου επαναφέροντας το θέμα

Εφτά χρόνια μετά και αφού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, οι 172 εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση, από μία ανάλγητη κυβέρνηση για να δοθεί «Γή και ύδωρ» στην αρεστή τους ιδιωτική πρωτοβουλία που θα κοστίσει 2.5 εκ. ευρώ το χρόνο παραπάνω στον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη και θα στερήσει από 172 οικογένειες το μηνιαίο εισόδημά τους. Αυτό είναι το μήνυμα που εισέπραξαν τελικά από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές;

Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα και για αλλους πολλούς λόγους.

        Ποια είναι τα συμφέροντα εντός του νοσοκομείου που μεθοδεύουν την εδώ και τώρα εισοδο του εργολάβου;

        Για ποιο λόγο ενας προσωρινός διοικητής χωρίς πολιτική νομιμοποίηση αφού δεν  εχει αξιολογηθεί, καλείται να υπερασπιστεί με τοσο ζήλο αυτά τα συμφέροντα σε αυτή τη χρονική στιγμή;

        Πόσο υποκριτική και θεατρινίστικη μπορεί να είναι η στάση των πολιτικών και συνδικαλιστικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που εξακολουθούν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες εργαζομένων όταν ολο αυτό το διάστημα τους χτυπύσαν την πλάτη.

Ιωάννινα: Κλιματιζόμενες αίθουσες στα ΚΑΠΗ

 


Στη διάθεση όλων των πολιτών είναι από τις επτά το πρωί ως τις τρεις το μεσημέρι, οι κλιματιζόμενοι χώροι στα ΚΑΠΗ του δήμου Ιωαννιτών, ενώ το 2ο ΚΑΠΗ στην περιοχή της Ζωσιμαίας, το 5ο ΚΑΠΗ επί της οδού Ν. Ζέρβα και το 10ο ΚΑΠΗ στην Ανατολή θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ, με τη συνδρομή των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοηθεία στο Σπιτί”.

Παράλληλα, ο δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τις μέρες αυτές όπου η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα και να μην ανάβουν σε καμία περίπτωση φωτιές στην ύπαιθρο.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

«ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024»: Την Παρασκευή η έναρξη του διήμερου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Δήμου Ζίτσας

 


«Σας προσκαλούμε όλους να έρθετε την Παρασκευή και το Σάββατο (21-22 Ιουνίου) στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα και να συμμετέχετε μαζί μας σε ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό ταξίδι στην πολιτιστική παράδοση του τόπου μας», με τα λόγια αυτά η Αντιδήμαρχος πολιτισμού Κατερίνα Μπαλάφα απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για να παρευρεθούν στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024» που διοργανώνει, ο Δήμος Ζίτσας για δεύτερη χρονιά φέτος.

Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πέρσι με πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ζίτσας και κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος.    

Η έναρξη του διήμερου φεστιβάλ πραγματοποιείται το απόγευμα (19:15μ.μ.) της Παρασκευής 21 Ιουνίου στην πλατεία του παλαιού Δημαρχείου στην Ελεούσα με την παραδοσιακή πατινάδα.

Ακολούθως, στην πλατεία του νέου Δημαρχείου για δύο βραδιές Παρασκευή και Σάββατο (21-22 Ιουνίου)  12 πολιτιστικοί - χορευτικοί σύλλογοι, και πλήθος χορευτών, από τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, τη Φλώρινα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Καβάλα και τη Δερβιτσάνη με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς των περιοχών τους και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το πρωί (11:00) το Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι με παρουσίαση της Πωγωνίσιας φορεσιάς από τον πολιτιστικό Σύλλογο Δελβινακίου και ομιλία της φιλολόγου Λευκής Βλάχου.

Θανάσιμος τραυματισμός σε τροχαίο 18χρονου ημεδαπού στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Μπάφρας

 


Χθες (19-06-2024) το βράδυ στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων –Μπάφρας, στο ύψος της Εγνατίας Οδού, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 19χρονος ημεδαπός, με συνεπιβάτη 18χρονο ημεδαπό, εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολόνα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του συνεπιβάτη και τον βαρύ τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαπές για διακεκριμένες κλοπές

 


Είχαν συστήσει σπείρα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις

Σε πάνω από 24.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία από τις κλοπές

Συνελήφθησαν χθες (19-06-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων τρεις ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενες είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων. Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι απουσιάζουν οι ένοικοι και για να μην κινούν υποψίες κατά την διάρκεια της κατόπτευσής τους, προσποιούνταν ότι έψαχναν διαμέρισμα για ενοικίαση.

