Επίσης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ ή οικογενειακό 18.000 ευρώ θα καταβάλουν 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, οι παλινοστούντες ομογενείς θα καταβάλουν το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και οι πολύτεκνοι θα καταβάλουν το 20% του ειδικού προστίμου για την κύρια κατοικία.
Οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, για την υπαγωγή τους στο άρθρο 8 (ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση) της κύριας κατοικίας θα καταβάλουν το 30% του ειδικού προστίμου. Για τους μακροχρόνια άνεργους προτείνεται να καταβάλουν το 70% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ορίστηκε η πάροδος των 18 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου (ΦΕΚ).
Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου και τις προθεσμίες τονίζονται τα εξής:
◾Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 102 μηνών ή 17 εξαμήνων από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
◾Σε περίπτωση υπαγωγής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το πρόστιμο καταβάλλεται εντός προθεσμίας 84 μηνών ή 14 εξαμήνων από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.
◾Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 300 ευρώ.
◾Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού, παρέχεται έκπτωση 10%.
Ερωτηθείς για αυτούς που θα εισέλθουν στη νέα ρύθμιση, ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι και όσοι υπήχθησαν στις ρυθμίσεις του νόμου 3843 (ημιυπαίθριοι) και στον 4014 (νόμος Παπακωνσταντίνου) θα μεταφερθούν στις διατάξεις του νέου νόμου χωρίς κανένα πρόβλημα, με ηλεκτρονική αίτηση. Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο νόμο είχαν κατατεθεί 380.000 δηλώσεις για ρύθμιση.