Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση των κατοίκων του Γρεβενιτίου από το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης


Την δυνατότητα να ενημερωθούν για διάφορες ιατρικές παθήσεις και την πρόληψή τους, είχαν οι κάτοικοι του Γρεβενιτίου στο Ανατολικό Ζαγόρι το πρωί της Κυριακής 3 Ιουνίου, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου στο Ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πετρίδειου Μορφωτικού Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε ημερίδα στα πλαίσια του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης που για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται κοντά στους
ανθρώπους της υπαίθρου, με πρωτοβουλία του Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας Στέφανου Φούσα. Και αυτό το Οδοιπορικό, όπως και τα προηγούμενα από την έλευση του στα Γιάννινα, είχε την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου και διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση του Δήμου Ζαγορίου και του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου.
Οι κάτοικοι και οι φορείς του χωριού υποδέχθηκαν θερμά τους προσκεκλημένους. Γιατροί πολλών ειδικοτήτων ενημέρωσαν το κοινό για διάφορα ιατρικά θέματα.
 Ο Τοπικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Κίτσιος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στο κεφαλοχώρι του Ανατολικού Ζαγορίου, όπως χαρακτήρισε το Γρεβενίτι.
Για δημογραφική συρρίκνωση έκανε λόγο ο Γεώργιος Ράπτης, πρώην Τοπικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι από τα 100 άτομα που ζουν μόνιμα στο χωριό τα 10 είναι άνω 90, 15 άνω των 80 ετών, 20 άνω των 70 και 55 άνω των 60. Γάμοι, γεννήσεις και βαφτίσεις δεν υπάρχουν, μόνο θάνατοι, 26 την τελευταία τριετία. 
«Είναι πολύ σημαντική και πολύ ωφέλιμη αυτή η ενέργεια, ειδικά το χωριό και η περιοχή μας που βρίσκονται μακριά από τα Γιάννενα τη χρειαζόμαστε αυτή την ενημέρωση», σημείωσε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Νίκη Θεοδωρίκα, η οποία αναφέρθηκε και στο άλλοτε νοσοκομείο που υπήρχε (Μαλάμειο) το οποίο έχει γίνει με δαπάνες των ξενιτεμένων συγχωριανών.
«Τώρα, είπε, δυστυχώς είναι ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο. Έρχεται ένας γιατρός κάθε οκτώ ή δεκαπέντε μέρες…. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τέτοιες ενέργειες και πραγματικά κ. Καθηγητά επιτελείτε λειτούργημα». Αυτό το Οδοιπορικό Υγείας ήταν το τρίτο που έγινε στο Ζαγόρι, μετά από τα Άνω Πεδινά και τους Ασπραγγέλους.
«Είναι, τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, παρά πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την εθελοντική διάθεση του αξιόλογου επιστήμονα του κ. Φούσα-με τον οποίο έχουμε και μια ειδική σχέση ως Βελλαϊτες- ενεργοποιώντας αξιόλογους ανθρώπους, επιστήμονες σε αυτό το Οδοιπορικό Υγείας το οποίο γίνεται σε όλη την περιοχή, βέβαια με τις ευλογιές του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Μάξιμου ο οποίος βλέπει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να προσφέρει πνευματικά».
Σε ότι αφορά στην δημογραφική κατάσταση και στα στοιχεία που αφορούσαν το Γρεβενίτι, είπε ότι αυτή είναι αλήθεια, δυστυχώς στα ορεινά χωριά της Πίνδου η γήρανση του πληθυσμού είναι γεγονός. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, προσπαθούμε για την αναστροφή της κατάστασης αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που θέλουμε. Η ελπίδα, όμως, πεθαίνει τελευταία, πρέπει να αγωνιζόμαστε, κι αυτό είναι το σύνθημα μας, για την αναγέννηση του τόπου μας με όποιον τρόπο μπορούμε», κατέληξε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Φούσας από την πλευρά του χαρακτήρισε ως έναν χαρισματικό ιεράρχη τον κ. Μάξιμο, ο οποίος δεν σκέφτεται μόνο τον πνευματικό, εσωτερικό μας κόσμο, αγκάλιασε και ευλογεί συνέχεια και τούτη την πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια. Ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος μίλησε για δύσκολη πραγματικότητα σε ότι αφορά τα χωριά με τους ηλικιωμένους κατοίκους και ειδικά για το Ζαγόρι με τα 50 χωριά.
Ο κ. Μάξιμος αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή τόνισε:
«Έχουμε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, τα πράγματα που προσεγγίζουμε με τρόπο πνευματικό καθίστανται πνευματικά. Στα χωριά μας, δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά, προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους και για αυτό αγκαλιάσαμε αυτή την προσπάθεια του κ. Στέφανου Φούσα, γιατί –πέρα από τη γνώση που παρέχεται με τρόπο απλό και κατανοητό- δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία της σύμπραξης, της συνέργειας και της συνεύρεσης, η ευκαιρία να ιδωθούμε, να σκεφτούμε ο ένας για τον άλλο, να ανταλλάξουμε απόψεις και αυτό είναι πολύ πνευματικό».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου Νίκος Βρακότας.
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα», ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος η οποία ανέλυσε την οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία, ο Κώστας Κοντός, Καρδιολόγος αναφέρθηκε στην πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας, ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος, μίλησε για την οδοντιατρική πρόληψη και στις χρόνιες συστηματικές ασθένειες, ο Θάνος Παππάς, Παιδίατρος απάντησε σε συχνές ερωτήσεις από το χώρο της παιδιατρικής, η Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος ανέλυσε τη θεματική της πρεσβυωπίας και του καταρράκτη, η Ευθαλία Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος-Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας ανέπτυξε την πρόληψη της αλλεργίας στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας, ο Χάρης Στεφανάκης, Οδοντίατρος ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες για την οδοντιατρική πρόληψη, η Σίσυ Τασσολάμπρου, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος αναφέρθηκε στην πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, η Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Γιατρός ανέλυσε τη δυναμική της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, η Ευγενία Τσαγκαλίδου, Καρδιολόγος ανέλυσε την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός, την πρόληψη της οστεοπόρωσης και ο Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη του εθισμού στο διαδίκτυο.