Από τις αρχές του μήνα ταυτοποιήθηκε ότι οι κατηγορούμενες εμπλέκονται σε δύο υποθέσεις κλοπών διαμερισμάτων, από όπου αφαίρεσαν χρήματα και τιμαλφή, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 24.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν μετά τη σύλληψη των κατηγορούμενων, κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1070 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: «Μπουγέλο πάρτι» στα «Αλώνια» το Σάββατο 22 Ιουνίου, ώρα 4:00 μ.μ.

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο» διοργανώνει το «Μπουγέλο πάρτι» στα «Αλώνια» το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, ώρα 4:00 μ.μ..

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 20 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 20  Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Τελετών Γεώργιος Μυλωνάς, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Από ποιες μολύνσεις κινδυνεύουν τα παιδιά στην παραλία;

 


Καλοκαίρι, ζέστη και οι παραλίες γεμίζουν με πλήθος ανθρώπων που απολαμβάνει τον ήλιο, τη θάλασσα, παιχνίδια και στιγμές χαλάρωσης. Καθώς οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής αυτή την εποχή αλλάζουν, ενίοτε, αντιμετωπίζουμε πιο χαλαρά και τις συνθήκες υγιεινής στις διακοπές και στην παραλία, με αποτέλεσμα μικρές καλοκαιρινές περιπέτειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
«Ειδικά για τα παιδιά που παίζουν στην αμμουδιά με τα κουβαδάκια φορώντας μόνο το μαγιό τους και συχνά βρεγμένο, η άμμος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης πολλών μολυσματικών δερματοπαθειών.

Το μολυσματικό κηρίο, η μολυσματική τέρμινθος, οι μυρμηγκιές και οι μυκητιάσεις είναι οι συχνότερες από αυτές», επισημαίνει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, η οποία στη συνέχεια εξηγεί τα συμπτώματα αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους:
Μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι η λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται συχνότερα από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ή πιο σπάνια από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο. Συνηθέστερα, το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται στο πρόσωπο, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος.

Αρχικά η βλάβη έχει τη μορφή φυσαλίδας η οποία εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα  (σκληρό κακάδι πάνω σε πληγή). Οι εφελκίδες μπορούν επίσης να απουσιάζουν και η βλάβη να είναι ερυθηματώδης με διαβρώσεις και πομφόλυγες. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι βλάβες του δέρματος είναι εκτεταμένες. Συνοδά συμπτώματα ο πόνος και ο κνησμός.
Θεραπευτική αντιμετώπιση: Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται επαρκώς με τοπική εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας, αφού πρώτα απομακρυνθούν οι εφελκίδες και αποστειρωθεί η περιοχή. Σε εκτεταμένη προσβολή δίνεται συστηματικά αντιβιοτική αγωγή, αφού πρώτα γίνει λήψη υγρού από την περιοχή και σταλεί για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμά.

Σε περιπτώσεις που έχουμε συχνές υποτροπές τότε θα πρέπει να αναζητηθούν εστίες σταφυλόκοκκου στον ασθενή, λαμβάνοντας δείγμα από τη μύτη καθώς και να αποκλειστεί η πιθανότητα καινούριας μόλυνσης από κάποιο άλλο άτομο η χώρο που μπορεί π.χ. να παίζει αν πρόκειται για παιδί.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παρακαλάμου: Ευχαριστήριο

 


Μετά από την ολοκλήρωση της παραδοσιακής εκδήλωσης θα θέλαμε σαν Σύλλογος να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν σε αυτήν την προσπάθειά μας.

Αναλυτικά:

- Τους κ. Ξένο Κώστα και κ. Γιοβάνη Παντελή για την συνεισφορά τους στο κρέας.

-Τους μάγειρες κ. Νάση Γιώργο και  κ. Τσιάνο Γρηγόρη για την αφιλοκερδή προσφορά τους.

-Τον αντιδήμαρχο κ. Γιούνη Αναστάσιο.

-Τον κ. Λάζαρο Σιόζο με το βιβλιοπωλείο «Γράφω σβήνω».

-Τις γυναίκες και άνδρες που βρισκόντουσαν στην κουζίνα και σε ότι άλλο χρειάστηκε.

-Την Ενορία Παρακαλάμου για την αίθουσα και τον κ. Χρήστο Χαλιγιάννη για την άψογη συνεργασία.

-Τους λογιστές του Συλλόγου μας την κα Υφαντή Μαρία και κ. Ρούσο Κώστα για την νομιμότητα της εκδήλωσης.

-Τον κ. Ντότη Δημήτρη με το χορευτικό Παρακαλάμου.

-Τον κ. Βιλτανιώτη Θανάση με το πολυφωνικό Πωγωνίου.

-Τον κ. Δρίβα Ανδρέα για την παράκλησή του στην εταιρία «Βίκος» που πρόσφεραν δώρο 1 ποδήλατο.

-Τους μουσικούς του τόπου μας με αρχηγό τον κ. Ζέκιο Χρήστο που χωρίς δεύτερη σκέψη πλαισίωσε την εκδήλωσή μας αφιλοκερδώς!

Σε πρόταση μας να ενισχύσουμε οικονομικά, προς τιμήν του μας είπε τα χρήματα να τα κρατήσουμε για ενίσχυση του Συλλόγου. Σας ευχαριστούμε!

-Και φυσικά όλους τους αφανείς ήρωες που υπάρχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και το ευχαριστώ είναι λίγο.

Σας ευχαριστούμε!

Ιωάννινα: Συνελήφθη διότι οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων

ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Φεστιβάλ για την εβδομάδα προσφύγων την Πέμπτη στα Γιάννενα

 


Ένα φεστιβάλ με τον τίτλο “Our Shared Home (Το κοινό μας Σπίτι)” οργανώνεται στα Γιάννενα την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Πάρκο Κατσάρη και ώρες 18:00 – 21:30 από την “Αστική Ομάδα Εργασίας” που συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την Υποστήριξη του ΔΟΜ μέσω του προγράμματος HELIOS όπου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και έχει την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στα Γιάννενα στο πλαίσιο του “Refugee Week Greece” το οποίο μετρά 3 χρόνια στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ θα υποστηρίξουν με παράλληλες δράσεις (Δράσεις για Παιδιά και ενήλικες, διάφορα εργαστήρια, επιτόπιες κατασκευές, επιτραπέζια και αθλητικά παιχνίδια) οι οργανώσεις και οργανισμοί που συμμετέχουν στην “Αστική Ομάδα Εργασίας” του Δήμου Ιωαννιτών,:  Παιδικά Χωριά SOS, Intersos Hellas, SolidarityNow, ICSD, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Αρσις Κουν, DRC, SecondTree και συνεργατικά θα υλοποιηθούν δράσεις με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Petanque Ιωαννίνων και το Βιωματικό Εργαστήρι Ρυθμικής.

Είσοδος ελεύθερη.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης: Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 29 Ιουνίου, ώρα 21:00

 

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης διοργανώνει το Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ώρα 21:00.

Κακαβιά Πωγωνίου: Δυο συλλήψεις φυγόδικων

 


Σε δύο (2) συλλήψεις προχώρησαν αστυνομικοί Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς κατά το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για:

αλλοδαπό, που είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 1 μήνα για ενδοοικογενειακή βία,

αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα Δ.Σ. για το θάνατο της Ειρήνης Βαγενά Μάτσια

 


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Ειρήνης Βαγενά Μάτσια, συζύγου του πρ. Προέδρου του Σώματος κ. Βασιλείου Μάτσια, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

– Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Δήμου Πωγωνίου στους οικείους της εκλιπούσης.

– Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τέλεση της εξόδιας ακολουθίας.

– Να κατατεθεί στεφάνι στη  μνήμη της εκλιπούσης.

Εξιχνίαση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένου σε περιοχή της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής με τη μέθοδο της απασχόλησης, που έγινε σε βάρος ηλικιωμένου ημεδαπού σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το πρωί της 11-03-2024, οι κατηγορούμενοι στάθμευσαν το όχημά τους έξω από σπίτι ηλικιωμένου, τον προσέγγισαν και με την μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να αποσπάσουν από την τσέπη του παντελονιού του, χρηματικό ποσό των 300 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Παρακάλαμος: Ξεκίνησε ο καθαρισμός παρόδιας βλάστησης

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Ξεκινήσαμε καθαρισμό παρόδιας βλάστησης στο χωριό μας!

Οι εργασίες συνεχίζουν και αύριο με το συνεργείο των αδελφών Σκαρώνη  τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την ποιότητα δουλειάς που προσφέρουν!

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την ως τώρα άψογη συνεργασία μας!

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια με εργάτες καθαριότητας που μας παρέχει ο Δήμος!

Συνεχίζουμε λοιπόν να ομορφαίνουμε το χωριό μας και παρακαλώ όλους να συμμετέχετε ώστε να το διατηρούμε καθαρό!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος



Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της αναμενόμενης ιδιαίτερα αυξημένης κίνησης οχημάτων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων, λόγω του εορτασμού της Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος 2024, λαμβάνει, από την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 έως και την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

• αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.), καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

• ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθώς και σε σημεία, όπου λόγω εορταστικών εκδηλώσεων παρατηρείται αυξημένη κίνηση χρηστών του οδικού δικτύου,

• συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ)

• συνεργασία και συντονισμός με όλους τους συναρμόδιους Φορείς – Υπηρεσίες καθ’ όλο το 24ωρο, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν και

• ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο του εορτασμού της Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος 2024 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

• Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

• Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

• Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

• Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

• Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

• Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

• Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

• Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Επανακοινοποίηση των αποφάσεων του Περιφ. Συμβουλίου για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία

 


Επακοινοποίηση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για  τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της Ηπείρου

Τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης των Νοσοκομείων Ηπείρου και την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, (επανα) κοινοποίησε με έγγραφό της η Πρόεδρος του Σώματος κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση προς το Υπουργείο Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων. 

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Στήριξη της ανάγκης παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) των συμβασιούχων καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και εν τέλει την μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με ταυτόχρονη αναστολή και εν΄τέλει ακύρωση των διαγωνισμών για εργολάβους παροχής των ιδίων υπηρεσιών

Λόγω της εισαγωγής του θέματος της  «Έγκρισης πρακτικών διενέργειας και τεχνικής αξιολόγησης του ετήσιου ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων & του περιβάλλοντος χώρου του νοσοκομείου για δύο (2) έτη συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης #6.544.462,08€#, με ΦΠΑ (04/2022 Αρ. Συστ. 172329).» σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ  όπως αποτυπώθηκε σε πρόσφατη πρόσκληση συνεδρίασης του, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και τελικά την αναβολή της συνεδρίασης σε νεότερο χρόνο,

σας επανακοινοποιούμε τις δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2-11-2021  (Αριθ. απόφ. Π.Σ. 15/45/2-11-2021)  και στις 27-02-2024 (Αριθ. απόφ. Π.Σ. 4/17/27-2-2024), με τις οποίες ομόφωνα αποφάσισε:

Αποφάσεις περί του τέλους της ζωής


 Με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας σήμερα, η Ιατρική μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής αλλά όχι αναγκαστικά και την ποιότητα της ζωής.

Η διαχείριση των αποφάσεων στο τέλος της ζωής είναι ένα από τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα κοινωνικά και ιατρικά ζητήματα.

Για τον λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 στις 7:15 μμ. συνάντηση με θέμα:

«ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Συζητώντας τις ηθικές, ιατρικές και τεχνολογικές προκλήσεις» με ομιλητή τον Δημήτριο Ματάμη, Εντατικολόγο, τ. Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ματάμης έχει πολυετή εμπειρία με ασθενείς τελικού σταδίου και με ασθενείς βαρέως πάσχοντες.

«Η συνάντηση θα εξετάσει τις ηθικές, ιατρικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και το κοινό και θα προσφέρει μια πλατφόρμα για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Το θέμα αφορά το κοινό και όλους τους επαγγελματίες υγείας» επισημαίνουν οι κκ Πρόεδρος του ΙΣΗ Πρόδρομος Ισαακίδης

Χειρουργός και Συντονιστής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης ΙΣΗ Αντώνιος Λιόλιος

Παθολόγος - Εντατικολόγος.

Η συνάντηση θα αναμεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά στο YouTube στο link:

https://www.youtube.com/live/OZjvRhTwJ3A

Όσοι διαθέτουν Facebook, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επισκεπτόμενοι το σχετικό Facebook Event ώστε να ειδοποιηθούν εγκαίρως κάνοντας κλικ στο παρακάτω link:

https://www.facebook.com/events/1403164831085089

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 19 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη  19 Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Φάρμακα για την παχυσαρκία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 


Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997 και ορίζεται ως η «μη φυσιολογική και υπερβολική συσσώρευση λίπους που μπορεί να βλάψει την υγεία».
«Είναι μια πραγματική μάστιγα της κοινωνίας μας, διότι είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες απώλειας ζωής παγκοσμίως. Η πιο βαριά μορφή παχυσαρκίας, η νοσογόνος παχυσαρκία, είναι μια σοβαρή ασθένεια με πρωτοφανή εξάπλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια, η οποία πλέον έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας», επισημαίνει ο δρ Παναγιώτης Λαΐνας MD MSc PhD, Αναπληρωτής Διευθυντής Γενικής Χειρουργικής στο Metropolitan Hospital & υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας των Διαγνωστικών Κέντρων Healthspot του ομίλου HHG.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και εξ αυτών 2 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι, ενώ ως το 2035 οι παχύσαρκοι εκτιμάται ότι θα έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας στα 4 δισεκατομμύρια, με τους μισούς να έχουν νοσογόνο παχυσαρκία.

Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη, με το 22,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα (18,2% των γυναικών και 26% των αντρών) να νοσούν σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. «Τα παραπάνω στοιχεία ίσως εξηγούν τη φρενίτιδα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας όσον αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους με τη βοήθεια της σεμαγλουτίδης, παρότι το φάρμακο που κυκλοφορεί δεν έχει ένδειξη για την παχυσαρκία. Μία φρενίτιδα που αναδεικνύει με στρεβλό τρόπο τη διαρκή μάχη πολλών ανθρώπων με τα κιλά τους, μία μάχη για την υγεία τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους» αναφέρει.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου και αποκατάσταση σύνδεσης Κόνιτσας-Διστράτου

 


Την υλοποίηση έργου για την  «Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και αποκατάσταση σύνδεσης οδικού δικτύου Κόνιτσας – Διστράτου», προϋπολογισμού 365.800 €, προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα η Περιφερειακή Επιτροπή. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να δοθεί ο δρόμος σε προσωρινή κυκλοφορία για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η  παραδόθηκε η μελέτη του ΕΑΓΜΕ για την κατολίσθηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σταθερό έδαφος σε υψηλότερο σημείο για την κατασκευή νέου οδικού τμήματος.

Η Π.Ε. ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου:  «Συντήρηση – βελτίωση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 200.000.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Πρεμιέρα την 1η Ιουλίου για την 6ήμερη εργασία

 


Η ώρα μηδέν για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά στη βιομηχανία που έχουν τη γραμμή παραγωγής σε συνεχή λειτουργία, έφτασε, αφού από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να εργάζονται μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα.

Με βάση τη νομολογία, η εργασία για 6 ημέρες την εβδομάδα προβλέφθηκε όχι ως γενική εφαρμογή, αλλά λόγω έκτακτων ή εποχικών αναγκών σε επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή και η ψηφιακή κάρτα εργασίας στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τον νόμο, την 6ήμερη εργασία θα αποφασίζει ο εργοδότης δηλώνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τον εργαζόμενο ή τους εργαζόμενους που θα απασχολήσει μία επιπλέον μέρα της εβδομάδας. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε εργαζόμενους με 5ήμερη εργασία.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η αμοιβή για την 6η μέρα θα έχει προσαύξηση 40%, ενώ η εργασία δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Σε περίπτωση που η 6η μέρα εργασίας συμπίπτει με ημέρα αργίας ή Κυριακή, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει προσαύξηση 75% στο ωρομίσθιο συν το 40%. Επίσης, θα δικαιούται ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, η λήψη του μέτρου έρχεται με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και ως ανάγκη λόγω έλλειψης εργαζομένων για συγκεκριμένες θέσεις, που προκαλούν ασφυξία σε κάποιους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι λειτουργούν εντατικά και χωρίς διακοπή όλο το 24ωρο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Περιφερειακής Επιτροπής (συνεδρίαση Τρίτη 18 Ιουνίου)

 


Προσωρινός ανάδοχος για το Διοικητήριο της Π.Ε. Πρέβεζας

Οι επίμονες και πολύχρονες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την κατασκευή Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας  οδηγούνται σε αίσιο τέλος και αρχίζει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του έργου,   το οποίο  αναδεικνύει παράλληλα και τον ευρύτερο χώρο του πρώην Στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου, με προσωρινό ανάδοχο την ««Σ ΦΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.364.160,39.

Νέα έργα αγροτικών υποδομών σε Αχέροντα, Κερασώνα- Παναγιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων της Ηπείρου. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τα αποτελέσματα δύο διαγωνισμών που αφορούν τους ΤΟΕΒ Αχέροντα και Κερασώνα – Παναγιά.

Συγκεκριμένα:

Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του διαγωνισμού για τα «Έργα βελτίωσης αντλιοστασίου Α/Σ Α5 Τσουκνίδας», προϋπολογισμού € 738.000 του ΤΟΕΒ Αχέροντα, με ανάδοχο την   «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δ.τ. 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»

Συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων

 


Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων, Πύραρχο, Κωνσταντίνο Κίτσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον Κατσικά, το Σάββατο 15 Ιουνίου 202.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την πολιτική προστασία, Μάκης Χρυσοστόμου, όσο και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα πολιτικής προστασίας, Δημήτρης Αλεξίου, συζητήθηκαν οι ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την αποτροπή παρομοίων συμβάντων, τα οποία παρατηρούνται σε κάθε αντιπυρική περίοδο, ιδιαίτερα στην περιοχή πλησίον της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο.