Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το Πωγώνι και θέλει και μπορεί να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά!

Στο Ζαγόρι συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα όμως…
Την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία θέλουν οι τοπικές Αρχές ως «αντίδοτο» στην ερημοποίηση
ΣΤ. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ (Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου): Θέλουμε να δώσουμε νέα προοπτική στον τόπο μας…

Μπορεί η προοπτική λειτουργίας δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου να συναντά δικαιολογημένες εν πολλοίς αντιδράσεις εκ μέρους τοπικών φορέων και κατοίκων, λόγω του τουριστικού χαρακτήρα του τόπου, υπάρχουν όμως Δήμοι στον Νομό Ιωαννίνων που αντιμετωπίζουν με τελείως διαφορετικό μάτι το ζήτημα.
Αυτό ισχύει για τον Δήμο Πωγωνίου, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό την ίδρυση μίας τέτοιας δομής στην ακριτική Πωγωνιανή, που και μακρά παράδοση έχει στον τομέα της φιλοξενίας παιδιών και τις κατάλληλες κτιριακές δομές διαθέτει για τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες μάλιστα ανήκουν στο Κράτος!
Στόχος, μάλιστα, του Δήμου είναι, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης, να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην τοπική κοινωνία, ώστε να ενισχυθεί έτσι μία περιοχή που σήμερα κυριολεκτικά ρημάζει και να «αναστηθεί» ξανά ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής!

Μακρά παράδοση
Από το μακρινό 1924, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, λειτουργούν δομές φιλοξενίας παιδιών στην Πωγωνιανή. Στην αρχή διέμεναν εκεί προσφυγόπουλα από τη Βόρειο Ήπειρο, έπειτα ελληνόπουλα που φιλοξενούνταν στο πάλαι ποτέ Ορφανοτροφείο της και μετά δημιουργήθηκαν οι Τεχνικές Σχολές Λάτση, οι οποίες δέχονταν ξανά παιδιά από όλη την Αλβανία. Εξάλλου, ως το 2018 που έκλεισε, λειτουργούσε στην ακριτική κωμόπολη και στο κτίριο του πρ. Ορφανοτροφείου δομή Παιδικής Μέριμνας, η οποία ανήκε στη δικαιοδοσία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.
Υπάρχουν όμως και σήμερα παιδιά στην περιοχή, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί εκεί με επιτυχία το Παράρτημα Ηπείρου της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο υπήρξε και η πρώτη εκτός Αθήνας δομή που έφτιαξε ο κοινωφελής Οργανισμός του πατρός Αντώνιου Παπανικολάου!
Ο Στέλιος Κουκουλάρης
«Η Πωγωνιανή έχει μία τεράστια εμπειρία στη φιλοξενία παιδιών που χρήζουν ιδρυματικής υποστήριξης, καθώς και τεράστιες κτιριακές υποδομές. Η μία, στην οποία στεγάζονταν κάποτε οι Σχολές Λάτση, φιλοξενεί σήμερα την ‘Κιβωτό του Κόσμου’. Η άλλη, η οποία ως το 2018 φιλοξενούσε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, έπαψε να λειτουργεί λόγω του χαμηλού αριθμού παιδιών που είχε εκείνη την περίοδο και σήμερα είναι άδεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πωγωνιανής Στέλιος Κουκουλάρης.
Στο κτίριο όπου λειτουργούσε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, το οποίο υπήρξε στο παρελθόν Ορφανοτροφείο, ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου είχε προτείνει πριν λίγα χρόνια να λειτουργήσει δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Για το θέμα αυτό είχε γίνει και συνάντηση στην Αθήνα με την συμμετοχή της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη και στόχος ήταν να εμπλακούν στο εγχείρημα τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ώστε να παραμείνει στη νέα δομή και το προσωπικό που υπηρετούσε στο Κέντρο Παιδ. Μέριμνας.
«Πάγωσε» το εγχείρημα
Όπως λέει ο Αντιδήμαρχος, ενώ το εγχείρημα ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές και ανατέθηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστών η υλοποίηση ορισμένων τεχνικών παρεμβάσεων μέσα στα κτίρια, το τελευταίο εξάμηνο όλα «πάγωσαν».
«Ως Δήμος παρακολουθούμε το ζήτημα και ζητήσαμε και την παρέμβαση του συμπατριώτη μας Προέδρου της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει η λειτουργία της δομής, ενώ είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και με τη νέα Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρία Τσολάκη», τονίζει ο κ. Κουκουλάρης και προσθέτει με έμφαση: «Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι απλό. Γιατί στο Πωγώνι που τη θέλουμε τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων δεν προχωράει η διαδικασία, ενώ στο Ζαγόρι όπου εκφράζονται από διάφορους φορείς αντιρρήσεις το αρμόδιο υπουργείο επιμένει να την φτιάξει;».
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα κτίρια που διαθέτει η Πωγωνιανή για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών είναι κρατικά, άρα η χρήση τους είναι δωρεάν!
Μακροχρόνια προοπτική
Μάλιστα, οι Αρχές του Δήμου Πωγωνίου εντάσσουν τη φιλοξενία προσφυγόπουλων όχι σε προσωρινό, αλλά σε ένα μακροχρόνιο πλαίσιο αντιλαμβανόμενες τις προοπτικές που μπορεί να έχει για την ακριτική περιοχή η οποία σήμερα αντιμετωπίζει την απειλή της πλήρους ερημοποίησης η ενίσχυσή της με μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό νέας ηλικίας που μπορεί να της δώσει «ανάσα» ζωής, τονώνοντας ξανά την τοπική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή!
Ο κ. Κουκουλάρης τονίζει πως η περιοχή και οι άνθρωποί της δεν διακατέχονται από ξενοφοβικά σύνδρομα και λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία δε θέλουμε να κάνουμε μία δομή φιλοξενίας με ημερομηνία λήξης, απλά για να ‘παρκάρουμε’ παιδιά για ένα διάστημα, ώσπου να φύγουν, δεν επενδύουμε σε κάτι τέτοιο. Ζητάμε να έρθουν εδώ μικρά παιδιά έως 13 ετών, ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να ενσωματωθούν σε μία τέτοια μικρή και απομακρυσμένη κοινωνία, να παρακολουθήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να μείνουν τελικά εδώ. Να ζήσουν στην περιοχή, να κάνουν οικογένεια και να εργαστούν σ’ αυτήν ώστε να δώσουμε μία νέα προοπτική και στον πρωτογενή τομέα. Εν ολίγοις, αν δημιουργήσουμε τα εχέγγυα, κάποια παιδιά θα μείνουν κι αυτό είναι μία προοπτική για χωριά όπως τα δικά μας που ρημάζουν».
Εξάλλου, καταλήγει, υπάρχει ως επιτυχημένο μοντέλο στον συγκεκριμένο τομέα, η λειτουργία του Παραρτήματος Πωγωνιανής της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο όταν ξεκίνησε αντιμετώπισε μεν δυσκολίες, όμως τα κατάφερε και στέκεται άψογα στην περιοχή μας.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr/