Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΠΡΑΤΤΩ: Η άρνηση στην αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο

 


Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα με την εκτεταμένη νοθεία στο μέλι. Γεγονός που καταγγέλθηκε επανειλημμένα από τους Έλληνες μελισσοκόμους, εισπράττοντας υποσχέσεις από το ΥπΑΑΤ για πάταξη των ελληνοποιήσεων, στήριξη του κλάδου, εξωστρεφείς δράσεις προώθησης και νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Το αποκαλύπτει το κάτωθι περιστατικό που εκθέτει την κυβέρνηση και χρήζει άμεσων απαντήσεων από τον αρμόδιο υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2ο εξάμηνο 2020) η πλειοψηφία  των χωρών της ΕΕ (23 από 26) υιοθέτησε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης νέων αυστηρών κανόνων στην εμπορία και διακίνηση μελιού, με στόχο την πάταξη της εκτεταμένης νοθείας και την προστασία του καταναλωτή.

Η γερμανική πρόταση αφορούσε την αναγραφή επί της ετικέτας της χώρας προέλευσης και την απαγόρευση των φράσεων «εντός - εκτός ΕΕ» και «μείγμα μελιού», με κινέζικα κυρίως σορόπια που κυκλοφορούν στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημαντική ασφαλώς πρωτοβουλία περιορισμού του παραεμπορίου, της διακίνησης ανώνυμου υποβαθμισμένου προϊόντος και παραπλάνησης καταναλωτή!

Με την πρόταση διαφώνησαν χωρίς καμιά επιχειρηματολογία και λογική η Ιταλία, η Τσεχία και η Ελλάδα! Ουσιαστικά η χώρα μας με την αρνητική της στάση δεν δέχεται την αναγραφή της χώρας τρύγου, υιοθετεί τη νοθεία με την ένδειξη «μείγμα», κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις εμπαίζοντας τον Έλληνα μελισσοκόμο και υποθηκεύοντας το μέλλον του εθνικού μας προϊόντος.

Το ΠΡΑΤΤΩ καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη στάση, θεωρεί προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και περιμένει σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων! Η μέχρι τώρα σιωπή του δείχνει ενοχή και τον εκθέτει ακόμη περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων μελισσοκόμων!