Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Σύσκεψη παρουσία του Γιάννης Καραγιάννης για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, συμμετείχε στις εργασίες της 51ης σύσκεψης της Επιτροπής Πολιτιστικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 2-3 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι εθνικές αντιπροσωπείες του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, παρουσιάστηκε σχέδιο έκθεσης σχετικά με τις "τρέχουσες και μελλοντικές προοπτικές στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του ΟΣΕΠ".
Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού, σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού τουριστικού "brand name" με επίκεντρο την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων, που προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο των λαών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον. Στόχος του σχεδιασμού είναι η αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των προορισμών της περιοχής, ώστε ο βιώσιμος τουρισμός να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των κρατών-μελών.
Στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού εντάσσεται και η δημιουργία κοινής τουριστικής διαδρομής στα Βαλκάνια, στην οποία σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, περιοχές που δραστηριοποιούνται στην "πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία", αναγνωρίσιμα τοπόσημα και μεγάλες πόλεις των βαλκανικών χωρών. Η επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε το σχέδιο έκθεσης, το οποίο θα υποβληθεί προς εξέταση στην 52η σύνοδο της Ολομέλειας του ΟΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν, στις 26-28 Νοεμβρίου 2018. Η κοινή βαλκανική τουριστική διαδρομή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και να εγκαινιαστεί στη Ρουμανία το Μάιο του 2019.
Ο κ. Καραγιάννης, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε τα εξής:
"Τις τελευταίες δεκαετίες, η τουριστική βιομηχανία έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για πολλές χώρες. Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως αναζητούν ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Ως εκ τούτου νέες τοποθεσίες και χώρες έχουν κερδίσει τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, δίπλα σε παραδοσιακούς προορισμούς, ενώ έχουν προκύψει και νέες, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός, ο περιηγητικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή του ΟΣΕΠ, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το μοναδικό της τοπίο, τον πολιτιστικό της πλούτο, την ιστορική της κληρονομιά και την ευρεία ποικιλία ευκαιριών για αναψυχή, συγκαταλέγεται στους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, τα κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ θα πρέπει, σε στενή συνεργασία με τους συναφείς φορείς, να συνεχίσουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών, και την υιοθέτηση κοινών έργων και πρωτοβουλιών. Η δημιουργία ανταγωνιστικών τουριστικών προϊόντων και η προβολή τους στη διεθνή αγορά με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων μάρκετινγκ, όπως τα κοινωνικά μέσα και οι κινητές τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της περιοχής του ΟΣΕΠ ως μιας μοναδικής περιοχής πολλαπλών προορισμών παγκοσμίως.
Η οικοδόμηση ενός βιώσιμου τουριστικού μέλλοντος πρέπει να αποτελέσει κοινό στόχο για την ευρύτερη περιοχή, και με τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών - εθνικών αρχών, τοπικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα - να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών και των λαών τους, καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή."